Media ngjitës otitis


  • Shkaqet e mediave ngjitës otitis
  • Simptomet e mediave ngjitës otitis
  • Diagnoza e mediave ngjitës otitis
  • Trajtimi i mediave ngjitës otitis
  • Parashikimi media ngjitës otitis

Veshit mesme përfshin tubin auditory dhe kavitet tympanic, në të cilën ossicles (stremechko, çekan dhe Anvil). Zgavër Tympanic ndarë nga daulle e veshit auditory tub, transmetimin dridhjet e tingujve drejt ossicles. Next vjen përmes vibracioneve të kockave në strukturat e brendshme të veshit përgjegjëse për zvukovospryyatye dhe transmetojnë sinjale të shëndosha në auditory nervore në pjesët përkatëse të trurit.

Dëgjimi humbje në ngjitës otitis media për shkak të një rënie në lëvizshmërinë e ossicles auditory dhe membrana tympanic, që çon në përçarje të mekanizmit zvukoprovedeniya nga daulle e veshit në kërmillin e veshit të brendshëm. Por me kalimin e kohës, gjatë rrjedhin media ngjitës otitis mund të çojë në abuzim të zvukovospryyatye duke ulur ndjeshmërinë ndaj luhatjeve në qelizat e flokëve dhe të reduktuar impulset endolymph që burojnë prej tyre në tru.

Shkaqet e mediave ngjitës otitis


Shkaku më i zakonshëm i mediave ngjitës otitis paraprihet ose exudative kataral otitis neperforativnom, tubootit kronik. Zhvillimi i mediave ngjitës otitis pas këtyre sëmundjeve mund të jetë shkaktuar nga terapia me antibiotikë iracionale kryer. Si rezultat i procesit inflamator dhe zgjidhjen e lejes së lëngjeve akumuluar në zgavrën tympanic, ka temat e formimit fibrinë dhe mbështjelljes indeve lidhës dhe bende cicatricial. Kryqëzuar Fundit ossicles dhe bashkangjitur me daulle e veshit, duke bllokuar lëvizjen e këtyre strukturave të nevojshme për zvukoprovedeniya normale. Kjo ngjitet dhe grupet e mediave ngjitës otitis mund të formohen në tub auditory, e cila do të përbëjë shkelje qenët i qartë e saj.

Në Otolaryngology klinik nuk është e pazakontë kur media ngjitës otitis ndodh pa paraprak media akut ose kronik otitis. Në raste të tilla, shkaku i zhvillimit është i proceseve të ndryshme patologjike që komplikojë qenët i qartë i tubit auditory dhe të ndërhyjnë me normale zgavrën tympanic ventilim. Këto përfshijnë: infeksion sipërme akute të traktit të frymëmarrjes (ARI, faringjit, tracheitis, pezmatim i fytit), grykët kronike, adenoids, inflamacion kronik i sinuseve paranazale dhe zgavrën e hundës (sinusit, sinusit, rinitit), ndryshimet Hypertrophic e tumoreve ulëta turbinate e faring dhe gojë shtrembërim i hundës mur ndarës.

Simptomet e mediave ngjitës otitis

Ankesa kryesore, e cila e bën pacientin me otitis media ngjitës, është humbja graduale e dëgjimit dhe prania e zhurmës në vesh. Kur në pyetje një histori të këtyre pacientëve mund të zbulohet para se të kishte otit akut ose kronik. Hulumtim në media dëgjimi ngjitës otitis përcakton natyrën përçueshëm e humbjes së dëgjimit - humbjen e dëgjimit për shkak të abuzimit zvukoprovedeniya.

Simptomat klinike të ngjitës otitis nemnohochyslen së medias dhe të ngjashme me modelin e sëmundjeve të dytë veshit. Prandaj, diagnoza e të shkaktojë seancës zbuluar ndryshimet e nevojshme për të kryer një seri masash diagnostike dhe duke përjashtuar proceset tjera patologjike që çojnë në humbjen e dëgjimit përçueshëm (priza të squfurit, strukturat traumatike plagosje e veshit të mesëm, tubootitis, otosclerosis, etj).

Diagnoza e mediave ngjitës otitis

Shqyrtimit diagnostike në otitis media adhezidnom përfshijnë otolaringolog vizuale inspektimit, përkufizimi i tub Eustachian kryq, otoskop, mikrootoskopiyu, audiometry, impedancemetry, kateterizimit endoscopic tub auditory.

Holding audiometry zbulon në pacientët me ngjitës të dëgjimit humbjen e shkallë të ashpërsisë deri ndryshme për të përfunduar shurdhim mediave otitis. Për të përcaktuar të qenët i qartë i tubit auditory është bërë nga defekt gjykimin e saj Polittseru. Kur ngjitës otitis media, ajo zakonisht jep dëgjimin e dobët apo përmirësim i përgjithshëm nuk ka efekt. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë e qartë tregon për të qenët evident të dëmtuar. Për konfirmimin përfundimtar të shkeljeve të këtilla mbështeten në tub catheterization kontrollit otoskopicheskoy.

Pika më e rëndësishme në diagnozën e mediave ngjitës otitis është të identifikojë sëmundje karakteristike otoskopicheskoy. Otoskop (i thjeshtë dhe incrementally) përcakton përfshirjen e membranës tympanic, trazim i saj dhe prania e dhëmbëza në disa raste shkakton deformimin e membranës. Në zgavrën e tubit auditory tregon edhe banda dhe adhesions, nganjëherë krejtësisht obliterating lumen e saj.

Lëvizshmëria hulumtim i membranës tympanic dhe sjelljes ossicular gjatë impedancemetry akustike. Hulumtim është trashur dhe tub shkarkimi është dëgjuar në ajër, duke shkaktuar daulle e veshit është tërhequr dhe të vijë i drejtë. Kur ngjitës otitis membranë lëvizjes media të kufizuara ose nuk ekzistojnë, reflekset e muskujve akustike nuk janë quajtur.

Trajtimi i mediave ngjitës otitis

Hapi i parë në trajtimin e mediave ngjitës otitis është për të eliminuar faktorët që çojnë në të qenët i qartë dëmtuar të tub auditory. Kjo përfshin rehabilitimin dhe sinuset nazale, adenotomy e fëmijëve, të rivendosur frymëmarrje normale nëpërmjet hundës (mur ndarës i hundës eliminojë shtrembërimin dhe hypertrophy turbinate).

Efekti pozitiv në media ngjitës otitis lejon spastruar normë për Polittseru kombinuar me daulle e veshit pneumomassage. Futja transtubarnoe Used i një kateter hydrocortisone fluimutsila, lidasa kimotripsin. Për të stimuluar reagime mbrojtëse në pacientët me median ngjitës otitis rekomanduar FIBS parenterale përdorim, aloe, trupin tejdukshëm e vitaminave B, ATP, etj Trego drogë antihistamine.

Terapia e barnave e otitis media ngjitës zakonisht plotësohet fizioterapinë. Aplikoni UHF, terapi mikrovalë, ultratinguj tub rollers masazh auditory, baltë. Duke endouralnoho phonophoresis dhe elektroforeza kryer nga futja e jodur kalium dhe lidasa.

Trajtim më konservator e mediave ngjitës otitis është i paefektshëm. Në raste të tilla, humbje dëgjimi është treguar në prohressyruyusche kirurgji. Holding tympanotomiya e nenin mbresë-ngjitës litarët dhe rivendosjen ossicular mobilitetit me mediat ngjitës otitis shpesh jep vetëm rezultate të përkohshme, si pas një operacioni në shumicën e rasteve është e ri-formimit të mbështjelljes. Tympanoplasty më efektive me zëvendësimin ossicular për artificiale. Pacientët e moshuar me median bilateral dhe ngjitës otitis me humbje dëgjimi ndihmë të rëndë të dëgjimit treguar.

Parashikimi media ngjitës otitis

Rëndësia paralajmërues në ngjitës otitis media është përhapur dhe thellësi ndodhin në strukturat e veshit të mesëm i fibrinës-dhëmbëza. Për fat të keq, këto ndryshime janë të pakthyeshme dhe mund të ndalet vetëm. Më herët arriti të ndalojë procesin, humbje më pak të rënda dëgjimi është një pacient që ka zhvilluar si rezultat i sëmundjes. Në raste të avancuar, kurs afatgjatë të sëmundjes, të pamjaftueshme ose jo me kohë trajtim start rezultati ngjitës otitis media mund të jetë një të plotë ankylosis (palëvizshmëri) joints ossicular, duke çuar në të shurdhër.