Përgjakshëm i cili është


Për karakteristikat tipike të dinamikës së proceseve mendore ka kohë që dallohen katër temperamentin themelore: përgjakshëm, kolerik, melankolik dhe flegmatik. Gjakftohtë. Njeriu temperamentin përgjakshëm ka një intensitet relativisht të dobët të proceseve mendore dhe të ndryshimit të shpejtë disa proceseve tjera mendore.

Për lehtësi karakteristike përgjakshëm dhe të përshpejtojë shfaqjen e shteteve të reja emocionale, të cilat, megjithatë, shpejt njëri pas tjetrit, duke lënë në rezultatin e tij të mendjes. Zakonisht shprehjet përgjakshëm të ndryshme të pasura të fytyrës, ankth e tij emocionale e shoqëruar me një shumëllojshmëri të lëvizjeve ekspresive. Ky person i gëzuar që dallohet nga lëvizshmëri të lartë. Nga jashtë lëvizshmërisë shpejtësinë përgjakshëm të lidhur të proceseve mendore, ajo është e ndjeshme, shpejt i përgjigjet stimujve të jashtëm dhe më pak të përqendruar dhe qëllimit në përvojat e tyre personale.


Optimist lehtë të trajtuar detyrat që kërkojnë mendje të shpejtë, nëse problemi nuk është shumë e rëndë dhe serioze. Është lehtë merr në gjëra të ndryshme, por në të njëjtën kohë e lehtë të harrojmë rreth tyre dhe, intriguar nga ato të reja.

Në vendimet e tij, ai shpesh i nxituar, disa prej tyre mendojnë, shpesh të shpërndara. Optimist është e lehtë për të komunikuar me të tjerët. Megjithatë, qëndrimi i tij ndaj të tjerëve shpesh sipërfaqësore: ajo është e ndarë lehtësisht me të bashkëngjitni skedarë saj, shpejt harron dhimbjet dhe gëzimet, imazhe dhe pajtimin. Kolerik. Temperament kolerik karakterizohet me intensitet të madh dhe të shprehurit të gjalla përvojat emocionale apo përqindja e progresit.

Ky tipar është gjetur në karakteristike kalit nevrik dhe othodchyvosty menjëherë pas shpërthime stuhishme të ndjenjave. Personi kolerik nxehtë, i pasionuar, duke shfaqur një ndryshim të mprehtë në ndjenjat se ai gjithmonë thellë të kuptojnë atë plotësisht. Ajo është e thellë dhe të fortë si përjeton gëzim dhe pikëllim, e cila gjen shprehjen e saj (nganjëherë të shpejtë) në shprehjet e tij të fytyrës dhe veprimeve. Njerëzit janë lëvizshmëri shumë nevrik temperamentin, por lëvizshmëria e tyre përveç optimist. Nëse optimist dalluar lëvizje të shpejtë, të qetë dhe të shkathët, atëherë kolerik ata janë shpesh natyra i ashpër, shpejtësia e ndryshme.

Për njerëz nevrik aktivitetit temperamentin e brendshme dhe energjinë. Melankolik. Për njerëzit me një temperament melankolik që karakterizohet nga progresion të ngadalshëm të proceseve mendore, përfshirë përvojat emocionale; megjithatë, këto përvoja janë shumë melankolik në thellësi, duke vënë shenjën e saj në të gjithë strukturën e personalitetit të tij. Emocion dhe humor melankolik monoton dhe ende shumë e qëndrueshme.

Shpesh ata janë karakter asthenic. Në këtë kontekst, termi më shpesh i referohet personit melankolik, të karakterizuar trishtuar dhe madje edhe humor të zymtë. Njerëzit me një temperament melankolik shpesh janë shumë të ndjeshëm ndaj rrethanave të jashtme, lehtësisht të cenueshme, e vështirë duke përjetuar vështirësi. Shpesh ato dallojnë heshtjen në veten e tyre dhe neobschytelnostyu.

Këto karakteristika temperamentin melankolik pasqyrohet në pamjen e njeriut, lëvizjet e tij i ngadalshëm, monoton, i përmbajtur; ndjenjat e thella të shprehura nga pamja e jashtme i varfër; në sipërfaqe mund të gjykohet vetëm mbi karakterin e përgjithshëm asthenic e ndjenjave të tij, por jo qëndrim të dukurive mjedisore dhe ngjarjet në këtë rast, melankolik rrallë tregon ndjenjat e tij. Temperamentin melankolik karakterizohet shpesh nga dekadencës, mungesa e energji dhe vendosmëri në veprimet e tyre, të luhatjeve të shpeshta, si dhe manifestimet më dramatike të pasivitetin e tyre, apatisë, mungesës së interesit të çështjes personit besuar. Flegmatik. Jashtë, një njeri temperamentin flegmatik ndryshon lëvizshmërinë kryesisht të ulët, lëvizja e saj është shumë i ngadalshëm dhe madje i ngadaltë, jo energjik, ai nuk duhet të presin veprim të shpejtë. Flegmatik karakterizohet excitability si të dobët emocionale.

Ndjenjat e tij dhe qëndrimet e natyrave të ndryshme dhe ndryshim të barabartë ngadalë. Kjo i qetë, i matur në veprimet e njerëzve. Ai rrallë del madje, shteti i qetë emocionale, ju mund të rrallë të shihni shumë emocion, ajo tregon personalitetin emocional të njerëzve të tjerë. Mënyra karakteristike flegmatik e shteteve emocionale dhe gjen shprehjen e duhur të jashtëm.

Shprehjeve të fytyrës dhe gjestet flegmatik monoton, i paqartë, fjalim i ngadalshëm, pa vitalitet, jo i shoqëruar nga lëvizjet ekspresive. Para se të bëni ndonjë gjë, flegmatik mendon të gjatë dhe të hollësishme veprimet e ardhshme; por merr vendime me qetësi dhe këmbëngulje, të lidhura fort në punën e tij të zakonshme të vështirë dhe kaloi në lloje të reja të punës.

Do të ishte një gabim të mendojnë se çdo person mund të caktohet në një nga mësipërme katër llojet e temperamentit. Temperamentet e përshkruara në jetë janë të rralla.

Në natyrën e çdo personi zakonisht fillimisht i lidhur karakteristika tipike e temperamentet të ndryshme; e këta njerëz thonë se ata kanë temperament të përzier. Vetëm kur një person tani peshoj më shumë tipare të karakterit të një temperament, ajo mund të jetë shumë e përafërt identifikuar si anëtarë të një prej këtyre katër llojeve të temperamentit.