Historia e mjekësisë tradicionale


Mjekësisë tradicionale ka një të pasur istoriyu.Bahato shekuj njerëzit kanë grumbulluar recetave trajtimin e sëmundjeve të ndryshme. Në shkrim starodavnihpam'yatkah që i përkiste Sumerians, të cilët jetonin në moderne Irakuv gjashtë mijëvjeçarit të para Krishtit. e. ka shenja se ata e përdorur ilaç bimor. Sigurisht, burimet natyrore të shëndetit - bimëve, ujit, rërës, tingëllon -korystuvalysya dhe popullin më të vjetër, por dëshmi e shkruar nuk është ruajtur, dhe sekretet e saj mjekët e lashtë kaluar gojarisht nga brezi në brez. Dëshmi më vonë shkruara bimët vykorystannyalikuvalnyh ishin të Babilonisë dhe Asirisë. Madje edhe atëherë ai ishte i njohur pronave protsilyuschi bimë të tilla si shtarë, datura dhe rrënjë jamball. Starodavniyehyptyany gjithashtu shumë i përdorur gjerësisht Bimët mjekësore fotografitë pidtverdzhuyutchyslenni e bimëve dhe luleve në mure dhe sarkofage e piramidave. Ata stvorylybezlich recetave unike perimesh, duke përfshirë recetave për salves që vmoschuvaly trupin aq mumiet kanë mbijetuar në kohën tonë. Dëshmi Piznishepysmovi e përdorimit të bimëve mjekësore fal Babilonisë iassiriytsi. Edhe atëherë ajo ishte në dijeni për vetitë shëruese të bimëve të tilla si shtarë, datura dhe rrënjë jamball. Një shumë e vëmendjes për të izuchaniyulikuvalnyh pronat e bimëve në Greqinë e lashtë. Shumica e bimëve të trajtimit prozastosuvannya informacion të ruhet në veprat e Hipokratit -osnovopolozhnyka mjekësisë moderne. Në një nga traktatet e tij ai e përshkroi 236likarskyh bimët sistematizuar ato dhe u përpoqën madje për të justifikuar likuvannyaroslynamy e pozicioneve filozofike. Po aq i famshëm grek Dioscorides përshkrim takozhzalyshyv e shumë lloje të bimëve medicinale. Një kontribut i rëndësishëm në zhvillimin e mjekut vnisdavnorymskyy mjekësi dhe natyralist Klaud Galenit. Ai nuk përshkroi vetëm vydylikarskyh 304 bimët, por edhe i pari për të përgatitur drogë me të thata parë trav.Halen besonte se në bimë, përveç bazë, në masë të padobishme, ka disa diyuchyypochatok, një "fuqi mjekësore". Ekstrakt këtë pushtet vetëm me bimët e thata të vendosura në ujë (në qoftë se ju të përgatisë teas dhe infuzione). "Shpikja" Galen podostoyinstvu vlerësuarat si bashkëkohësit e tij dhe gjeneratat e mëvonshme të mjekëve. Ilaçe Halenhotuvav, të cilat janë ende të quajtur "ilaçe bimor" dhe uspishnovykorystovuyutsya në mjekësinë moderne. Ukrainisht healers popullore mynulovyriznyalysya ndër të tjera kryesisht urtësi. Ata kurrë nuk nelikuvaly të ndarë trupin e njeriut dhe të gjithë atë si një e tërë: trupit dhe shpirtit. Prandaj lutja obov'yazkovosheptaly dhe parimet shpirtërore dhënë njeriut. Gjithashtu, më duhet të them se të gjitha narodnitsilyteli ishin shumë të pastra, personalitete harmonike. Pra, jo çdo forcë mihzdobuty nevojshme dhe njohuritë për të trajtuar të tjerët. Në mënyrë tipike, djali apo vajza vonyperedavalysya shërues, të trajnuar nga ai në tamudrosti pastërtisë shpirtërore. Nëse disa të afërmit nuk kishin një të tillë për të transmetuar shërimin valixhe personin e zgjedhur nga ana e se ishte i denjë për të. Healers tilla vyznachalyosoblyvym sy mendjen-së. Kompanitë e bimore që përdoren gjerësisht në Kinë, Indi, Japoni dhe Kore. Shumë bimë (xhensen, motherwort, qepë, hudhër, revsn, xhenxhefil) të përdorura nga mjekët Azi, përfundimisht nabulypopulyarnosti në vende të tjera. Pasuesit e një goditës shidnohonapryamku e mjekësisë tradicionale ishte një mjek i njohur Abu Ali Ion Sina (Avicena) (980-1037). Ai besonte se një mjek duhet të jetë tri armë: një fjalë, bimore dhe nizh.Avitsenna si të gjithë mjekët orientale, vizioni i tij ka sjellë sëmundje dhe likuvannyalyudyny shënim filozofik. Konsideratat healers Lindja sigurisht hruntuvalysyana unitetin dhe luftën e të kundërtave, kombinimin e shpirtit dhe trupit fizik. Vonyvvazhaly se para se trajtimi një person ka nevojë për të rregulluar theirfeelings dhe mendohet se në ekuilibër vetëm dy parimet natyrore (yin dhe yang) shërim mozhnadomohtysya i plotë. Bilanci i yin dhe yang është shpesh proponuvalyza duke përdorur ushqim diete apo uria, dhe natyra filosofskohospohlyadannya.