Kontakt dermatit alergjik


  • Shkaqet e kontakt dermatit alergjik
  • Simptomet e kontakt dermatit alergjik
  • Diagnoza e kontakt dermatit alergjik
  • Trajtimi i kontakt dermatit alergjik
  • Moti alergjik kontakt dermatit

Kontakt dermatit alergjik - Kjo është një sëmundje inflamatore të lëkurës që ndodh në vendin e kontaktit të drejtpërdrejtë me alergjen. Inflamacion zhvillon në reagimet vonuar tipit alergjike, dmth me kontakt të rregullt dhe mjaft të zgjatur me substancë-alergjen. Gjatë kësaj kontaktit sensibilizimi ndodh dhe trupi zhvillon mbindjeshmëri ndaj alergjen.

Shkaqet e kontakt dermatit alergjik

Industri moderne prodhon një sasi të madhe të kimikateve që mund të shkaktojë kontakt dermatit alergjik. Ajo ngjyra dhe bojra, detergjenteve dhe kimikateve të tjera shtëpiake, disa zgjedhësit e parfume dhe kozmetike, materialet sintetike, të cilat të bëra veshje dhe bojë, të cilën ajo e pikturuar. Kimikatet nga Kotorit personit të kontaktit të rregullt në punë, që çon në zhvillimin e dermatit profesionale. Dermatit kontakti alergjike mund të shkaktohet nga droga të caktuara. Bimë të tilla si pastinak lopë, aguliçe, fraxinella të bardhë, etj, gjithashtu mund të shkaktojë dermatit alergjik miqve, që i referohet fitodermatitu.


Alergjen ndikon në lëkurë, por të ndodhë si rezultat i ndryshimeve alergjike të ndikojë në gjithë trupin. Koha gjatë së cilës trupi zhvillon sensibilizim dhe reaksion alergjik ndodh, varet se si i fortë efekt alergjen në lëkurë. Një rol të rëndësishëm në këtë proces është luajtur me gjendjen e trupit: tendenca për reaksionet alergjike, shkeljen e imunitetit në proceset kronike inflamatore, hedh lëng i corneum shtrese të lëkurës, etj Për shembull, kur djersitja e tepruar është më shumë i zakonshëm kontakt dermatit alergjik provokuar vishen me pëlhura të lyer.

Simptomet e kontakt dermatit alergjik

Ndryshimet e lëkurës në akute kontakti alergjik dermatit lokalizuara gjithmonë në kontakt me lëkurën alergjen dhe pak përtej kontakt. Karakteristike është një lezione të qarta kufitare. Fillimisht i zhvilluar skuqje dhe ënjtje të indeve. Pastaj ka papules, mbushur shpejt me lëngun dhe duke lëvizur në një fazë të bubbles. Pas hapjes fundit në erozioni lëkurës formuar. Kur ata plagë crusts mbuluara. Këto ndryshime janë të shoqëruara me kruarje të fortë të lëkurës. Procesi përfundon me shkallë.

Reaksion alergjik me ekspozim të vazhdueshme për të alergjen në sfond ka dalë zhvillon formën kronike e kontakt dermatit alergjik. Ajo karakterizohet nga kufi paqartë lezione në lëkurë dhe ndryshimet përhapur inflamatore në lëkurë që nuk është në kontakt me alergjen. Me një trup të fortë të sensibilizimin vëzhguar procesin përgjithësim. Manifestimet lëkurore e dermatit kronike kontaktit alergjike të karakterizuara nga formimi i papules, thatësi dhe shkallë e lartë, trashje e lëkurës me rritje cdo foto (lichenification). Rritja konstante kruajtje për lezione të lëkurës të mesme përmes krehje e saj të vazhdueshme (zhvoshkje).

Diagnoza e kontakt dermatit alergjik

Dermatit alergjik të kontaktit diagnostikuar mjaft lehtë me simptomat e saj të veçanta dhe për të identifikuar efektet e substancës në lëkurë, e cila është një alergjen potencial. Në mënyrë të ngjashme të përcaktuar shkakun e ndihmën testet e lëkurës pezmatim i lëkurës. Ata e kryer duke përdorur strips provë të veçanta, me vizatim atyre alergene. Shirita rrinë lëkurë të para-pastruar. Reaksionet alergjike të përcaktuar e shfaqjes së skuqje dhe ënjtje në vendin e ngjitje strips.

Për të identifikuar comorbidities dhe diferenciale diagnoza e dermatit kontakti alergjike të kryejë më shumë teste: analiza klinike dhe biokimike të gjakut dhe urinës, sheqerit në gjak, fron për rritje e jashtëzakonshme. Nëse është e nevojshme, të kryer ekzaminimin e traktit dhe funksion tiroide studime gastrointestinale.

Trajtimi i kontakt dermatit alergjik

Kushti kryesor për trajtimin e suksesshëm të kontakt dermatit alergjik është shkaktuar eliminimin e saj të plotë të alergjen. Pra, në qoftë se ju jeni alergjik ndaj kimikateve të familjes duhet të përdorin doreza mbrojtëse. Nëse jeni alergjik ndaj materialeve sintetike - është vetëm të brendshme pambuku, dhe kur blejnë rroba të studiuar me kujdes strukturën e indeve. Nëse jeni alergjik ndaj pjesëve metalike, veshje metalike (zippers, buttons, grepa dhe butonat) nuk duhet të merren me lëkurë, gërshërë dhe mjete të tjera duhet të kenë plastike ose prej druri trajton gjithashtu duhet të përjashtojë veshur metalike bizhuteri.

Ne trajtimin e kontaktit alergjik akut dermatit vajra corticosteroid aplikimit efektive:. LOKOYDA, Elok, Advantan dhe t N. formacioni i flluska mëdha prodhuar shpues tyre. Për lehtësimin e kruarje dhe ënjtje antihistamines bashkëkohore përshkruara: zirtek, Claritin, Aerius, tsetryn, zodak etj Në raste të rënda, kortikosteroidet merret me gojë.

Moti alergjik kontakt dermatit

Me përjashtimin e kontaktit të pacientit me alergjen është një shërim të plotë. Megjithatë, ekspozimi i përsëritur ndaj alergeneve nuk mund gjithmonë të shmanget, veçanërisht kur është fjala për aktivitetet profesionale. Në raste të tilla, kontakt dermatit alergjik vazhdon të zhvillohet, rritet organizmit sensibilizim ndodh procesi përgjithësim dhe karakteristika klinike të kapur të gjithë trupin.