Çfarë është puçrra fytyre


Acne - një sëmundje e gjëndra dhjamor. Ato zakonisht ndodhin në fytyrë, prapa dhe gjoks gjatë pubertetit (burrave - në 14-19 vjet, gratë - në 10-17 vjet).

Sëmundja është pak më e zakonshme tek djemtë.

Acne nuk paraqet një kërcënim për jetën, por cilësi më të ulët të jetës. Fjala është një sinonime fytyre shkencor (puçrra fytyre, puçrra fytyre, puçrra fytyre). Megjithatë, në këtë site, e cila është shkenca popullor, me qëllim të thjeshtëzimit do të përdorin vetëm aknet termin.
Sa shpesh gjenden fytyre?


Kjo është një nga sëmundjet më të zakonshme të lëkurës. Puçrra është gjetur në 30-40% të djemve dhe vajzave. Me moshën, prevalenca e akneve është reduktuar në mënyrë të konsiderueshme.

Për shembull, në moshën 20-25 vjet puçrra parë në 20% të femrave dhe 5% e meshkujve. Në moshën 40 vuajnë nga kjo sëmundje, vetëm 5% e femrave dhe 1% të meshkujve.
Për të kuptuar më mirë mekanizmin e puçrra fytyre, le të kujtojmë strukturën e lëkurës. Në rast të pimples të luajë rolin e hormoneve seksuale (androgens), bakteret, dhe predispozicion gjenetik.

Kjo rezulton në:
1) Rritja e sebum arsimit.
Hormonet seksuale mashkullore (androgens) stimulojnë prodhimin sebum në të dy djemtë dhe vajzat. Kur pimples në adoleshencë nivelet androgen janë zakonisht brenda kufijve normale.

Rritja arsimin sebum në pimples zakonisht nuk shkak të nivelet në rritje të androgens dhe për të rritur ndjeshmërinë për receptorët androgen. Shkalla e ndjeshmërisë për receptorët androgen përcaktohet nga faktorët gjenetik dhe transmetohet gjenetikisht. Në puçrra fytyre rritur mund të shoqërohet me rritje të nivelit të androgens.
2) bllokim kanalet nxjerrës e gjëndra dhjamor dhe flokët follicles gojën për shkak të një rritje në formimin e qelizave të reja rreshtim gjëndra dhjamor dhe follicles flokët gojën.

Këto procese janë të ndikuara nga hormonet seksuale mashkullore (androgens) dhe që përfshijnë faktorët gjenetik (predispozicion gjenetik). Bllokim kanalet nxjerrës dhe goja e rezultateve gjëndër e flokëve në akumulimin e sebum dhe të rritur madhësinë e gjëndër e flokëve. 3) Rritja e numrit të baktereve në gjëndër e flokëve për shkak të stagnimit të sebum në gjëndër e flokëve. Produktet e mbeturinave të baktereve të shkaktojë inflamacion i gjëndër e flokëve.

4) Ndonjëherë (por jo gjithmonë) pushim shtrirë muret e gjëndër e flokëve. Përmbajtja e gjëndër (sebum, bakteret dhe produktet e tyre metabolike) bien në indet përreth dhe shkaktojnë inflamacion jo vetëm gjëndër por lëkurë më të gjerë.

Cilët faktorë të përkeqësohet për puçrra fytyre? 1) mbajtje Fluid në trup.

Keqësimi i akneve në periudhën predmenstrulnoho për shkak të ënjtje të gjëndra dhjamor përmes mbajtjes. I njëjti mekanizëm është përgjegjës për rëndim të sëmundjes gjatë djersitje aktive. 2) Kontaminimi i lëkurës nga vajrat minerale.

Për shembull, vaj, produkte të naftës. Struktura e disa kozmetikës mund të përmbajnë vajra për përkeqësohet puçrra fytyre.

Prandaj, pacientët me puçrra fytyre duhet të jetë i kujdesshëm për të përdorur kozmetike apo braktisin atë. 3) Disa droga (përfshirë pilula e kontrollit të lindjes) mund të përkeqësojnë kursin e puçrra fytyre. 4) acarim Mekanike i lëkurës (kruarje, squeezing e lëkurës) dhe squeezing aknet përkeqësohet kursin e tyre.
Cilët faktorë të lehtësuar rrjedhjen e akneve ose asnjë ndikim në rrjedhën e tyre?

1) Ajo përdoret për të se yndyror dhe ushqime të ëmbël kontribuon në puçrra fytyre. Tani ajo është e vërtetuar që asnjë ushqim nuk ka ndikim mbi rrjedhën e akneve. 2) ekspozimi Sun kontribuon në zgjidhjen e akneve. Prandaj, sëmundja pranverë dhe verë zakonisht ndodh më lehtë sesa në vjeshtë dhe dimër. Është e rëndësishme të mos e teproj.

Ekspozimi i tepruar dielli lëkurë të thatë që mund të kontribuojnë në puçrra fytyre.
Efektiviteti i rrezatimit UV artificiale (p.sh., dhomë me diell) nuk është provuar.