Çfarë është qafën e mitrës


Çdo grua e di se si për të ndërtuar sistemin e saj riprodhues, ka të paktën një ide të përafërt dhe informacion të përgjithshëm për strukturën dhe funksionin e mitrës, vezoret dhe vaginë. Ajo që ne dimë për qafën e mitrës?

Dhe pothuajse asgjë. Në fund të fundit, ky trup është thelbësore në konceptimin, gjatë shtatzënisë dhe lindjes. Vetëm një pamja mjek i qafës së mitrës mund të përcaktuar se nëse apo jo një grua për të lindur, apo i referohet historisë së saj të abortit si shpejt gratë do të menstruacioneve tjetër, me besim 90% të diagnostikuar shtatzëninë. Çfarë është qafën e mitrës?! Qafën e mitrës - një lloj i lidh tub në mes të mitrës dhe vaginës.


Në gratë parous ajo është ose e rrumbullakët ose në formën e një trapezoid. Në një lindi më të gjerë dhe cilindrike. Gjatësia e saj është rreth 3 - 4 cm dhe një diametër - rreth 2, 5 cm Megjithë këto përmasa modeste të qafës së mitrës, ka dy pjesë:. Të ulët - Pjesa vaginal - A mundet një zgavër vaginal dhe të lartë - Pjesa supravaginal - rasplozhena sipër vaginë.

Brenda në qafën e mitrës është kanali i qafës së mitrës. Gjatë mjeku gjinekologjisë pritje shqyrton pjesën vaginale e qafës së mitrës. Ai e sheh dhe nofullat e jashtme - vrimë kryesor nga vaginës në kanal. Në kanalin e mitrës qafës së mitrës hapet barkun e brendshëm.
Sipërfaqja e jashtme e mitrës ka një ngjyrë rozë, ajo është e qetë, i fortë.

Sipërfaqja e brendshme - të ndritshme rozë, prej kadifeje dhe të lirshme; ajo prodhon mukozë që mbush sheechnoykanal. Para ovulacionit qafën e mitrës është e thatë, e vështirë, ra poshtë në vaginë, nofullat e jashtme mbyllur.

Në fazën nefertilnoho e ciklit menstrual është pengesë dendur mukusit të mikrobeve dhe spermës. Qafën e mitrës gjatë ovulacionit Gjatë ovulacionit qafën e mitrës është një seri e ndryshimeve. Pra, ai bëhet i butë, i përkulshëm dhe me lagështi, si në mukusit cervikal kanalit holluar.

Ajo qëndron në numër të madh për të ndihmuar të lëvizur spermës në vezë. Hapja e kanalit të qafës së mitrës e hapur, dhe ajo është e ngopur.

Pasi të përfundojë gjatë ovulacionit, qafën e mitrës bëhet e vështirë, bie poshtë, ajo mbyllet nofullat e jashtme. Qafën e mitrës dhe shtatzënia qafën e mitrës pëson ndryshime të rëndësishme gjatë shtatzënisë.

Me fillimin e shtatzënisë qafës së mitrës ndryshon ngjyrë, bëhet e kaltërosh (cyanotic) për rrjet të gjerë të enëve të gjakut dhe furnizimin e saj të gjakut.
Gjëndra të zgjerohet qafën e mitrës dhe të bëhet më i gjerë. Zgjerimi i os brendshëm dhe gjakderdhje në shtatzëninë e hershme është tokë shumë e rrezikshme: aborti është i pashmangshëm.

Afër fundit të shtatzënisë nuk është një zbutje e qafës së mitrës dhe i pjekur, ky është trupi gatishmëria grua shtatzënë para lindjes. Para lindjes qafën e mitrës është në qendër të një pellgu të vogël, gjatësia e saj është reduktuar në 15-10 mm.

Qafën e mitrës Channel zbuloi 5 - 10 mm. Shkojnë kanalit cervikal në segmentin e poshtme të mitrës bëhet qetë.
Në zgjerimin fund shtatzënisë së os brendshëm kombinuar me dhimbje do të thotë fillimin e punës.

Gjatë mitrës punës gradualisht hapur deri në 10 cm në diametër, duke lejuar fetusi për të kaluar nëpër kanalin e lindjes së nënës. Ndonjëherë gjatë këtij promovimi është një qafën e mitrës boshllëk.

Këputje mund të ndodhë për disa arsye: ofrimit të shpejtë apo, anasjelltas, aktivitetet e varfër gjenerike me përpjekjet e hershme, vendosja e pincë obstetrike, fruta të mëdha, kirurgji mëparshëm në qafë, lot në lindje të mëparshme. Pas lindjes, mjeku kryen inspektimin e qafës së mitrës dhe, në rast të këputje, qepje. Për fat të keq, nuk janë gjithmonë boshllëqe vërejtura dhe sewn siç duhet.

Në rastin e shtatzënisë të përsëritur mund të shkaktojë probleme aborte spontane dhe lindjet e parakohshme. Paaftësi qafës Në disa gra, qafën e mitrës është një gjendje patologjike.

Kjo është një pamjaftueshmëri isthmic-i qafës së mitrës (nga isthmus - vend isthmus për të shkuar qafën e mitrës mitrës, qafën e mitrës). Thelbi i kësaj sëmundjeje është se muskujt në isthmus e mitrës nuk është reduktuar, qafën e mitrës para se menutë kohë dhe nuk mund të mbajnë fruta (në shtatzëni normale qafën e mitrës është e mbyllur fort).

Pa mbështetjen, fruta shkon poshtë gradualisht zhvillohet veprat dhe dështim ndodh. Kur CIN shpesh ndodhin aborte vonë, në rangun e 20 - 30 javë të shtatzënisë.
Hapja e parakohshme i qafës së mitrës mund të shoqërohet nga një dhimbje shpim në vaginë dhe mund të ndodhë pa simptoma. Shkaqet e CIN janë të dyja të lindura dhe të fituara. Në mesin e tyre:
- Isthmus lëndimit dhe qafën e mitrës gjatë abortit, fruta lindjes i madh, imponuar pincë.

Më CIN zhvillohet si pasojë e mitrës prapambetjes dhe përçarje hormonal. Endoservicitis Një tjetër shkak i abortit spontan dhe lindje parakohe mund të bëhet i përflakur kanali i qafës së mitrës - endocervicitis. Në rastin e kësaj sëmundjeje të kanalit cervikal sekretuara rritur shumat e mukusit, vend inflamacion ka një ngjyrë të ndritshme të kuqe.
Shkaqet e endoservicitis: infeksionet, infeksionet seksualisht të transmetueshme (Mycoplasma, Klamidia, etj), ose Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli, Enterococcus dhe të tjerët. Provokojnë sëmundje mund të jetë sëmundje beninje të qafës së mitrës, mbresë gjë e shëmtuar e qafës së mitrës, sistem imunitar të dobët.

Endoservicitis ka një simptoma të ndritshme: mpiksje të bollshme mukusit me një erë të pakëndshme. Qafën e mitrës gjatë shtatzënisë - është një organ shumë i rëndësishëm në kushtet anatomike dhe funksionale.

Kjo lehtëson procesin e fekondimit, ndihmon në parandalimin e infeksionit në mitër dhe vezore, i ndihmon të bëjë fryte të përfshirë në lindjen e fëmijës. Ju duhet të dini dhe të mos harroni se një shkelje ndodhin në qafën e mitrës, mund të ndryshojë rrjedhën e shtatzënisë.

Gëzuar shtatzënisë dhe lindjes së fëmijës dritë!.