Çfarë laktacionit


Laktacionit (nga Lat përmbajtjes Lacto e qumështit, qumështi i gjirit.) - Formimin, akumulimin dhe prodhimit periodik të qumështit tek njerëzit dhe gjitarët. Laktacionit fillon pas lindjes.

Vetëm mund të fshehtë të gjirit, të zhvilluar gjatë një faze të caktuar të shtatzënisë. Qumështi i prodhuar në epiteliale (sekretore) qelizat e mushkëror të gjirit me komponentë të gjakut. Ka 4 fazat e laktacionit ndarjes së qumështit në zgavrën e alveole dhe kontenierë të kancerit të gjirit (p.sh., v. Para Krishtit. Tanke). Proteinat e qumështit janë të sintetizuara nga aminoacidet, qumësht sheqer lactose nga glukoza, qumësht yndyrë me yndyrë neutrale dhe nivelet e lira acid yndyror.

Në rregullimin e rolit laktacionit kryesor i takon hypothalamus dhe hipofizë.


Gjatë shtatzënisë fillon të dal në një shumë të hormonit lactogenic; pasmë oxytocin hormon hipofizës është përfshirë gjithashtu në procesin e qumështit. Në ditën e parë pas lindjes mund të gjirit Express gjoksin me disa pika të colostrum.

Rritja e mëtejshme në tajitje është e ndryshme; në disa raste sasia e qumështit gradualisht rrit në rritje të tjera të qumështit ndodh papritmas, në mënyrë të dhunshme.
Gratë (sidomos parëlinduri) ndonjëherë ndodh pas paraqitjes së qumështit; sekrecion fillon vetëm 5 ditë 6 dhe madje edhe në fillim të javës 2, ngadalë evoluon në 3 javë. Që nga fluksi i sekretimit të qumështit gradualisht dhe vazhdimisht rritet, duke arritur në një maksimum në mes të 10 dhe 20 javëve dhe ka mbetur në këtë lartësi deri në fund të laktacionit.

Numri i qumështit të gjirit në të njëjtën grua në ditë të ndryshme dhe kohë të ndryshme të ditës mund të jetë ekspozuar ndaj vibracioneve (pas pjesën tjetër një natë e më shumë qumësht, pas një nate pa gjumë, në fund të ditës, pas punës hard pak qumësht), por në përgjithësi ajo brenda ditë rreth njëjtë. Nëse qumështi i gjirit ka aftësi të mirë dhe grua të ushqyerit e dy ose më shumë fëmijë, dhënia e gjirit mund të arrijnë 2000 3000 gram në ditë. Për laktacionit mirë ushqimin e domosdoshëm të nënës.
Një nënë pleqsh duhet të marrin një mesatare prej 110 130 g proteina, 100 130 dhe 450 g yndyrë 500 g karbohidratet; 2 mg të vitaminës A, Riboflavin 3, 5 mg, 25 mg niacin, pyridoxine acid askorbik 4 mg 100 120 mg në ditë. Infermierinë duhet të konsumojnë sasi të lëngshme rrit në 1, 5 2 litra (në varësi nga sasia e qumështit të sekretuar).

Një pjesë integrale e dietë duhet të jetë qumësht (por jo më shumë se 0, 5 litra) dhe produktet e qumështit (djathë, etj), mish, peshk dhe vezë. Me çrregullime të laktacionit hypogalactia më e zakonshme rënie laktacionit. Mungesa e plotë e nxjerrje qumësht agalactia ndodh shumë rrallë dhe është për shkak të çekuilibër hormonal.

Ndonjëherë ka një rrjedhje e pavullnetshme e qumështit nga gjiri ose jashtë ndërsa të ushqyerit e fëmijës, jo sepse ka një sasi të madhe të qumështit, si dhe çrregullime funksionale të gjirit në gratë me rritje excitability nervor.
Në jetëdhënës do të thotë trajtim të veçantë ajo kërkon.

Reduktimi prodhimin e qumeshtit vërejtur në të gjitha sëmundjet kronike efekte të mëdha negative të nënës (diabeti, nefrit, kanceri, etj), sëmundjet akute që ndodhin me ethe dhe humbja e oreksit (p.sh. mastitit), infeksione kronike (sidomos tuberkulozit), dhe diarre.