Aktinomikozës gjirit


  • Shkaqet e aktinomikozës gjirit
  • Simptomat aktinomikozës gjirit
  • Diagnoza e aktinomikozës gjirit
  • Trajtimi i aktinomikozës gjirit
  • Parashikimi dhe parandalimi i aktinomikozës gjirit

Në Mammology aktinomikozës ndodh në 0,05-0,1% të të gjitha rasteve të sëmundjeve inflamatore e gjirit. Atribuimi i sëmundjes ndaj infeksioneve fungale mjaft arbitrare; ajo është e bazuar në ngjashmërinë morfologjik me patogjen fungale dhe lezione mikotike rrjedhës tipike. Patogjenëve aktinomikozës gji - kërpudhave shkëlqen (aktinomicete) janë qeliza bakteriale. Rastet e izoluara të njësisë aktinomikozës gjirit; zakonisht nuk është e shoqëruar zakonisht ose dëmtim të sistemit. Aktinomikozës mund të ndikojnë në një ose të dy gjinjve, të shoqëruar nga formimi i abscese vetme ose të shumëfishta.

Shkaqet e aktinomikozës gjirit

Për aktinomikozës primar i gjirit është një mënyrë endogjen i depërtimit të patogjen. Brenda aktinomicete mund të jetë prezent në gojë - në dhëmbë prekur nga karies, crypts e grykës. Në gji patogjene indeve të bien nëpër të çara të nipples dhe lëkurë të dëmtuar.


Në sekondar aktinomikozës gjirit fokus primar është në organe të tjera të tilla si mushkëri. Në këtë rast, procesi i përfshirë brinjë e para dhe indet e buta të gjoksit, dhe pastaj e gjirit. Përhapja hematogjene aktinomiceteve mundur në infeksion të përgjithësuar.

Në zhvillimin lezione aktinomikoticheskie janë vazhdimisht të ndjekur hapa: infiltrative, dhe formimin fistulous abscesi.

On-site aktinomiceteve zhvilluar fillimisht edemë dhe hyperemia e indeve, është formimi i fibroblasts rinj, plazmës dhe qelizave ksantomnyh, enëve të reja të gjakut. Ajo formuar aktinomikoticheskiy pako - granuloma (aktinomikoma) rreth të cilave më vonë formuar më shumë nodules. Në bashkimin e vatrave individuale të zonave të infiltrimit formuar purulent bashkim. Gradualisht Procesi purulent shpërndarë indeve drejt lëkurës dhe hapet të formuar një gyp.

Kur aktinomikozës gjinjtë mund të zhvillojnë formën e dominuar destruktiv shkatërrimit të indeve dhe formimin e ulcerat e mëdha apo formë destruktive-proliferative, e karakterizuar nga rritja e indit lidhor dhe ndryshimet shkatërruese.

Aktinomikoticheskaya granuloma ka një cilësi të dendur, prerë përcaktohet nga struktura qelizore, të verdhë-gjelbër, blotches bardha - Miqtë (aktinomiceteve cluster).

Simptomat aktinomikozës gjirit

Në mënyrë tipike, pacienti vuri në dukje pamjen e dalë në nyjet e vogla e mbushur plot, të cilat janë pastaj konvertohet në infiltrate dendura dhe e dhimbshme, dhe më vonë - në ulcerat. Lëkura mbi abscesit bëhet e vjollcë.

Në vend të abscese vskryvshihsya formuar shëruese pasazhe të zgjatura fistulous, të cilat të ndara periodikisht qelb.

Aktinomikozës është sëmundje nekontahioznym gji; pa trajtim mund të ndodhë për vite dhe kanë një tendencë për progresion.

Diagnoza e aktinomikozës gjirit

Në ekzaminim, mammologist gjirit vuri në dukje praninë e lezioneve infiltrative ngjyra kaltërosh-kuqe, pasazhe të shumta fistulous, e cila pason shkarkimin compressive purulent. Në prani të aktinomikozës vende të tjera të diagnozës është në dyshim.

Studim gyp shkarkesë nga kanceri i gjirit (diskreditimi mikroskopi, mediat bakteriologjike kulturës për mbjellëse) zbulon vile aktinomiceteve dhe Druzët kërpudhat si formacione rrezatues - fillesa të dendura të miceli me extensions karakteristike kolbovidnye në fund. Gjithashtu përdoret në diagnozën laboratorike të metodave serologjike (ELISA).

Metodat e veçanta që përdoren zakonisht mammolohyya për diagnozën e kancerit të gjirit (ultratinguj gjirit, mamografi, MRI gjirit, CT, etj), me aktinomikozës uninformative.

Diagnoza diferenciale është bërë me aktinomikozës tuberkulozi, sifilizi gjirit, mastitë kronike.

Trajtimi i aktinomikozës gjirit

Kur aktinomikozës gjirit kryer një trajtim gjithëpërfshirës konservative dhe kirurgjikale. Long-term, për muaj penicilinat janë të caktuar një numër, aktinolizata, immunocorrectors, vitamina, fizioterapie (UV, UHF).

Me progresiv apo i fortë për kurs terapi aktinomikozës prerje të gjirit është bërë dhe zbrazjes e abscese, fistulat prerje pas errësirë ​​mëparshme pasazhe fistulous. Me një plagë të madhe tregon një operim të pjesshëm të gjirit. Nëse procesi i përgjithshëm purulent, i shoqëruar nga mastectomy gangrenë gjirit është kryer, e ndjekur nga mammoplasty rindërtues.

Parashikimi dhe parandalimi i aktinomikozës gjirit

Trajtimi i gjirit aktinomikozës zakonisht i vështirë dhe kërkon kohë. Shërim klinik përsëri mund zminyatysya rifillimi, shtrihen për shumë vite. Moti për jetën në aktinomikozës gji të favorshme, por veçantitë e ndikimit negativ në performancën e pacientëve dhe përshtatjen e tyre social.

Parandalimi aktinomikozës gjirit siguron trajtim nipples kohë plasaritur dhe lezione të tjera të organeve të brendshme aktinomikozës lokalizimin parandaluar dëmtime të gjirit, trajtimin e kariesit, sëmundjeve të traktit digjestiv dhe orofaringut.