Çfarë është imuniteti


Imuniteti është reagimi mbrojtës dhe adaptive
Trupi kundër agjentëve të ndryshme patogjene. Në kuptimin e zakonshme
nënkupton imunitet ndaj sëmundjeve infektive. Shkenca që studion sistemin imunitar, i quajtur imunologji dhe
Reagimet e imunitetit shoqëruese, reagimet imunologjike.

Një shkencëtar rus i shquar II Mechnikov definuar imunitetin: Kur
Imuniteti ndaj sëmundjeve ngjitëse duhet të kuptojnë ngjarjet e përgjithshme e sistemit,
me të cilën trupi mund të përballojë sulmin e patogjene
mikrobet.

Ka imuniteti specifik dhe fituar.


Imuniteti specifik është pronë e këtij lloji
kafshët dhe transmetohet gjenetikisht. Për shembull, kafshët nuk e merrni të sëmurë me fruthit,
tyfamy dhe disa sëmundjeve të tjera, dhe personi nuk vuan nga shumë
Infeksionet që preken kafshët (gjedhet pllakos, murtaja dhe qen
etj). Imuniteti specifik mund të jetë absolute dhe relative.

Me imunitet absolut as kafshë, as njeriu as
Në asnjë rrethanë të sëmurë kjo sëmundje.
Po, qentë kurrë
nuk vuan nga fruthi dhe infeksione të tjera në njerëzit nablyudayuschymysya. Megjithatë
pulave, në kushte normale nuk do të bëhen të sëmurë me antraksit, mund sëmurë
ajo me dobësimin e trupit për shkak të ftohjes, uri dhe tjetri
Arsyet. Si pasojë, ata kanë relativisht të imunizuar ndaj siberian
ulçerë.

Në zhvillimin e imunitetit rëndësinë relative
me kushte të favorshme shoqërore dhe pronave të fituara
organ që zhvillohet atë nëpërmjet marrëdhënies me mjedisin (p.sh.,
forcim i trupit, terapi fizike). Imuniteti i fituar është prodhuar në e njeriut
Në jetën e tij, e ndjekur zakonisht nga sëmundje ngjitëse. Shkencëtari i madh rus II Mechnikov parë zbuluar se
Qelizat e bardha të gjakut (leukocytes) të kapur të huajin në gjak
substanca në trup, duke përfshirë bakteret dhe tretet ato.

Këto
Qelizat e bardha të gjakut quhen fagociteve Mechnikov
Fagocitoza është zakonisht nonspecific. Kjo
do të thotë se fagociteve gllabërojë çdo mikrobet që janë në gjak dhe inde. Megjithatë, zhvillimi i imunitetit ajo mund të blejë dhe natyra specifike
në lidhje me infeksione të caktuara. Në luftën kundër infeksionit trupi prodhon ndryshme
antitrupat që shkatërrojnë bakteret dhe shkatërrojnë emetimet e toksinave.
Antitrupat janë formuar kryesisht në nyjet limfatike
dhe shpretkë.

Substancat (mikrobet ose proteina trupi), duke shkaktuar formimin e
Antitrupat dhe reagojnë ndaj tyre, të quajtur antigjenet. Pas lisë mëparshme infeksion, fruthit, tifo dhe
in-ruajtur në trup për shumë vjet antitrupave në përsëritet
goditur nga të njëjtin infeksion, zakonisht shkatërruar atë.

Prandaj,
Njerëzit e fituara Imuniteti zakonisht nuk sëmuren përsëri. Në këto raste organizëm aktivisht prodhimin e antitrupave.
Kjo quhet imunitet natyral, imunitet aktiv fituar. Imuniteti natyral mund të jetë pasiv kur
Antitrupat imune mbrojtëse e transferuara nga nëna përmes placentës në gjak
fetus, që fetusi merr antitrupat gati.

Në këtë rast, porsalindur
Nuk është imun.
Për shkak se foshnjat dhe fëmijët e vitit të parë rezistente
(Imunozahyscheni) për shumë infeksione. Por imuniteti pasiv është më pak e qëndrueshme se
aktiv.

Pas 12 vjet të antitrupave rrjedhin nga nëna, dhe i shkatërruar
Fëmija bëhet i ndjeshëm ndaj këtyre infeksioneve. I quajtur imunitet Artificial marra nga
vaksinimet për të parandaluar sëmundje ngjitëse. Sistem artificial imunitar mund të jetë aktiv dhe
pasiv. Imuniteti aktiv artificial është bërë personalisht, kur
ai injektuar kulturën vdekur apo mikrobet dobësuar dhe trupin si përgjigje
efekti i këtyre antigjeneve prodhon antitrupin përshtatshme.

Per here te pare ne
1796 mjek i shquar anglez E. Jenner bë vaksinuar fëmijët lopë
li. Ai u bë i njohur si shartim materiale, vaksinë (nga latinishtja
Fjala vacca, që do të thotë lopë). Imuniteti pasiv është marrë nga futja artificiale
serum i kafshëve (shumica kuajve), të cilat janë tashmë të gatshme
antitrupat.

Për të përgatitur Sera imunitar në antigjenet kuajt e gjakut injektuar
(Toksina), në përgjigje të së cilës e saj prodhojnë antitrupa në gjak; këto antitrupa dhe
administruar të njeriut.
Imuniteti pasiv është e shkurtër.