Si yndyrna të shëndetshme


Gjatë humbjes së peshës hapi i parë për të humbur peshë është refuzimi i të gjitha yndyrë.

Në të vërtetë, konsumimi i sasive të tepërta të ushqimeve yndyrore të çon në trashje, dhe përgjithësisht në përkeqësimin e shëndetit. Por jo të gjithë yndyrë është e keqe, dhe disa madje e nevojshme, duke përfshirë edhe në humbjen e peshës. Rezultat i dështimit të plotë të yndyrës mund të jetë shëndeti i keq, përkeqësimi i lëkurës, e flokëve dhe thonjtë, si dhe çrregullime metabolike.

Yndyrna janë anëtarë thelbësore të njëjtën metabolizmit si proteinat, karbohidratet dhe minerale.


Një funksion i madh i yndyrave është që të ndihmojë në asimilimin e vitaminave të tretshme në yndyrë. Një funksion i dytë po aq i rëndësishëm i yndyrës është i përfshirë në zhvillimin e hormoneve të nevojshme.

Por, natyrisht, jo të gjitha yndyrna janë njësoj të rëndësishme dhe të dobishme. Nëse ju kujdeseni për shëndetin tuaj dhe duan të mbajnë formën ajo duhet të heqë dorë yndyrna të këqija dhe të hani vetëm të shëndetshme. Përbërja kimike e yndyrave ndahen në të ngopura, monounsaturated, polyunsaturated dhe trans yndyrave.

Duke yndyrna trans përfshijnë ngopur dhe transzhyry. Duhet të theksohet se yndyrna të ngopura janë origjinë kryesisht kafshë në një sasi të vogël të nevojshme nga trupi.

Në rastin e tepërta ngopur yndyrna janë të dëmshme.
Yndyrna të ngopura duhet të përbëjnë jo më shumë se 7% të kalorive të përditshme, në qoftë se personi mesatar ka nevojë për rreth 2000 kalori të përditshme, atëherë, respektivisht, yndyrë ngopur duhet të përbëjnë jo më shumë se 140 kalori, ose rreth 15 gram. Yndyrna ngopura gjenden në mish lope, mish derri, mish qengji, pulave me lëkurë, yndyrë. Gjithashtu, yndyrna të ngopura mund të gjenden në produktet e qumështit, sidomos të lartë-yndyrë, krem, gjalpë, djathë dhe kështu me radhë.
d. Në një tjetër transzhyry quajtur edhe yndyrna hydrogenated.

Ata janë të formuar nga trajtimit të ngrohjes. Kjo është yndyrna më të dëmshme. I tyre rritet konsumi kolesterolit dhe rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Ditë është e rekomanduar për të ngrënë jo më shumë se 2 gram transzhyriv, kalori të cilat nuk duhet të tejkalojnë 20 kalori, më pak se 1% të kalorive ditore.

Transzhyry përfshira në ëmbëltore përfunduar, pjekje prodhimit industrial, skuqur ushqime (patate të skuqura, pulë, çdo mish, dhe kështu me radhë. F.). Nga yndyrna të shëndetshme përfshijnë monounsaturated dhe polyunsaturated yndyrna.
Yndyrna monounsaturated duhet të jetë në dietën e njeriut, dhe përbëjnë një pjesë të madhe të konsum gjithsej yndyrë, rreth 10% të kalorive ditore, rreth 200 kalori, që është 20-25 gram. Yndyrna monounsaturated janë gjetur në vajrat bimore (luledielli, ulliri, liri, susam dhe kështu me radhë. F.) ne avokado, ullinj, arra dhe fara. Këto vajra përmbajnë acide të nevojshme për të ruajtur shëndetin dhe rininë e omega-3 dhe omega-6 yndyrore.
Ata duhet të përfshihen në dietën e përditshme dhe të përgatisë si dhe yndyrna monounsaturated, rreth 10% të kalorive ditore.

Yndyrna polyunsaturated gjenden në vajrat bimore, arra dhe vaj peshku (salmon, salmon, ton, troftë, harengë, skumbri).