Cili vlerëson në fëmijët


Fëmijët deri në 8 vjet të presionit të gjakut është më e ulët se në të rriturit. Presioni i gjakut systolic Newborn prej rreth 70 mmHg. c. Në javët e ardhshme të jetës, ajo ngrihet në fund të vitit të parë të jetës është 80 90 në një vlerë prej presion diastolic gjakut 40 mm Hg. c. Në vitet e mëvonshme, tensioni i gjakut jeta rritur gradualisht, dhe 12 14 në vajza dhe 14 djem 16 vjet ka shënuar një rritje të shpejtë të performancës vlerën e tensionit të gjakut në një nivel të krahasueshëm me madhësinë e presionit të gjakut në të rriturit. Fëmijët e moshës 7 vjet presioni arterial është e vendosur brenda 80 110/40 70 fëmijë 13 gusht 90120/50 80 mm Hg. c. , Dhe në vajzat 12 vjet ajo është më e lartë se djemtë e të njëjtës moshë, dhe në mes 14 dhe 17 vjet, tensioni i gjakut arrin 90130/60 80 mm Hg. c. , Dhe në djemtë ajo është mesatarisht më i lartë sesa tek vajzat.

Ashtu si në të rriturit, shënoi ndryshimet në presionin e gjakut në fëmijët që jetojnë në zonat urbane dhe rurale, si edhe luhatjet në kursin e ngarkesave e tij të ndryshme. Rritja e presionit të gjakut me moshën në të rriturit është përshpejtuar gradualisht si në të moshuarit.

Rrit presionin e gjakut systolic kryesisht për shkak të reduktimit të elasticitetit të moshuar të aortës dhe arterieve të mëdha, por presioni të vjetër dhe të shëndetshme të gjakut pushimi është më pak se 150/90 mm Hg. c. Kur puna fizike apo stresi emocional mund të rrisë presionin e gjakut në 160/95 mm Hg. c. , Dhe të rivendosur nivelin e tij fillestare pas ngarkimit është më i ngadalshëm se sa në e re, e cila është e lidhur me moshës lidhur me ndryshimet në presionin e gjakut të rregullimit pajisje të ulur funksionin rregullator të rritjes së nivelit neuro dhe rolin e faktorëve humoral në rregullimin e presionit të gjakut.


Për një vlerësim normë presionin e ashpër të gjakut në të rriturit sipas gjinisë dhe moshës propozuar formula të ndryshme të tilla si formulë për llogaritjen e vlerës normale të tensionit sistolik të gjakut si shuma e dy numrave, njëra prej të cilave është mosha subjekt në vite, të tjera është 65 për burrat dhe 55 për gratë. Megjithatë, ndryshueshmëria e lartë individual i vlerave normale të presionit të gjakut bën orientimin më të mirë për shkallën e rritjes së presionit të gjakut në vite dhe vlerësimin individual të modeleve të vlerave të presionit të gjakut afrohet kufirin e sipërm të intervalit normale, dmth të 150/90 mm Hg. c. kur matet vetëm.

Lexoni më:.