Si domate të dobishme


Si domate të dobishme për shëndetin (si dhe bukuri) në një fjalë, nuk e them, sepse pronat e dobishme e domate me të vërtetë shumë. Shihet së pari në Incas dhe Aztecs, domate e të cilëve ishin kulturë pothuajse i shenjtë. Më vonë, filluan të kultivojnë domate nëpër botë, por ata janë prona të dobishme ndërsa nuk kanë humbur, por edhe zhvilluara.

Domatet përmbajnë vitamina E, C, K, PP, dhe disa vitamina B duhet theksuar se domatet të ndritshme, kështu që ata janë të dobishme me perspektivë vitaminë.

Nuk është shumë e domate përmbajnë substanca që zvogëlojnë kolesterolin të dëmshme, të normalizuar metabolizmin ndalimin e këtyre proceseve të dëmshme në stomak si kalbje dhe fermentimit. Çfarë është domate të dobishme, përveç vitaminës bujarisë? Në domate pranishëm paqëndrueshme substancave biologjikisht aktive të vlefshme që pengojnë rritjen dhe riprodhimin e baktereve. Kjo është një domate të dobishme cilësi të parandaluar shfaqjen e sëmundjeve kërpudhore dhe shumicën e infeksioneve.


Përveç kësaj, domate të drejtë mund të mburremi aftësinë për të rivendosur ekuilibrin e lëngjeve dhe electrolyte në trup, kjo është arsyeja pse lëng domate rekomandohet shpesh për të pirë me një gjellë e mbetur të fortë ose pas helmimit.
Zinkut, e cila është pjesë e domate, lëkurë të shëndetshme ajo redukton inflamacion, promovon rigjenerimin e dëmtuar në
qelizat dhe forcon rrënjët e flokëve. Kaliumi ka efekte të dobishme për zemër, zvogëlon rrezikun e mangësi hekuri anemi. A të mirat e domate në luftën kundër kancerit? Shpesh i referuar si domate në mes të atyre produkteve të dobishme që janë në gjendje për të parandaluar zhvillimin e kancerit.

Kjo lavdi domate të fituara përmes përmbajtjes së fortë antioxidant - lycopene pigment carotenoid (që përcakton ngjyrën e ndritshme e domate).
Nën kushte të caktuara, lycopene pengon mutacione në qelizat, dhe në këtë mënyrë redukton në mënyrë dramatike rritjen e tumoreve malinje. Domatet më kuqe dhe të ndritshme, kështu që është më e dobishme. Por është gjithashtu e rëndësishme të dini se përmbajtja e lycopene në domate paste është disa herë më e lartë se në domate.

Nga rruga, lycopene është i dobishëm jo vetëm në luftën kundër kancerit. Studimet e fundit të shkencëtarëve amerikanë kanë treguar se lycopene përmirëson ndjeshëm funksionin mendor dhe kardiak në pleqëri.
Sepse domate të ketë një pjesë të detyrueshme. Shembujt e domateve të mira për shëndetin e njeriut është mjaft e mjaftueshme për të përfshirë ato në dietën tuaj të përditshme. Sidomos për shkak domate produktit të shijshme dhe të përballueshme që mund të përdoret në asnjë mënyrë.