Aerootit


  • Mekanizmi i aerootita
  • Aerootita Klasifikimi
  • Simptomat aerootita
  • Diagnoza aerootita
  • Trajtimi aerootita

Ndryshime të rëndësishme në presion atmosferik mund të çojë në organet barotravmu ajrit që përmban (zgavrën tympanic, sinuseve, mushkëritë). Rezultati mund të jetë Aerootit, aerosinusit, me zhvillimin e emfizemë lëndimit të mushkërive, pneumatoraks, emboli gazit. Barotrauma më e zakonshme është Aerootit. Zhvillimit të më shumë gjasa pilotët e saj provë dhe pilotët ushtarakë të lidhur me shpatet skorostnymy dhe të heqë nga avioni; Punëtorët coffered; testi në dhomën; zhytësit, fundosje thellë. Në disa raste Aerootit vërejtur në udhëtarëve individuale ose anëtarë të ekuipazhit. Përveç kësaj, zhvillimi aerootita mund të shkaktojë barotrauma, duke rezultuar shpërthim, bien në vesh apo përpjekje në të.

Mekanizmi i aerootita

Shkaku kryesor i aerootita është një ndryshim i shpejtë në presionin e ajrit rrethues, i cili nuk ka kohë urivnovazhytsya ndryshim korrespondues në presionin në zgavrën tympanic. Rritje të mprehtë në të jashtëm të shkaktojë presion tërheqjen e daulle e veshit, dhe një rënie të mprehtë - zgjatje e saj. Një ndryshim i vogël i presionit të jashtëm dhe të brendshëm është i shoqëruar nga një ndjenjë prej vetëm veshët plotësi. Kjo simptomë ndjerë nga pothuajse të gjithë aeropassazhiry gjatë marrë-off dhe aeroplanëve ulje.


Një ndryshim i madh presioni shkakton dëme në strukturat e veshit dhe microtraumas daulle e veshit të mesëm ruptures në përçarje e lidhjeve midis auditory dhe kockat e tyre frakturë. Kjo ashpërsia aerootita varet nga shpejtësia dhe shtrirjen e ndryshimeve në presion atmosferik. Si rezultat i lëndimit zhvillon inflamacion të veshit të mesëm - otit. Së pari, është karakteri kataral, por kur ju lidheni infeksion kalon në media purulent otitis.

Aerootita zhvillim mund të kontribuojnë në sëmundjet inflamatore të hundës dhe rrugëve të frymëmarrjes sipërme, përkeqësim qenët i qartë i tub auditory, sinusit, rinitit, faringjit, grykët kronike, adenoids. Tub auditory mund pjesërisht të kompensuar për ndryshim në presionin në zgavrën tympanic dhe mjedisin e jashtëm, duke parandaluar zhvillimit të aerootita. Kështu, në vjeshtë të presionit atmosferik, hapja e gojës së tubit auditory, duke zvogëluar presionin e ajrit në zgavrën tympanic. Gëlltitjes pushtet apo zevanyy ndihmon hapjen e tub auditory. Megjithatë, me ënjtje dhe ndryshimet inflamatore në tub auditory, ky mekanizëm nuk funksionon dhe madje mund Aerootit në pika të presionit të ulët. Përveç kësaj, dallimet në presion atmosferik mbi 90 mmHg. c. Hapja pa qëllim nga goja e tubit ndodh. Në raste të tilla efektive është defekt tub auditory.

Aerootita Klasifikimi

Aktualisht, Otolaryngology klinik ndan Aerootit në pakomplikuar dhe e komplikuar - shoqëruar me inflamacion. Për aerootita pakomplikuar varësisht nga natyra e lëndimit të dalluar 4 faza: I - shënoi skuqje të daulle e veshit dhe injektimit të anijeve; II - ka gjakderdhje në daulle e veshit; III - këputje i daulle e veshit; IV - një shkelje ossicular zinxhir (a - subluxation pa stirrups, - me subluxation).

Komplikuar Aerootit klasifikuara sipas rëndësisë: e butë - II shkallë aerootita kombinuar me inflamacion akut i lëngshëm; moderuar - II ose III Klasa aerootita zhvillimin e mediave purulent otitis; rëndë - IV shkallë aerootita komplikuar nga otitis qelbëzues; jashtëzakonisht Aerootit vështirë të shoqëruar nga një kalimit në inflamacion të strukturës labirint dhe të zhvillimit të pezmatimit te fytit ose purulent labirintita.

Simptomat aerootita

Pacientët me aerootitom ankohen për dhimbje në vesh. Ashpërsia e dhimbjes ndryshon nga neyntensyvnoe se ndjehet si një siklet në vesh të jashtëzakonisht të fortë dhe të mprehtë karakterin e sulmit dhimbje. Dhimbje kur shoqërohet nga një ndjenjë e plotësi Aerootit veshit, zhurma në të dhe humbje të dëgjimit. Ajo mund të rrezatojë në kënd të mandibulat ose rajonit BTE. Këputje e membranës tympanic duket duartrokas mprehtë dhe dhimbje intensive. Kur është fjala humbje të rëndë të dëgjimit. Kur Aerootit në shkelje të një zinxhir të ossicles auditory, frakturë ose subluxation stirrups shurdhim i tyre i qëndrueshëm vazhdon pas shërimit të pacientit. Më të dëmtimit të sistemit ossicles auditory çojë në mosfunksionim vestibular, manifestohet në pacientët me aerootitom si marramendje intensive dhe koordinimit të dobët të lëvizjeve.

Në komplikuar Aerootit shtohen simptomat e mësipërme klinike të mediave akute otitis me lirimin e kanalit të veshit i lëngshëm ose purulent shkarkimit. Purulent otitis shoqëruar nga ethe dhe shenja të dehjes.

Shkallë pakomplikuar Aerootit I-II përfundon shërim dhe restaurim të plotë të dëgjimit në javën e parë pas marrë barotrauma. Aerootit shkallë III-IV e komplikimeve inflamatore mund të ndodhë disa javë dhe të çojë në formimin e tympanic përkrahës zgavër mbresë në zhvillimin e mediave ngjitës otitis.

Diagnoza aerootita

Aerootit mjek i diagnostikuar në bazë të ankesave të pacientit, kanë një histori të udhëzimeve dhe të dhënave të barotravmu mbajtur otoskop. Endoskopisė i veshit në shkallë Aerootit I-II zbulon përfshirjen dhe skuqje të daulle e veshit, çekan enët in'yektovanist, nganjëherë gjakderdhje në membranën e indeve. Në rastet më të rënda, hendeku duket Aerootit daulle e veshit nëpërmjet saj dhe të përfundojë i lëngshëm, të përgjakshme, i lëngshëm ose purulent exudate.

Në shtesë e Aerootit sjelljes komplikuar shkarkimit kulture bakteriologjike nga veshit dhe fyt shtupë nga antybiotykochutlyvosti definicion të identifikuara patogjene. Pacientët me kongjestion nazal për të përjashtuar shoqërues barotrauma paranazale sinus shpenzojnë studimin e tyre X-ray, bashkëshoqërues me dëmtimin e indeve të mushkërive dyshuar - X-ray e mushkërive.

Trajtimi aerootita

Shkallë Aerootit I-II zakonisht lejohet të. Për të shpejtuar shërimin masat proces janë duke u marrë për të përmirësuar funksionin e kullimit e tubit auditory (instalacioni i drogës vasoconstrictor në hundë, trajtimin e hundës) dhe hyjnë në turundas kanalin e veshit me alkool borik. Hemorragji në daulle e veshit vendosmërinë brenda një jave të aerootita fillimit. Në disa raste, në vend të tyre, mbresë formuar ngjyra të bardha, por kjo nuk do të ndikojë negativisht në cilësinë e dëgjimit pas shërimit.

Pakomplikuar Aerootit III sistem shkallë trajtim plotësues të përshkruara më sipër antibiotikëve për parandalimin purulent otitis. Kështu futja e çfarëdo substance në kanalin e veshit është i kundërindikuar. Trajtimi i formave të komplikuara aerootita bërë nga parimet e përgjithshme të trajtimit të akut mediave qelbëzues otitis. Për të parandaluar zhvillimin e ngjitës pacientëve të mediave otitis caktuar defekt tub auditory në Polittseru. Komplikimet aerootita simptomat e purulent labirintita një tregues për seksionin kirurgjikale të labirint (labirintotomiy).

Mangësitë daulle e veshit në shumicën e rasteve kanë tendencë të samozazhyvlenyya. Nëse jo, pacienti është bërë mirinhoplastika ose tympanoplasty - restaurimin kirurgjikale e integritetit membrana duke vendosur mbi rezulton The marrje ryshfeti lëkurës defekt. Nëse dëmi ossicular aerootita trajtim përfshin kirurgji rindërtues të ndryshme: stapedoplastyka, implantimin e ossicles artificiale auditory dhe t n. 

Pacientët me aerootitom puna e të cilit është e lidhur me fluturimin, kessonnymy punon podvodnymy pikiatë apo të qëndrojnë në dhomën e do të lirohen nga ai për kohëzgjatjen e trajtimit. Para punës së tij pas vuajtje aerootita lejohen vetëm nëse shërim të plotë pas komitetit përkatës të shqyrtimit mjekësor.