Mushkërive abscesi


Mushkërive abscesi - qelb e mbushur zgavrën në mushkëri rrethuar nga ind i përflakur.

Shkaqet

Kryesisht të shkaktojë formimin abscesi është në rënie nga goja ose fyt baktereve që shkaktojnë inflamacion në mushkëri. Trupi ka shumë mënyra për të mbrojtur kundër kësaj, sepse infeksionet zhvillohet vetëm nëse mbrojtjet shtypur, të tilla si kur një person është pa ndjenja apo në koma për shkak të mbidozë e barnave qetësues, abuzimit të alkoolit, sëmundjet e sistemit nervor dhe është nën ndikimin e anestezisë .


Shpesh burim i baktereve të bëhet mishrat e përflakur, dhe madje pështymë shëndetshme njeriut përmban baktere të mjaftueshme që të hyjnë në mushkëri, duke shkaktuar infeksionin. Disa njerëz, veçanërisht pas 40 vjetësh, abscesi mushkërive mund të shkaktojë tumor të mushkërive, si ajo shpesh bllokon rrugët e frymëmarrjes.

Pneumonia e shkaktuar nga bakteret të caktuara, të tilla si S. aureus ose kërpudhave mund të shkaktojnë absces të mushkërive. Njerëzit me sistemet imun të dobësuar mund të shkaktojnë pneumoni të bëhet mikroorganizmave më të rralla.

Zakonisht zhvillon absces vetëm një të mushkërive; në qoftë se ka disa, ata e goditi të njëjtin mushkërive. Agjentë infektive që përhap në mushkëri nëpërmjet gjakut, kontribuojnë në formimin e shumë abscese të shpërndara. Kjo është e zakonshme në narkomanëve duke përdorur hala pista.

Përfundimisht, shumica e abscese pushimet në traktin respirator, rezultati është shumë gëlbazë, që vidkashlyuye pacientit. Zgavër abscesi në mushkëri majtë, e cila është e mbushur me lëng dhe ajër. Ndonjëherë ka një lungë zbulim i madh në zgavrën pleural (hapësirë ​​në mes membranat që rrethojnë mushkëritë), dhe ajo është e mbushur me qelb. Akumulim i qelb në zgavrën pleural quajtur empyema.

Simptomat

Simptomat zhvillohet ngadalë dhe papritmas. Simptomet e hershme janë të ngjashme me shenjat e pneumonisë: lodhje, humbje e oreksit, djersitje, ethe dhe kollë. Pështymë është e ngjyrosur me gjak, shpesh erë e keqe, sepse jetesën e baktereve të pranishme në gojë dhe fyt, të shoqëruar nga lirimin e gazrave që kanë një erë të pakëndshme. Një person përjeton dhimbje gjoksi kur merr frymë, veçanërisht në qoftë se pleurë përflakur.

Diagnozë

Një mjek mund të diagnostikojnë absces të mushkërive vetëm në bazë të simptomave që ngjajnë pneumoni, si dhe rezultatet e shqyrtimit. Megjithatë, në qoftë se simptomat ngjajnë pneumoni zhvilluar në njerëz me sëmundje të sistemit nervor, abuzimit të alkoolit apo drogës, dhe u shfaq kohët e fundit në një gjendje të pandërgjegjshme, pa marrë parasysh shkakun e saj, kjo jep arsye për të dyshuar absces të mushkërive.

Mushkërive abscesi është gjetur shpesh në X-rrezet e gjoksit. Megjithatë, një diagnozë më të saktë është thelbësor tomography llogaritur (CT) e gjoksit. Pështymë nga mushkëritë mund të ndihmojë në identifikimin e mikroorganizëm që shkaktoi absces.

Trajtim

Shërim të shpejt i plotë i abscesit të mushkërive është e pamundur pa antibiotikët, të administruara intravenoz, intramuskular ose të marra gojarisht për disa javë apo muaj. Trajtimi vazhdoi derisa simptomat zhduken dhe X-rrezet e gjoksit nuk tregon se pacienti shëruar.

Për të lehtësuar rrjedhjen e abscesit përmbajtjes, pacienti duhet të nxjerr me kollë dhe bëni ushtrime të frymëmarrjes. Nëse e mundshme shkaku abscesi është pengim udhë ajrore, bronchoscopy bëni për të korrigjuar shkeljen e rrugës së tyre.

Përafërsisht 5% e pacientëve abscesi eshtrat. Në raste të tilla, ajo mund të rrjedhë përmes një tubi të futur në mur gjoks. Në raste të rënda të mbështetet në kirurgji - heqjen e pjesës apo edhe të tërë mushkërive.

Vdekshmëria e pacientëve me të mushkërive absces - rreth 5%. Rreziku i vdekjes është më i lartë nëse një person është i dobësuar, dhe ajo të dëmtuar funksionin e sistemit imunitar, është një tumor malinj apo abscesi mushkërive është i madh