Çfarë është melanoma


Melanoma - çfarë është ajo? Melanoma (nga greke M las, m Lanos gjinore emrat e zezë dhe e end-OMA tumoret.) - Një nga tumoret më malinje. Ajo mund të formohet si qelizat konvencionale pigmentit të lëkurës normale dhe otrodinok dhe nishaneve.

Në hartimin e 1-4% të sëmundjes së përgjithshme kancerit, melanoma shpejt formon metastaza, dhe për këtë arsye në fazat e mëvonshme është pothuajse e pashërueshme.

Në vendin tonë, incidenca përqindja e melanoma në dy vitet e fundit pothuajse është dyfishuar, dhe mosha mesatare e pacientëve 30 deri 50 vjet.


Fusha e sëmundjes tek gratë - kryesisht gjymtyrët më të ulët, trungu në meshkuj. Pas 65 vitesh, pavarësisht nga melanoma gjinore më shpesh prek lëkurën.
A është më e zakonshme. E vendosur në shtresat e sipërme të lëkurës dhe për shkak të vystupaniyem dobët mbi sipërfaqen e saj të vështirë diagnostikuar në shtëpi.

Ashtu si një nishan normal. Pako e errët të madhësive të ndryshme, e ngritur mbi sipërfaqe të lëkurës.

Ajo ndikon kokën dhe qafën në të moshuarit, të ngritura pak mbi sipërfaqen e lëkurës. Shpesh gjenden nën thonj gishtin e trashë. Pse melanoma? Jonizues rrezatimit, X-rrezet dhe rrezatim elektromagnetik;
Acarim i vazhdueshëm i lëkurës për shkak të ekspozimit ndaj kimikateve kancerogjene (ngjyra, benzinë, pesticideve dhe kështu me radhë F..);
Burns, morth;
Lëndimet nevus (bruises, shkurtime, dhe kështu me radhë.
d).;
Gjendja e funksionit endokrin e trupit. Gjatë pubertetit, shtatzënisë, rregullim menopauza në rrezik melanoma trupi është veçanërisht e lartë;
Nëse ju ose familja juaj ka duruar rritje të rrezikut melanoma;
Ndjeshmëria e lëkurës ndaj rrezatimit ultravjollcë.

Melanoma është më e zakonshme në blondes dhe redheads. Zhvillimi në shumicën e rasteve në njësitë e pigment vend (70% e totalit), kjo sëmundje për një kohë të gjatë mund të shkojnë pa u vënë re. Por në qoftë se ju e dini se në melanoma çfarë arsye të përcaktuar, diagnoza e tij e hershme është pothuajse i patëmetë.

Cilat janë shenjë e melanoma? Karakteristikat kryesore që formuan në melanoma lëkurës tuaj:
Shfaqja e një pendë të re që në një kohë të shkurtër të rritur në masë të madhe në madhësi, dhe rritje të fortë në nishan të vjetër;
Shfaqja e një pendë të re me tehe fuzzy, ose të ndryshojë kontur e nishan vjetër (qark bëhet e përhershme, edges parregullta);
Rritja ose reduktimin pigmentim;
Ndjesi të pakëndshme në vend të moles (djegie, kruarje, ndjesi shpimi gjilpërash);
Nishan fillon të rrjedh gjak, të çara;
Pikoj në nishan të re apo të vjetër;
Inflamacion i skajet e mol. Shenja e parë që ju tregon pamjen e melanoma - çdo ndryshim në rodymtsi më parë ju keni nuk shihet në veten time. Ekziston edhe ABCDE-dukuri e sistemit diagnoza melanoma, e cila përdoret gjerësisht në Shtetet e Bashkuara.

Ajo është e bazuar në pesë shenja të mëdha që tregojnë formacione keqdashje në lëkurën tuaj:
Asimetri: Nëse ju vizatoni një vijë nëpër mes të moles normale, ajo do të jetë e gjysmave simetrik. Nëse një mol humb simetri - ajo tregon keqdashje e saj.

Kufitare: Nëse edges tuaj mol u paqartë ose i paqartë, duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor. Ngjyra: moles që nuk janë të dyshimtë, me një ngjyrë ngjyra, por mund të përfshijnë hije të njëjtën ngjyrë. Melanomas janë pikturuar zakonisht në disa ngjyra. Diametri: nuk duhet të kalojë 6 mm.

Ju mund të krahasohet me fundin gomë e një laps. Ndryshimet: birthmarks nuk duhet të ndryshojnë gjatë gjithë jetës tuaj.
Nëse ata ndryshohet ngjyra, madhësia, apo kufiri i numrit - kjo është një shenjë e sigurt se ata duhet të shihni mjekun.

Edhe zbulimin e një prej këtyre shenjave është baza të mjaftueshme për apelim te mjeku. Trajtimi i melanoma duhet të kryhet vetëm me një profesionist i kualifikuar në një strukturë mjekësore. Si të mbroni veten nga melanoma? Por sëmundja mund të jetë jo vetëm për të diagnostikuar, por edhe për të mbrojtur veten e tyre nga të gjitha.

Për ta bërë këtë, ndiqni disa masa paraprake:
Mundohuni të kufizoni veten nga ekspozimi i diellit, rrezitje orën e sigurt: deri në 10. 00 dhe 17. 00;
Mundohuni të mbrojtur lëkurën e ekspozuar nga rrezet e diellit direkte.
Ata mund të kenë një të gjatë me mëngë të këmisha, kapele gjerë-brimmed, pantallona;
Gjithmonë përdorni sunscreen. Faktor mbrojtje duhet të jetë të paktën 15;
Mirë lexoni të gjitha shenjat e diferencave nga moles zakonshme dhe melanoma, periodikisht inspektojë gjithë lëkurën tuaj dhe zbulimin e subjekteve të dyshimta menjëherë të konsultoheni me mjekun;
Nëse është e mundur, hiqni një strukturë të specializuar mjekësore janë formacione beninje cila për disa arsye janë të ekspozuar vazhdimisht për të traumave.

Mos harroni se rreth 40% e pacientëve me melanoma shenjat e keqdashje kanë ardhur pas nishan lëndimit apo spote pigment;
Nëse ka shumë moles, Freckles, spote moshës, ekzaminim specialist mjekësor duhet të kryhet më shpesh. Mos harroni, shëndetin tuaj është vetëm në duart tuaja!.