Brain abscesi


 • Etiologji dhe Patogjeneza
 • Foto klinik
 • Diagnoza e absces i trurit
 • Diferencial Diagnoza
 • Trajtimi i absces i trurit
 • Prognoza e absces i trurit
 • Parandalimi i absces i trurit

Brain abscesi - një akumulim i kufizuar i qelb në zgavrën e kafkës.

Ekzistojnë tri lloje të abscese:

 • intracerebrale (akumulim i qelb në çështjen e trurit);
 • subdurale (e vendosur nën Mater DURA);
 • epidural (e vendosur mbi Mater DURA).

Rrugët kryesore të infeksionit në zgavrën e kafkës është:


 • hematogjene;
 • të hapur thekshëm lëndim në kokë;
 • inflamacion qelbëzuese e sinuseve paranazale, të mesëm dhe të veshit të brendshëm;
 • plagë infeksion pas ndërhyrjeve neurosurgical.

Shkaku hematogjene Formimi i abscese të trurit janë shpesh inflamacion të mushkërive (bronkiektazise, ​​empyema, pneumoni kronike, abscesi mushkërive). Në raste të tilla, embolus bakteriale bëhet fragment infektuar trombo (nga e anijes në periferi të vatrave inflamatore), e cila bie në sistematik të qarkullimit dhe të gjakut rrjedhës në enët e trurit kryer, ku është regjistruar në enët e vogla (prekapilyariv, capillaries ose arteriolat). Roli i mitur në patogjenezën e abscese kronike mund të luajë (ose akut) endokardit bakterial, një infeksion i traktit gastrointestinal dhe sepsë.

Kur i hapur, që hyn në thellësi absces truri lëndim truri zhvillohet si rezultat i kontaktit të drejtpërdrejtë me infeksion në zgavrën e kafkës. Në kohë paqeje, numri i abscese të tilla është 15-20%. Në kushtet e luftimeve ajo rrit në herë (plagët e minave-eksploziv, plagë).

Në proceset inflamatore në sinuseve paranazale (sinusit), veshit të mesëm dhe të brendshëm janë dy mënyra për përhapjen e infeksionit: reaksionar - në sinuseve e Mater dura dhe trurit venat; dhe penetrimit direkte e infeksionit nepermjet skeletit fortë të trurit. Në rastin e dytë inflamator dallueshme fillimisht formuar në meninges, dhe pastaj - në tru prylezhaschem.

Abscesi i trurit formuar në sfond të komplikimeve intrakraniale infektive pas ndërhyrjeve neurosurgical (ventrikulita, meningjit), nuk është zakonisht të ashpër, pacientët debilitated.

Etiologji dhe Patogjeneza

Në mesin e patogjeneve të izoluara abscese hematogjene e streptokokeve të trurit dominuar, shpesh në bashkëpunim me bakteriotidamy (Bacteroides spp.). Për abscese hematogjene dhe otogenic karakteristikë Enterobacteriaceae (duke përfshirë Proteus vulgaris).

Kur i hapur, që hyn në thellësi dëmtimi traumatik i trurit në patogjenezën e absces i trurit të dominuar Stafilokoket (Shën aureus), më pak Enterobacteriaceae.

Në imunitetit ndryshme (terapi imunosupresive pas transplantimit të organeve dhe indeve, HIV) përmbajtjen e mbjelljes abscesi trurit izoluar fumigatus Aspergillus.

Megjithatë identifikojnë përmbajtjen patogjen në absces i trurit shpesh nuk është e mundur, që nga 25-30% e të lashtave janë sterilnymy abscesi përmbajtjen.

Brain formimi abscesi zhvillohet në disa faza.

 • 1-3 ditë. Inflamacion i zhvilluar i kufizuar nga indet e trurit - Encefalit (në fillim cerebrovaskulare). Në këtë fazë të procesit inflamatore është i kthyeshëm. Ndoshta si një spontan atë leje dhe nën ndikimin e terapisë me antibiotikë.
 • 4-9 ditë. Si rezultat i mekanizmave të pamjaftueshme të sigurisë ose në rastin e trajtimit të gabuar të inflamacionit përparon, në qendër zgavrën mbushur me qelb, në gjendje të rritur.
 • 10-13 ditë. Në këtë fazë, i formuar rreth purulent përqëndrohet kapsulë mbrojtëse e indeve lidhës, i cili parandalon përhapjen e procesit purulent.
 • Javën e tretë. Kapsula është mbyllur plotësisht, i formuar rreth zonës hlyoz. Zhvillimet e mëtejshme varen nga virulencë e florës, reaktivitet dhe përshtatshmërinë e trajtimit dhe masave diagnostikuese. Ndoshta regres i absces i trurit, por shpesh të rritur volumin e vet të brendshëm apo krijimin e vatrave të ri të inflamacionit në periferi të kapsulës.

Foto klinik

Sot simptomat patognomonike e absces i trurit u gjend. Foto klinik i arsimit klinike trurit abscesi-si rrethojnë kur simptomat klinike mund të shkojnë nga dhimbje koke të Tyazheleyshyy simptomat cerebrale të lidhura me depresionin e vetëdijes dhe simptoma të rënda të dëmtimit të trurit fokale. Në disa raste, manifestimi i parë i sëmundjes është konfiskimi epileptiform. Kjo mund të jetë shenja meningeal (me proceset subdurale empyema). Abscese epidural të trurit shpesh të shoqëruara me osteomielit e kockave të kafkës. Ka prohredyentnoe rritje simptomat.

Diagnoza e absces i trurit

Për diagnozën e absces i trurit është histori vendimtar i kujdesshëm (prania e purulent vatrave të infeksionit, start akute infektive). Prania e inflamacionit, sopryazhennomu me ardhjen e rritur simptoma neurologjike - bazë për ekzaminim shtesë neuroimaging.

 Tomography llogaritur 

Saktësia e diagnozës së absces i trurit nga ana e trurit CT varet nga faza e formimit abscesi. Në fazat e hershme të diagnozës së sëmundjes është e vështirë. Në fazën e hershme të encefalit (1-3 ditë) CT përcakton një zonë e densitetit të reduktuar të formë të parregullt. Futet medium kontrast akumulon në mënyrë të pabarabartë, kryesisht pjesët periferike të zjarrit, të paktën në qendër. Në fazat e mëvonshme encefalit konturet Foci bëhet formë të rrumbullakët të qetë. Medium Kontrasti është i shpërndarë në mënyrë të barabartë në të gjithë periferinë e zjarrit; Dendësia e zonës kryesore të fokusit nuk është ndryshuar. Megjithatë, CT përsëritet (30-40 minuta) është e vendosur nga përhapjen e kundërt në qendër të kapsulës dhe prania e saj në zonën periferike, që nuk është tipike për kancer.

Abscesi encapsulated në tru CT duket si surround rrumbullakuar edukimin me konturet e qarta të lëmuar të densitetit të lartë (kapsule fibroze). Në qendër të zonës kapsulë ulur dendësinë (qelb) rreth ënjtje të zonës periferike të dukshme. Material futur kontrasti akumulon në formën e një unaze (kontur të kapsulës fibroze) me një zonë hlyoz vogël përreth. Në CT përsëritur (30-40 minuta) medium kontrast nuk është përcaktuar.

Në rezultatet e studimit tomography llogaritur duhet të theksohet se droga anti-inflamator (kortikosteroidet, salicylates) në masë të madhe ndikojnë në akumulimin e kundërt në zjarr entsefaliticheskie. 

Imazhe rezonancë magnetike

MRI të trurit - një metodë më i saktë i diagnostikimin absces truri. Në kryerjen e MRI në fazat e hershme të formimit abscesi i trurit (1-9 ditë) Fokusi entsefaliticheskie është: në T1-ponderuar imazheve - hipointensivnym në imazhe T2-ponderuar - hiperintensivnym. MRI e absces i trurit vonë (kapsulyrovannoy) faza: në T1-ponderuar imazhe absces duket si sinjal zonën dëbim në qendër dhe periferi (ënjtje në zonë), dhe kontur i hiperintensivnyy sinjal kapsulë. On T2-ponderuar imazheve iso-qendër abscesi ose hipointensivnyy në zona periferike (edemë zonë) hiperintensivnyy. Kapsula Kontur të përcaktuara qartë.

Diferencial Diagnoza

Diagnoza diferenciale e absces i trurit duhet të kryhet me tumore primare dhe metastatic e trurit glial. Nëse keni dyshim diagnoza duhet të kryhet nga MR spectroscopy. Në këtë rast, dallimi është i bazuar në një amino acid dhe laktatit përmbajtje të ndryshme në tumore dhe absces i trurit.

Metoda të tjera të diagnozës dhe diagnoza diferenciale e trurit abscesi pak informacion. Rritja normë sedimentimi, rrit nivelet C-reaktive proteina, leukocytosis, ethe - simptomë e pothuajse çdo inflamacion, duke përfshirë intracranial. Zona nën trurit gjakut abscesi në 80-90% sterile.

Trajtimi i absces i trurit

Trajtimi i abscese të trurit mund të jetë edhe konservative dhe kirurgjikale dhe varet nga faza e absces i trurit, vendndodhjen e saj dhe madhësisë.

Në fazën encephalitic e abscesi (historisë - deri në 2 javë) dhe në rast të abscesit të vogël të trurit (deri në 3 cm në diametër) rekomandohet trajtim konservativ, i bazuar në empirik duhet të bëhet terapia me antibiotikë. Në disa raste, biopsi Stereotactic mund të kryejë me qëllim të verifikimit të fundit të diagnostikimit dhe poshtërim.

Abscese të shkaktojë zhvendosjen e trurit dhe rritjen e presionit intracranial dhe lokalizuar në sistemin zonë ventrikular (marrjen e qelb në sistemin ventricular shpesh të çojë në pasoja fatale) - indikacione absolute për intervenim kirurgjik. Abscesi traumatik të trurit të vendosura në trup edhe në varësi të trajtimit kirurgjik të zonës ynorodno, si këtë proces inflamator nuk është e përshtatshme për trajtim konservativ. Përkundër motit të kundërt, fungale abscese si një tregues absolut për ndërhyrje kirurgjikale. 

Indikacionet për trajtim kirurgjik të absces i trurit është e vendosur në strukturat vitale dhe të thellë (Talamusi, brainstem, bërthamave nen-kortikale). Në raste të tilla ndoshta të trajtimit Stereotactic, trurit abscesi birë dhe zbrazjes ndjekur nga larje dhe futjen e antibiotikëve oral. Ndoshta si të vetme dhe të shumëfishta (në kateteri fikse për disa ditë) Lavatrice zgavër. 

Sëmundje e rëndë fizike nuk është një contraindication absolute për trajtim kirurgjik, si kirurgji Stereotactic mund të bëhet nën anestezi lokale dhe.

Contraindications absolute për kirurgji mund të jetë vetëm pacienti jashtëzakonisht të vështirë (koma terminal), si në raste të tilla, çdo kirurgji është i kundërindikuar.

Mjekim

Qëllimi i empirike (në mungesë të mbjelljes ose në qoftë se ju nuk mund poshtërim) antibiotik terapi është për të mbuluar gamën më të madh të mundshëm të patogjenëve.

Në rastin e absces i trurit pa lëndim në kokë ose ndërhyrjes neurosurgical në histori tregon trajtimin e mëposhtëm algorithm:

 • vancomycin (të rriturit - 1 g 2 herë në ditë / v; fëmijët - 15 mg / kg 3 herë në ditë);
 • cefalosporinat III brez (cefotaxime, ceftriakson, cefixime);
 • Metronidazole (të rritur - 30 mg / kg në ditë për 2-4 input, fëmijët - 10 mg / kg 3 herë në ditë).

Në rastin e post-traumatik metronidazol abscesi trurit zëvendësuar me rifampicin (9 mg / kg ne dite 1).

Abscesi i trurit dëshirore në pacientët me shtetet e mungesës së imunitetit (përveç HIV) është shpesh gjinisë Cryptococcus neoformans, ose më pak Sandida spp Aspergillius spp. Prandaj, në këto raste, të emërojë amforetitsin 0,5-1,0 mg / kg në ditë në / ose lipozomal amforetitsin B - 3 mg / kg në ditë në / e ndjekur duke rritur doza deri në 15 mg / kg knocks. Në rastin e zhdukjes së abscesit (sipas neyroviualizatsionnyh Studime) flukonazolin administruar - 400 mg / ditë (për 10 javë), pastaj të zvogëlojë dozën përgjysmë dhe të lënë si mirëmbajtje.

Pacientët me HIV absces i trurit patogjen është shpesh Toxoplasma gondii, si trajtim empirik i këtyre pacientëve duhet të përfshijë pyrimethamine me sulfadiazine.

Pas izolimit të patogjen nga trajtimin e farës për të redaktuar, rishikim antybiotykohramy. Në rastin e farës steril duhet të vazhdojë terapinë empirike me antibiotikë. 

Kohëzgjatja e terapisë intensive antibiotike - të paktën 6 javë pas ndryshimit të rekomanduar të antibiotikëve oral dhe vazhdojnë trajtimin madje 6 javë.

Qëllimi i glukokortikoideve justifikohet vetëm nëse terapi adekuate antibiotike, pasi që vetëm një glukokortikoide pozitive Outlook mund të shkaktojë ulje të ashpërsisë dhe regres e kapsulës abscesi i trurit. Në raste të tjera, përdorimi i tyre mund të shkaktojë përhapjen inflamacion përtej fokus primar.

Kirurgji

Metodat kryesore të trajtimit kirurgjik të abscese intracerebrale apo një furnizim të thjeshtë dhe kullimit ottochnogo. Thelbi i tyre është i instaluar në kateterit abscesi zgavër nëpërmjet të cilit evakuimin e qelb e ndjekur nga administrata e agjentëve antibacterial. Instalimi i një kateteri të dytë më të vogël diametër (disa ditë), e cila është kryer përmes infuzionit të zgjidhjes së ujitjes (zakonisht 0,9% klorid natriumi). Kullues absces duhet soprovozhda terapinë me antibiotikë (gishtit fillimisht, pastaj - dhënë sensibilitet antibiotik i patogjen i zgjedhur).

Përmbajtja Stereotactic aspiratë pa instaluar kullimit të abscesit - Një metodë alternative të trajtimit kirurgjik të absces i trurit. Avantazhet e saj kryesore - Kërkesa të lehta për trajnimin e personelit mjekësor (për të kontrolluar funksionimin e furnizimit dhe të sistemit ottochnogo nevojitet vëmendje dhe ekspertizë) dhe më pak rrezik të infektimit sekondar. Megjithatë, 70% duke përdorur këtë metodë është e nevojshme për të përsëritur aspiratën.

Në rastin e abscese të shumta të trurit duhet së pari të thahet fireplace, më të rrezikshme në lidhje me komplikime (përparim i qelb në sistemin ventricular të dislokimit të trurit), dhe më i rëndësishëm në foto klinike.

Në rastin e subdurale empyema apo abscesi i trurit kullimit është përdorur pa përdorur furnizimit dhe sistemin ottochnogo.

Prognoza e absces i trurit

Në parashikimin e abscese të trurit të rëndësishme ka aftësinë për të identifikuar agjent shkaktar i kulture dhe të përcaktuar ndjeshmërinë e tij ndaj antibiotikëve, por në këtë rast mund të kryejë terapi adekuate pathogenetic. Përveç kësaj, rezultati i sëmundjes varet nga numri i abscese, reaktivitet, mjaftueshmërinë dhe afatet kohore të trajtimit.

Përqindja e vdekjeve në absces i trurit - 10%, 50% paaftësi. Pothuajse një e treta e pacientëve të mbijetuar sëmundja është rezultat i sindromit epileptik.

Empyema subdurale Kur parashikimet janë më pak të favorshme për shkak të mungesës së kufijve purulent fokus, siç dëshmohet nga virulencë të lartë të patogjen, ose një rezistence minimale të pacientit. Vdekshmëria në raste të tilla - deri në 50%. Empyema fungale në bashkëpunim me shtetet e mungesës së imunitetit, në të shumtën e rasteve (95%) që çojnë në vdekje.

Epidural empyema dhe trurit abscese zakonisht kanë një prognozë të favorshme. Depërtimi i infeksionit nëpërmjet Mater paprekur Dura është praktikisht e pamundur. Osteomieliticheskoho rehabilitimit fokus eliminon empiemu epidural.

Parandalimi i absces i trurit

Trajtimi në kohë dhe adekuat i proceseve parësore purulent dhe trajtim të plotë fillor për plagët trauma kokë mund të reduktojnë ndjeshëm gjasat e absces i trurit.