Si fluturon topin shpejtSë pari, ne duhet të dimë se a pluhur off në një vakum (në beskyslorodnom) hapësirë. Barut në braktis bllokuar tërësisht dhe oksigjenit nga atmosfera në fishek nuk vjen.

Megjithatë barut në gëzhojë djeg, sa ka një oxidant për barut. Prandaj barut në fishek dhe djegur në hapësirë ​​pa ajër (oksigjen). I shtënë ndodhë. Por Toka është në ajër pushkë, i cili është pak i ngadalshëm plumb lëvizje.

Pra, kur qëlluan nga një plumb pushke do të fluturojë me një pak më shumë shpejtësi. Në Tokë, rruga përpara është edhe plumb nëpër atmosferë dhe përmes shpejtësia e saj frenues lëvizje gradualisht zvogëlohet. Në largimin, kur shpejtësia bëhet shumë i vogël, topi nuk ka të ngjarë të shkaktojë dëm të konsiderueshëm për një person. Çfarë do të ndodhë me tullumbace nëse xhiruar në hapësirë?


Larg nga Toka dhe planetet e tjera dhe Hënës. Velocity kur qëlluan nga një pushkë ose pistoletë është rreth 250 m / s. Një shpejtësi e mocionit të orbitës së Tokës është 30 km / s. Vetëm shpejtësi të tillë një i madh lejon lëvizjen e Tokës në një orbitë gati rrethore rreth Diellit.

Nëse ju pistoletën qëlloi në anën e diellit, topi bie diellin me përshpejtimin dhe kritikoj në diell me një shpejtësi prej 30 km / s. Për të llogaritur shpejtësinë e saktë të rënies së diellit duhet të zgjidhë problemin me propozimin e topat në fushën gravitacionale të diellit. Nëse ju zhurmë e një drejtim të kundërt të diellit, dielli shpejt të ndaluar gravitetit është aq i ngadalshëm lëviz topin (në standardet e hapësirës) dhe topi fillon të bjerë në diell.

Nëse ju zhurmë e një tangente (dmth, linjat pingul top dielli), topi do të shkojë në një elips shumë të ngushtë rreth Diellit. Që shpejtësinë e 250 m / s është shumë më e vogël se shpejtësia e Tokës 30 km / s. Dhe topi nuk do të fluturojë e kaluara në diell dhe përplas dielli nuk është qendra e diskut diellor, dhe pak i ftohtë. Në pikën kritikoj, ju duhet për të zgjidhur këtë problem.