Çfarë përcakton ngjyra e syve


Karakteristikat ngjyra e syve të shkaktuar nga pigmentim e irisit.

Iris përbëhet nga ectodermal dhe mesodermal shtresa. Nga natyra e shpërndarjes së pigmenteve dhe ata varen nga ngjyra.

Shtresa ectodermal ndryshon blu të errët. Nëse fibrat e shtresa e jashtme e irisit të ketë dendësi të ulët dhe përmbajtje të ulët të melaninës, dritë të ulët është zhytur përsëri shtresa, dhe frekuencë të lartë reflektuar nga ajo, kështu që të shkojnë sy blu. Ndryshe sy blu, në këtë rast shtresa fibër dendësia e jashtme lart. Që ata kanë një ngjyrë të bardha ose ka filluar të thinjet, ngjyra është jo blu, dhe blu. Densiteti i lartë i fibrave, të ndritshme ngjyra.


Ngjyra Blue syri është rezultat i një mutacion ne HERC2 gjenit, nëpërmjet cila bartës të këtij gjenit reduktuar prodhimin e melaninës në irisit të syrit. Ky mutacion ndodhur rreth 610,000. Vite më parë, në mënyrë që të gjithë njerëzit me sy blu janë konsideruar të afërmit.

Para së gjithash ne duhet të ishin sytë ngjyrë kafe, tha në një deklaratë për shtyp universitet Eiberh, lektor në Institutin e Cell dhe Biologjisë Molekulare (Instituti i R Cellul? Og Molekyl? R medicin). Megjithatë, ka pasur rreth 10 mijë vjet më parë mutacion që preken OCA2 gjen, çoi në prodhimin e melaninës që në irisit të syrit u kufizuar (dhe ngjyrë kafe u holluar në blu). Përkufizimi i syve gri dhe blu duket vetëm dendësia e fibrave është më i lartë dhe më afër hijen e gri. Nëse dendësia nuk është aq i madh, ngjyra është blu-gri.

Përveç kësaj, prania e melaninës ose substancave të tjera i jep një papastërti të vogël të verdhë ose ngjyrë kafe. Ngjyra e gjelbër sy përcaktohet nga një sasi të vogël të melaninës, për më tepër, mund të luajë një rol këtu gjen të kuqe e flokëve. Në shtresën e jashtme të shpërndara substancë ngjyrë kafe të verdhë apo të lehta që mund të jenë të lidhur me një sëmundje të veçantë. Që shtresë përsëri është blu, rezultati është e gjelbër. Ngjyra e irisit është zakonisht i pabarabartë dhe një shumë e hije të ndryshme.

Sytë Amber janë monoton ngjyrë kafe dhe të verdhë-gjelbër, ngjyrë nganjëherë pak të kuqe. Ndonjëherë ata janë të afërt në ngjyrë të artë ose kënetë.

Kjo shkakton lipofuscin pigment. Ngjyrë moçal sy, në terminologjinë angleze quhet badiava (Eng. Kalter), është një ngjyrë e përzier. Në varësi të ndriçimit, ajo mund të duket e artë, kafe dhe jeshile, kafe. Në shtresën e jashtme të përmbajtjes iris melaninës mjaft të moderuar, përveç ajo është shpesh i pranishëm dhe substancave të tjera.

Ndryshe nga qelibar, në këtë rast ngjyra jo monoton dhe mjaft heterogjene. Në këtë rast, shtresa e jashtme e irisit përmban një shumë të melaninës. Për shkak se ajo është absorbimi i ulët i dritës, reflektuar dritën dhe një total prej ngjyrë kafe. Përqendrimi më i lartë i melaninës, sytë e errët, në disa raste kjo mund të jetë pothuajse i zi.

Sy Red ndodh vetëm në albinos. Ajo është e lidhur me mungesën e melaninës në iris, siç përcaktohet në enët e gjakut të irisit është dallime Heterochromia iridum në ngjyrë predha ylbertë (si dhe të flokëve apo lëkurës).

Ajo është rezultat i tepërt relative apo mungesa e melaninës (pigment). Ngjyra e syve, se ngjyra predha ylbertë, përcaktohet kryesisht nga përqendrimi dhe shpërndarjen e melaninës. Heterochromia iridum thyer Sytë mund të jenë të hiperpihmentirovannyh ose hipopihmentirovannye.

Sy Heterochromia iridum ka dy lloje. Me ngjyra të plotë Heterochromia iridum një ngjyrë iris është e ndryshme nga një tjetër. Me i pjesshëm ose Heterochromia sektoronoy iridum Heterochromia ngjyra iridum të irisit të një ngjyrë të ndryshme nga pjesa tjetër.