Çfarë trombocitet


Trombocitet - një qelizat e gjakut, i njohur gjithashtu si pllaka të përgjakshme.

Ata janë më të vogla në madhësi të qelizave të gjakut. Roli kryesor i trombocitet të përfshira në koagulimit të gjakut.

Përmbajtja e trombocitet në gjakun e njerëzve të shëndoshë është 180h10
/ L.


Në kushte fiziologjike, reduktuar numrin e trombocitet gjatë menstruacioneve dhe gjatë shtatzënisë normale dhe të rritet pas ushtrimit. Numri i trombocitet në gjak është luhatjet sezonale dhe ditore. Rritja Thrombocytosis në numrin e plateleteve në gjak - tipike për trombotsitemii primar, policitemia vërtetë, leucemia mieloide kronike, sëmundja Hodgkin, disa kanceret, inflamacioni (ethet akute reumatike, tuberculosis, koliti ulcerativ), humbje akute e gjakut, anemi hemolitike, kushtet pas heqjes së shpretkës, vëzhguar në trajtimin kortikosteroidet. Veçanërisht thrombocytosis i lartë është vërejtur në leukimi mehakariotsitarnom në pacientët pas largimit të shpretkës, nganjëherë me sepsë (numri i trombocitet në këto sëmundje mund të rritet disa herë).

Trombocitopenia ndodh në një numër të kushteve të trashëguara (sindromi Fanconi, trombocitopenia kongjenitale), por karakteri shumë më shpesh ajo është e fituar. Zvogëlon numrin e trombocitet në purpura trombociteve idiopatike, eritematoz sistemik lupus, anemi aplastike, tumore malinje përhapur në palcën e eshtrave, të rënda mangësi hekuri anemi, dhe disa infeksione bakteriale dhe virale, sëmundje të mëlçisë, sëmundje tiroide, uremia, DIC, sëmundje hemolitik të porsalindur, rrezatim, dializë, disa forma të leukemisë, përdorimi i barnave të caktuara (vinblastine, chloramphenicol, sulfonamides, etj) jonizues. trombociteve të mbështeteni më poshtë 60-109 simptoma / litër e gjakderdhje.

B. M. Lifshitz, B. I. Cidelnikova
Analizat laboratorike,.