Ambliopia


  • Klasifikimi i ambliopia
  • Shkaqet dhe llojet e ambliopia
  • Simptomet e ambliopia
  • Diagnoza e ambliopia
  • Trajtimi i ambliopia
  • Parashikimi dhe parandalimi i amblyopia

Ambliopia (sindromi i "budalla", "syri dembel) karakterizohet me pasivitet, mungesën e një sy në pamjen. Në oftalmologjisë amblyopia është konsideruar si një nga shkaqet kryesore të reduktimit të njëanshëm. Në të gjithë botën ambliopia prek rreth 2% të popullsisë. Ambliopia është një sëmundje e fëmijërisë kryesisht sepse një aspekt i tillë i rëndësishëm është problemi i zbulimin dhe korrigjimin e hershme.

Klasifikimi i ambliopia

Deri në kohën e Patologjisë të dalluar ambliopia primare (kongjenitale) dhe të mesëm. Për arsyet e liruar disa forma të ambliopia mesme: strabizmaticheskaya (dysbynokulyarnaya) obskuratsyonnoy (deprivatsionnogo), thyes, anizometropicheskaya, histerike, të përziera.


Pavarësisht nga shumë forma të ambliopia, mekanizmin e sëmundjes në të gjitha rastet që lidhen me heqjen e uniformave dhe / ose lidhjet jonormale binocular që të çojnë në rënien funksionale të vizionit qendrore.

Themelor strabizmicheskoy (dysbynokulyarnaya) amblyopia çrregullim binocular vizion është shkaktuar nga shtypja zgjatur një sy. Strabizmicheskaya amblyopia është dy llojesh: ndreqim qendror (djathtas) kur fiksimin pjesë të vepron si një pjesë qendrore e retinë, dhe jashtë qendrës (i parregullt) fiksim - çdo pjesë e dytë fiksimi i retinë. Amblyopia Dysbynokulyarnaya me fiksimin e gabuar diagnostikuar në 70-75% të rasteve. Lloji ambliopia strabizmicheskoy konsiderohet kur zgjedh një metodë të trajtimit.

Obskuratsyonnoy (deprivatsionnogo) amblyopia shkaktuar nga lindura ose në fillim fituar një turbullt e mediave syrit optik. Diagnostikuar si në qoftë se vizioni reduktuar mbetet, pavarësisht eliminimin e shkakut (p.sh., katarkty nxjerrjes), dhe në mungesë të ndryshimeve strukturore në sy pasmë.

Kur amblyopia thyes është një gabim thyes, të cilat aktualisht nuk mund të jetë e saktë. Në zemër të shfaqjes së saj është një projeksion i gjatë dhe i vazhdueshëm në retinë smudged objekteve të botës.

Anizometropicheskaya amblyopia zhvillon thyerja kur pabarabartë të dy sytë, duke rezultuar në një ndryshim në madhësinë e objekteve të ekranit në retinën e të drejtës dhe të syve të majtë. Ky funksion parandalon zhvillimin e një imazhi vizual.

Një formë e rrallë e çrregullim funksional që ndodh në bazë të të cilave ndikojnë, është ambliopia histerike (verbërim psikogjenike). Shkalla e zvogëlimit mund të jetë i pjesshëm ose i plotë.

Varësisht nga shkalla e reduktimit në ambliopia vizual acuity dalluar dobët (0,4-0,8), të mesme (0,2-0,3), i lartë (0,05-0,1) dhe një shkallë shumë e lartë (nga 0,04 dhe më poshtë).

Ambliopia mund të diagnostikuar në njërin sy (e njëanshme) ose të dy sytë (bilaterale).

Shkaqet dhe llojet e ambliopia

Shkaqet e drejtpërdrejtë të llojeve të ndryshme të ambliopia mund të bëjë faktorë të shumta.

Shkaku i ambliopia është dysbynokulyarnaya monolateralna sodruzhestvennoe hedh një sy Eye kur refuzohet përjashtohet nga pjesëmarrja në aktin vizuale. Në strabismus ambliopia ndodh ne sy, e cila mows. Për të shmangur Diplopia, truri suppresses imazhin që vjen me sytë squinting, të cilat përfundimisht të çojë në pezullimin e impulseve nga retinën e syrit pranoi të lëvore vizuale. Në këtë rast formuar një rreth vicioz: nga njëra anë, strabismus amblyopia dysbynokulyarnaya shërbyer shkakun e tjetrit - progresion të strabismus ambliopia rritet.

Zhvillimi obskuratsyonnoy amblyopia i lidhur zakonisht me perde corneal (leykoma), katarakt kongjenital, ptosis i qepallë e sipërme, distrofia kornesë dhe lëndimet, ndryshimet bruto në trup tejdukshëm, hemophthalmus.

Në themel anizometropicheskoy ambliopia pakorrigjuara anisometropia një shkallë të lartë: në këtë rast, amblyopia zhvillon në sy me çrregullime më të rënda të thyerjes. Nga ana tjetër, shkakton anisometropia mund të bëjnë shkallë të larta të miopi (8 diopters bilaterale), largpamje (5 dioptri bilaterale), astigmatizëm (2,5 diopters në çdo Meridian).

Amblyopia thyes zhvillohet në mungesë të korrigjimit afatgjatë optike të hyperopia (hyperopia), miopine (miopi), ose astigmatizëm. Ambliopia zhvillon kur këto dallime thyerja e të dy syve: hipermetropicheskoy 0,5 diopters, 1,5 dioptri astigmatic, 2,0 diopters dritëshkurtër.

Zhvillimi amblyopia histerike shkaktohet nga faktorë negative Psikogjenike, i shoqëruar nga histeri, psikozë. Kjo mund të zhvillohet si dëmtim të njëanshme dhe bilateral vizuale, ngushtimin koncentrik të fushave vizuale, shkelje të ngjyrës, fotofobi dhe çrregullime të tjera funksionale.

Në rrezik për zhvillimin e fëmijëve ambliopia janë të lindur në lindjen parakohe (sidomos me një shkallë të thellë të parakohshmeve), me histori të komplikuar perinatale, vonuar mendor të cilët kanë një histori familjare të ambliopia apo strabismus. Ambliopia është shoqëruar me një numër të sëmundjeve të trashëguara - sindromi Kaufman, sindromi stol, ophthalmoplegia me ptosis dhe myozom.

Simptomet e ambliopia

Format e ndryshme të ambliopia kanë tregon tyre. Në butë asimptomatike ambliopia mundshme opsion.

Fëmijët, për shkak të mungesës së përvojës ndijor nuk mund të vlerësojë në mënyrë adekuate se sa mirë ata shohin dhe janë të përfshirë në mënyrë të barabartë në procesin e të dy sytë. Mbi mundësinë e ambliopia në fëmijë të vogël mund të mendohet në prani të strabismus, nystagmus, paaftësia për të pikërisht të përshkruajë pamjen e objekteve të ndritshme. Në fëmijët më të vjetër amblyopia mund të tregojë një rënie në mprehtësi vizuale dhe mungesën e përmirësimit të korrigjimit të tij, shkelje orientim në vende të panjohura, devijimin e një sy drejt zakon për të mbyllur një sy kur shikon në një objekt apo lexuar, anim ose të kthejnë kokat kur ju shikoni në interesante subjekt, shkelje e ngjyrës dhe adaptim të errët.

Amblyopia histerike në të rriturit zhvillon në trazira të fortë emocional dhe karakterizohet nga humbja e papritur e vizionit, e cila mbetet nga disa orë deri në disa muaj.

Visual dëmtim në ambliopia mund të ndryshojnë nga rënie të lehtë në mprehtësi vizuale për humbjen e tij pothuajse të plotë (efekt dritë) dhe paaftësia e fiksimit vizuale.

Diagnoza e ambliopia

Për të zbuluar ambliopia e nevojshme për të kryer një ekzaminim të plotë sy. Në fillestar okulist sy ekzaminim vëren qepallat, çarë e sy, pozita e syrit, përcakton reagimin e nxënësit në dritë.

Për informacione të përgjithshme mbi statusin e marrë përmes testeve të syrit: kontrolloni mprehtësi vizuale pa korrigjim dhe testimit të saj me ngjyra sfond, perimetry, test thyerjes. Në varësi të ulje në mprehtësi vizuale është ashpërsia e amblyopia.

Për të rishikuar strukturën e syrit me ambliopia mbajtur ophthalmoscopy, biomicroscopy, fundus ditës së provimit me lente Goldmann. Për të përcaktuar mediat thyes transparencës (e lente dhe trupit qelqor) përdoret provim sy në miratimin dritë. Kur perde media të shqyrtuar gjendjen e tyre duke përdorur sy ultratinguj.

Me hulumtim biometrike është vendimtare në përcaktimin kendin e strabismus Hirshberhu dhe matjen kënd të hedh një sy mbi sinaptofore. Për të shmangur ambliopia thyes dhe anizometropicheskoy studimet thyerjes treguar: të refractometry dhe skiaskopii.

Në një studim të plotë të pacientëve me ambliopia mund të përfshijnë tonometry, Elektroretynohrafiya, nëse është e nevojshme - të konsultoheni me një neurolog.

Trajtimi i ambliopia

Vetëm në fillim, i zgjedhur në mënyrë individuale dhe trajtim i vazhdueshëm amblyopia jep rezultate pozitive. Korrigjimi i ambliopia zakonisht zhvillohet para moshës 6-7 vjeçare; në fëmijët më të vjetër se 11-12 vjet amblyopia praktikisht untreatable.

Suksesi i korrigjimit sy amblyopia është drejtpërdrejt e lidhur me largimin e shkakut të saj. Kështu, kur obskuratsyonnoy amblyopia nevojë për kirurgji të kataraktit, korrigjimin kirurgjikale e ptosis, ose të rozsmoktuyuchuterapiyi vitrektomii në hemoftalme. Nëse amblyopia është bërë dysbynokulyarnaya korrigjim kirurgjik të strabismus.

Trajtimi i ambliopia thyes apo anizometropicheskoy mbajtur metodat konservative. Faza e parë është caktuar korrigjimin optimale vizion bërë: Përzgjedhja e syzet, lentet e kontaktit apo natës, me anisometropia kryer lazer kirurgji.

Pas rreth tre javë filluar trajtim pleopticheskoe synon të eliminojë rol dominant më mirë të parë dhe aktivizimin e sy amblyopic. Për trajtimin e ambliopia përdorimit pleoptika aktive dhe pasive.

Pleoptika pasiv është nënshkrimi (mbyllje) që çon në sy; pleoptika aktiv kombinon mbyllje udhëheqës sy e stimulimit retinës që mbante syrin dëmtuar me dritë, pulses elektrike, software të posaçëm. Ndër metodat më të zakonshme të pajisjeve në abliopiy marrë trajnim mbi "Ambliokor" lazerstimulyatsiya, svetotsvetostimulyatsiya, elektrike, vibrostimulyatsiya elektromagnetike stimulimit, refleksostimulyatsiya, kompjuter dhe metodat e tjera të stimulimit kurseve Pleopticheskie në ambliopia përsëritur 3-4 herë në vit.

Fëmijët e vegjël (1-4 vite) trajtim amblyopia është kryer me anë të penalizimin - vizion të paqartë fokusuar sy dominuese nga hypercorrection emërimit apo varrosur në një zgjidhje të atropine. Në këtë rast, duke udhëhequr në mprehtësi vizuale sy e reduktuar, e cila çon në rivitalizimin e syrit amblyopic. Nëse metodat ambliopia efektive të fizioterapi - reflexology, dridhës, electrophoresis mjekësore.

Pas fazës pleopticheskoho e trajtimit të ambliopia transferuar në shërimin e bynokulyarnom - trajtim ortopticheskomu. Kryerja këtë fazë të mundur arritjen e mprehtësi vizuale në të dy sytë të paktën 0,4 dhe asnjë fëmijë nën moshën 4 vjeçare. Zakonisht ky qëllim pajisje-synoptofore duke kërkuar nëpërmjet syze që pacienti sheh pjesë të imazheve të tëra që ju doni të visually bashkohen në një foto.

Trajtimi i ambliopia shpenzojnë për të arritur për të njëjtën mprehtësi vizuale në të dy sytë. Në histerike ambliopia emëruar qetësuesve, i kryer psikoterapi.

Parashikimi dhe parandalimi i amblyopia

Prognoza për ambliopia varet nga shkaku dhe kohën e zbulimit të sëmundjes. Amblyopia më shpejt filloi korrigjimin, më i suksesshëm rezultati do të jetë. Efekti madh arrihet gjatë trajtimit fëmijës 7 vjeç deri formimin e plotë të syrit. Në rast të trajtimit të duhur dhe të plotë të ambliopia në shumicën e rasteve mund të normalizohen pothuajse tërësisht vizion. Në të rriturit me ambliopia zhvillon rënie të vazhdueshme të pakthyeshëm në mprehtësi vizuale.

Parandalimi i ambliopia arrihet përmes kontrollit mjekësor fëmijëve të rregullta të provimeve nga 1 muaj të jetës. Kur zbulimin trazim media optike sy, ptosis, nystagmus, strabismus duhet të eliminojë defektet herët. Qëndrueshme efekt në trajtimin e ambliopia mund të arrijë kur kalon kursin e plotë të trajtimit të përshkruara okulist qartë (syzet veshur okklyuderom, inspektim të rregullt).