Abscesi i prostatës


  • Shkaqet e abscesit të prostatës
  • Simptomet e abscesit të prostatës
  • Diagnoza e abscesit prostatic
  • Trajtimi i abscesit të prostatës
  • Parashikimi dhe parandalimi i abscesit të prostatës

Abscesi prostatic mund të zhvillojnë primar (si një patologji të pavarur) ose të dytë (si rezultat i prostatitis akute). Prostata abscesi - një sëmundje e rëndë infektive dhe inflamatore karakterizuar nga purulent shkrirjes gjëndër indeve nga formimi absces të mbyllur. Nën rrymë të kundërt të abscesit të prostatës mund të jetë i komplikuar përparim pleh organik në scrotum, perineum, uretrës, indeve legenit, murin e barkut mëparshëm ose në zgavrën e barkut. Rreziku i njohjes vonë absces i prostatës është një mundësi e peritonit ose sepsë. Vdekshmëria në absces të prostatës është i regjistruar në 3-16% të rasteve.

Shkaqet e abscesit të prostatës

Formimi i prostatës abscesi ndodh në 5% të pacientëve me prostatitis akute. Kjo kontribuon në trajtimin joadekuat të prostatitis ose të pakujdesshëm mjet performancës kirurgji transurethral. Në disa raste, abscesi prostatës duke ndërlikuar operacionet në të prostatës dhe fshikëzës (heqje transurethral e prostatës, fshikëz TUR, etj.) Shkaku i abscesit të prostatës mund të shërbejë pengim gjëndra ductless gurë të formuara, të cilat shpesh ndodh në prostatë kronike, adenomës prostatës, dhe urethritis pr.


Abscesi i mesëm prostatic është shkaktuar nga infeksioni me transferimin hematogjene lezioneve extragenital lokalizimin, të tilla si hydradenitis, abrasions, osteomielit, angina, grykët kronike dhe agjentët e tjerë etiologjikë në këtë rast janë baktere Gram pozitive.

Nga abscesi formimit prostatës tërheq dobësimin lokale dhe të përgjithshme të imunitetit i detyruar hipotermi, pezëm venoz në legen, sëmundjet intercurrent, pirja e duhanit, rregullsinë shkelje seksuale.

Simptomet e abscesit të prostatës

Në zhvillimin e abscesit prostatic dalluar infiltrative dhe fazë qelbëzues shkatërrues. Manifestimet klinike janë më të theksuara në fazën infiltrative.

Abscesi i prostatës është e karakterizuar nga simptomat e sëmundjeve të rënda septike: dehje të rënda, ethe të lartë me të dridhura lloji i ndezur, djersitje, takikardi, nganjëherë shkelje e vetëdijes dhe jerm.

Dhimbje gjatë absces të prostatës është zakonisht i njëanshëm Have lokalizimi i korrespondon lob prekur të prostatës. Ka radiating dhimbje në perineum dhe rektumit; Natyra e dhimbje - një të mprehtë, të ngrirë. Jashtëqitje dhe urinim të vështirë dhe jashtëzakonisht e dhimbshme; nganjëherë zhvillimin urinar mbajtjes dhe neothozhdenie karrige gazeve akute.

Në fazën e dytë për shkak të delimitimin e purulent zgavrën ndodh përmirësim: largohem dhimbje subsides temperaturën. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se sëmundja ka kaluar - në këtë periudhë formuar abscesi prostatës mund të thyer në inde lacunar apo hapësirë ​​okolopuzyrnoe me zhvillimin e phlegmon. Me hapjen e abscesit uretrës duket piuri, urina me re, të përziera me pleh organik, erë të pakëndshme të athët. Kur hapjen e zorrës së trashë abscesi prostatës gyp i zorrës së trashë është formuar, siç dëshmohet nga përzierje e mukusit dhe qelb në stol. Megjithatë, një zbrazjes i plotë i kavitetit septik abscesi me zbulim të madh nuk mund të ndodhë, që do të thotë se përsëritje e mundshme e prostatës acarohet.

Shumica komplikime të tmerrshme të abscesit të prostatës dhe peritonit janë sepsa.

Diagnoza e abscesit prostatic

Në urologjisë dhe diagnoza andrology të abscesit të prostatës është vendosur në bazë të një plejadë e manifestimeve klinike, laborator dhe studime instrumentale, operacionet diagnostike (biopsi e abscesit të prostatës).

Gjaku përcaktohet nga shenjat tipike të inflamacionit akut: rritur bardhë numërimin e qelizave të gjakut dhe shkalla e eritrociteve sedimentimit; i përgjithshëm urinë - leucocyturia, proteinuria. Në ekzaminimin bakteriologjik të urinës ose urethral shpifje zbuluar microflora patogjene.

Gjatë ekzaminimit prekje e prostatës nëpërmjet rektumit spikatur edukim të rrumbullakosura është e përcaktuar, nuk ka luhatje për shkak të përmbajtjes të lëngëta të abscesit; gjëndër prostatës është zgjeruar, e tensionuar dhe jashtëzakonisht të dhimbshme. Ekzaminimi Digital zorrës së trashë të abscesit të prostatës kur kryhet me kujdes të madh për shkak të rrezikut nga shoku bakteriotoksicheskoho.

TRUZI prostatës zbuluar në sfondin e rritur dhe i fryrë prostatës e qark në flakë hipoehohennye ose ovale. Ultratinguj ndihmon për të zbuluar jo vetëm të absces, por edhe për të përcaktuar madhësinë, vendndodhjen, performance monitor abscesi birë e saj të prostatës dhe përmbajtjen gardh për të identifikuar e patogjen.

Nëse dyshoni se një zhvillim gyp është kryer ureteroscopy, cystoscopy, ultratinguj fshikëzës anoscope, proctologist konsultimit.

Prostatës abscesi dallojnë prostatitis akute, pielonefrit, epididymitis.

Trajtimi i abscesit të prostatës

Taktika të prostatës relativisht abscesi varet nga faza. Në infiltrative antibiotik fazë të përdorura cefalosporinat, fluoroquinolones, aminoglycosides; Zgjidhje infuzion intravenoz me qëllim të detoxification, terapi imunitar-rritjen. Në mënyrë që të lehtësojë dhimbje akute presakralnoyi prodhuara dhe bllokadën paraprostaticheskoy.

Nëse të dhënat është e vendosur nga prekje dhe ultrazërit të abscesit të prostatës formuar, të mbajtur promezhnostnoy ose transrectal saj prerje dhe kullimit. Për të parandaluar dëmtimin e uretrës si ajo prezanton qiri prej dylle metalike, që është mbajtur uretrës mëparshëm bouginage. Në shumicën e rasteve preferonin akses perineal, duke e lejuar të gjerë-absces, duke minimizuar infeksion sekondar dhe arsimin uretral rektal gyp ,. Në periudhën postoperative emëruar terapi antimicrobial dhe detoxification.

Parashikimi dhe parandalimi i abscesit të prostatës

Trajtimi në kohë i prostatic absces promovon një prognozë pozitive për jetën dhe funksionet riprodhuese. Efikasiteti është e humbur vetëm në sëmundje.

Abscesi i panjohur prostatës zakonisht çon në një përgjithësim të infeksionit dhe urosepsis.

Parandalimi i abscesit të prostatës - është, mbi të gjitha, parandalimi i prostatitis akute. Ai përfshin aktivitetin fizik, përjashtimin e hipotermi, norma e normalizimit të aktivitetit seksual, trajtimin e vatrave kronike të infeksionit dhe sëmundjeve urologjike. Kur simptomat fillestare të abscesit prostatic kërkon konsultimi menjëhershëm urolog-andrologist.