Çfarë dysplasia


Çfarë është dysplasia qafës së mitrës? Dysplasia - një zhvillim patologjik i ndonjë pëlhurë që vjen nga ektodermës. Dysplasia qafës do të thotë një humbje e strukturës normale (dedyferentsiatsiyi) epitelit. Shkelja e shtresimit dhe pjekurisë së qelizave fillon pranë membranën bodrum dhe përparon drejt epiteli sipërfaqësor në masë gjithnjë e në rritje.

Specializuar funksionet qelizore të tilla si prodhimin e glycogen dhe kontaktit qelizë frenimit, dhe reduktuar numrin e desmosomes në dedyferentsiatsiyi progresion.

Numri i Mitochondria dhe ribozomet e lira të shfaqet kromozome jo normale dhe aneploidnye ADN matur. Përveç kësaj, orientimi i qelizave të sheshtë që janë të vendosura përgjatë membranën bodrum, duke ndryshuar orientimin e cilindrike, pingul me të.


Dysplasia intraepiteliale dhe neoplasia invazive - shkaqet kryesore të sëmundjeve në egra. Në displazia dobët shënuar qelizat padiferencuara neoplastike përbëjnë pak se nje e treta trashësia e epiteli me moderuar - dedyferentsiatsiyi vëzhguar në gjysmën, me një displazia theksuar qelizat neoplastike marrë deri më shumë se 2/3 e trashësisë epitelit dhe kanceri në situ fundit plotësisht (nga membrana bodrum) është një neoplastike.
Shpesh është shumë e vështirë për të dalluar kancerin theksuar dysplasia qafës së mitrës në vend. Shpesh këto dy faza intraepiteliale Neoplazia shihen si të njëjtën sëmundje displastike dhe shpenzojnë trajtim të barabartë. Dysplasia është një gjendje parakanceroze, një shenjë paralajmëruese e kancerit të qafës së mitrës invazive.

Dysplasia zhvillon me qelizat njësi të vendosura në kufirin e epitelit të sheshtë dhe cilindrike. Ky kufizim është në pjesën vaginale të qafës së mitrës në moshë të re fëmijë që mbart dhe gradualisht u zhvendos përsëri në kanalin e qafës së mitrës si të cilindrik epiteli është zëvendësuar nga një metaplazi sheshtë.

Prevalenca e kufirit të lokalizimit në mes epitelit të sheshtë dhe cilindrike në rritje të qafës së mitrës kanalit me moshën, numrin e shtatzënive dhe lindjeve.
Kështu, më shumë se 50% e grave të vjetër se '26 apo të ketë 2 (ose më shumë) e kufirit shtatzënisë mes epitelit të sheshtë dhe cilindrike që gjendet në kanalin e qafës së mitrës. Zona e mitrës, e mbuluar tsentripetalnoy të orientuar; Qelizat e sheshtë metaplastic, të quajtura zona transformim.

Ndonjëherë ka metaplazirovannom maturimin e qelizave dhe pastaj të formuar një shtresë e epitelit squamous. I vogël i vetëm dysplasia qelizë primar në kufirin mes epitelit të sheshtë dhe cilindrike është një formë e butë e saj.
Kjo qelizë gradualisht rrit për shkak të mekanike zonat qethje ngjitur e metaplazi squamous në kanalin e qafës së mitrës.

Përhapur në sipërfaqen e dysplasia qafës së mitrës zonë transformimit është e kufizuar dhe ndalesa kur ajo arrin në epitelin amtare squamous. Megjithatë, kanali i qafës së mitrës është ka kufizime të tilla, dhe dysplasia mund të përhapet në kanalin e mukozës cipë, duke ndikuar dhomë e nëndheshme dhe madje marrjen në mitër. Dysplasia ndodh 2 herë më shpesh në cik e përparme të qafës së mitrës se sa në anën e pasme, dhe nuk është më pak i zakonshme në fyt lateral kënde. Si rritja e madhësisë është i mundur diplomë dedyferentsiatsiyi, por zakonisht diferencim gradient ekziston.

Rajoni me shkallën më të lartë të diferencimit ngjitur me epitelit normale në pjesën vaginale të qafës së mitrës, dhe, anasjelltas rajon anaplazyy më e theksuar në kanalin e qafës së mitrës.
Në këtë drejtim, Pap testi duke marrë për material i rëndësishëm në buzë të një epitelit të sheshtë dhe cilindrike. Përveç për tumor squamous qelizave në situ, ndryshimet në dysplasia celulare kufizuar në shtresat më të ulëta të epitelit.

Megjithatë, pavarësisht nga fakti se shtresa sipërfaqësore e epitelit duket normale në seksionet histologjike, shumë qeliza të mbajë shfaq në shtresat e ulëta dhe të ndryshimit, duke lëvizur në sipërfaqe si piqen, të merrni një shpifje Pap, e cila mund të zbulojë dhe të patologjisë. O. M. Copepo
dhe artikuj të tjerë në seksionin lexuar si:.