Amenorrhea Mungesa e menstruacioneve


 • Klasifikimi i amenorrhea
 • Shkaqet kryesore të amenorrhea fillore
 • Trajtimi i amenorrhea fillore
 • Shkaqet kryesore të amenorrhea mesme
 • Diagnoza e amenorrhea mesme
 • Trajtimi i amenorrhea mesme
 • Laktacionit amenorrhea

Amenorrhea është një çrregullim i funksionit menstrual, në të cilën gratë e moshës riprodhuese (16 - 45 vjeç) nuk do të ndodhë gjatë menstruacioneve gjashtë muaj ose më shumë. Amenorrhea zakonisht nuk është një sëmundje e pavarur, por një simptomë është, biokimike, fiziologjike, çrregullime gjenetike psiko-emocionale në trup.

Klasifikimi i amenorrhea

Baza e klasifikimit dy lloje të amenorrhea - e rreme dhe të vërteta.


Kur amenorrhea false dhe ndryshimet ciklike hormonale në vezore dhe mitër shpëtoi por Menstrual shkarkojë nga trakti gjenital përmes një pa pengesa anatomike. Këto pengesa mund të shërbejë strukturën kongjenitale gjenitale, atresia e vaginës, mitrës apo të himenit. Kështu., Në varësi të defekti anatomik në amenorrhea gabuar gjakut menstrual mund të mblidhen në tubat fallopiane (hematosalpinks), mitra (hematometra) ose vaginës (hematokolpos).

Amenorrhea i vërtetë përshkruan mungesën e gjakderdhje menstrual dhe shkaktojnë proceset e tyre ciklike në trup. Me asnjë amenorrhea vërtetë, ovulacionit dhe shtatzënisë bëhet e pamundur.

Ana, sipas guximshme e shkaqe të saj, amenorrhea vërtetë mund të jetë fiziologjike ose patologjike.

Amenorrhea fiziologjik nuk është një gjendje e dhimbshme dhe për shkak të gjendjen e tij natyrore (shtatzënia, laktacionit) ose grave të moshës (të fëmijërisë, të menopauzës).

Në të kundërt, amenorrhea patologjik është shqetësuese simptomë, duke treguar se çrregullimet funksionale apo strukturore në trupin e femrës.

Nëse menstruacionet nuk ndodh fillimisht si një të riu, të flasim për amenorrhea fillore. Në rastet kur menstruacione të rregullta të pushojë për të cilat çdo shkaqet e amenorrhea mesme besuan.

Shkaqet kryesore të amenorrhea fillore

Shkaqet e amenorrhea fillore mund të përcaktohet gjenetikisht (e trashëguar), anatomike dhe faktorët psiko-emocionale.

Shumë pacientë me historinë e familjes amenorrhea fillore festohet më vonë (pas 17 vjetësh) fillimin e nënës apo motrave menstruacioneve. Në raste të tilla flasim për faktorët trashëgues që shkaktojnë amenorrhea. Amenorrhea fillor ndodh në sindromi i Turner - një sëmundje që karakterizohet nga gjëndra moszhvillimin seksuale si rezultat i zhvillimit jonormal të kromozomeve të seksit.

Nga faktorë anatomike përfshijnë amenorrhea i përgjithshëm primar i vonuar zhvillimin fizik, siç pasqyrohet në karakteristikat e një kushtetute (bagëti, nën peshë, zemrat e pazhvilluara, legen të ngushtë dhe t. E.), dhe aftësi të kufizuara zhvillimore organet gjenitale (vaginë ose zaraschenye cipë e virgjërisë kanal).

I shpeshtë amenorrhea fillor fajtor janë stresi, trazira të rënda psikologjike dhe emocionale, anoreksi dhe ushtrim i zellshëm. Këta faktorë janë jashtëzakonisht të rrezikshme për trupin e dobët të adoleshentëve, v. Të. Ndërpresin zhvillim funksion menstrual.

Trajtimi i amenorrhea fillore

Parimet e trajtimit të amenorrhea fillore ka për qëllim eliminimin ose faktorë korrigjim shkaktuar atë. Pacientët me sindrom Turner tregon një zëvendësim hormon terapi Lifetime (estrohenizatsiya).

Në një vonesë të zhvillimit fizik dhe vajzave riprodhuese dietë të caktuar kanë për qëllim ndërtimin e muskujve dhe në masë yndyrë dhe trajtimi hormonal, nxitjen e funksionit menstrual. Terapia Hormone duhet të kryhet nën mbikqyrjen e rreptë të një gjinekolog, endokrinolog.

Nëse amenorrhea fillor shkaktuar nga shkaqe anatomike, operacioni është kryer për të hequr pengesat - për të krijuar kushte për rrjedhjen normale të gjakut menstrual nga mitër deri në jashtë traktit gjenital.

Me rritur paqëndrueshmëri emocionale duke u trajtuar, që synon forcimin e sistemit nervor.

Në një moshë të re është veçanërisht e rrezikshme për të marrë të përfshirë në dietë të ndryshme, duke kufizuar veten në dietë të çon në konsum të pamjaftueshëm të proteinave, yndyrë, vitamina dhe minerale komponimet, ngadalësuar zhvillimin në t. H. Dhe seksual dhe promovimin e zhvillimit të amenorrhea.

Shmangni grabs sportive me motor, trajnim peshë, artet marciale, Bodybuilding dhe t. E.

Shkaqet kryesore të amenorrhea mesme

Amenorrhea i mesëm ndodh në rreth 10% e grave të moshës 17-45 vjet dhe është konsideruar si mosfunksionim të vështirë menstrual. Faktorët më shpesh ndikojnë në përfundimin e menstruacioneve dhe zhvillimin e qëndrueshëm të amenorrhea të mesëm janë:

 • anoreksi, humbje peshe progresiv për shkak të dietës hard rraskapitës apo aktivitet fizik - 38% e grave

Shumica e pacientëve me viktima amenorrhea mesme dietë të modës dhe anoreksi - çrregullim i rëndë mendore dhe fizike, të karakterizuara nga një dëshirë të ngulët për të humbur peshë. Refuzimi i qëllimshëm për të ngrënë, abuzimi i laxatives procedurave-i detyruar të vjella me anoreksi të çojë në humbje dramatike në peshë dhe çrregullime të zhvillimit psikoseksual, depresioni, kapsllëk dhe amenorrhea mesme.

 • Polycystic vezore - 26% e grave

Simptomat karakteristike që mund të dyshuara ndryshime polycystic ovarian, janë hirsutism, puçrra fytyre, përçarje e metabolizmit lipidet, amenorrhea dhe mungesa e shtatzënisë.

 • Menopauza e hershme - 22% e grave

Menopauza është konsideruar herët (i parakohshëm) kur menstruacionet ndalon një grua që nuk ka mbushur 40 vjeç për shkak të funksionit të pamjaftueshëm ovarian. Provokojnë menopauzë të parakohshme dhe amenorrhea mund të zgjatet stresit.

 • hyperprolactinemia - 11%, dhe faktorë të tjerë të amenorrhea mesme.

Hyperprolactinemia - një gjendje e shkaktuar nga nivelet në rritje të Hormoni hormoneve në gjak. Shkarkesë karakterizuar molokoobraznymy nga gjiri, çrregullimet e ndryshme të funksionit menstrual deri në ndërprerjen e plotë të menstruacione - amenorrhea.

Në disa raste, ndërprerja e menstruacioneve mund të shërbejë për një reagim të përkohshëm shoku nervor dhe shërohen me kalimin e kohës në mënyrë të pavarur, pa intervenime shtesë. Megjithatë, në shumicën e rasteve, amenorrhea i mesëm ndërhyrje të kualifikuar mjekësor.

Diagnoza e amenorrhea mesme

Mbi pranimin e gjinekologjisë i durueshëm, zhaluyuscheysya për ndërprerjen e menstruacioneve, së pari të përjashtojë shtatzëninë dhe sqaron pikat që nxisin zhvillimin e amenorrhea mesme:. Dietat modë, mbingarkesë fizike dhe mendore, comorbidities, koha e nënës menopauza dhe gjyshet t E. gjinekolog vlerëson rritjen dhe peshën e pacientit, marrëdhëniet e tyre me njëri standardet e tjera dhe të performancës.

Në disa raste, kequshqyerja apo, trashje mund të shkaktojë amenorrhea e mesme për shkak të malfunctions hormonale dhe fiziologjike në trup.

Nëse dyshoni se një studim amenorrhea mesme që synon identifikimin e natyrës së mosfunksionim ovarian. Për këtë qëllim, një studim i hormoneve (kryesisht prolaktin, progestogjenet, estrogjene, chromatin seksi, kariotin), ultrazërit legenit (për të përjashtuar vezoret polycystic dhe vendosmërinë e endometrium). Përveç kësaj përbërë orar ndryshon temperatura rektale është mbajtur Analiza strisho citologjike prapme fornix vaginale për të përcaktuar estrogjenit mbushje e trupit të pacientit.

Një kriter i rëndësishëm testi diagnostik për amenorrhea mesme është një "simptomë e nxënësit." Në rrjedhën normale të ciklit menstrual, nga 6 deri në ditën e 20, diametri i os jashtme të mitrës, e mbushur me rritje të qarta mukusit dhe kur shikuarat kujton nxënës. Për amenorrhea karakteristike zbulimin lehtë të fytit të mitrës dhe një sasi të vogël të mukusit.

Bazuar në rezultatet zakonisht themeluar shkakun e amenorrhea mesme dhe të përcaktuara kurs terapeutik.

Trajtimi i amenorrhea mesme

Trajtimi i amenorrhea sërish shfaqën për qëllim adresimin e faktorëve shkaktoi atë.

Amenorrhea lidhur me humbjen e papritur peshe apo aktivitet fizik është një rezultat i ndryshimeve të jetesës dhe kërkon atë. Një tregues kritik për ciklin normal menstrual tek gratë të rritur janë të humbur më shumë se 10 £ e peshës dhe peshës trupore më pak se 50 kg. Në normalizimin e plotë të funksionit menstrual kontraceptivë oralë Progestogen caktuar zakonisht (mini-pilulës), nuk përmban komponentë estrogenic. Shpesh amenorrhea i mesëm vazhdon pa terapi hormonale në aktivitete fizike që i nënshtrohen të arsyeshëm, racional dietë, punë dhe pjesa tjetër, normalizimin e sfondit psiko-emocionale.

Amenorrhea e mesme, e cila është në zhvillim sindromi polycystic ovarian sëmundje kërkon trajtim sfond. Për të normalizuar ciklit të ovulimit me sjelljen polycystic ovarian kontraceptive hormonale e përcaktuar ose laparaskopike indet e trupit diathermocoagulation (siç tregohet).

Hyperprolactinemia, amenorrhea si faktor i zhvillimit, duke eliminuar administratën e drogës - agonist dopamine, ulur nivelet e Hormoni. Efektiviteti i trajtimit përcaktohet nga kontrolli i rritjes së temperaturës basal e cila tregon përkushtimin e ovulacionit. Në hipofizë tumoret tregoi ndërhyrjen neurosurgical.

Amenorrhea e mesme për shkak të menopauzës së parakohshme është e rregulluar me anë të terapisë afatgjatë zëvendësimi të hormoneve të kryera. Metoda e në fertilizimi in vitro, i cili me sukses e përdor gjinekologji modern, i lejon gratë shtatzëna me menopauzë të parakohshme dhe jo për të trajtuar amenorrhea mesëm. Në raste të tilla, fekondimi vezë e donatorëve është përdorur.

Ndërprerja e papritur e menstruacioneve në gratë e moshës riprodhuese (amenorrhea i mesëm) është një sinjal i shqetësimit dhe problemet në trup që kërkojnë vëmendje. Disa prej tyre janë eliminuar lehtë nga ndryshimet në stilin e jetës, ndërsa të tjerët kërkojnë kujdes të aftë. Rreziku i amenorrhea është se ajo është e lidhur gjithmonë me faktorin femra infertilitetit.

Laktacionit amenorrhea

Mungesa e menstruacioneve dhe hormon-varur ndryshimeve ciklike në sistemin seksual që e shoqëron fëmijën gji quhet laktacionit amenorrhea. Metodë të dhënit gji amenorrhea e kontracepsionit është fiziologjik, bazuar në mungesën e ovulacionit dhe, për këtë arsye, paaftësia e shtatzënisë. Megjithatë, vetëm metodë efektive amenorrhea laktacioni për gjashtë muaj pas lindjes dhe ushqyerjes me gji ekskluzive.

Kushtet efikasitet amenorrhea laktacioni si një metodë e kontracepsionit është të respektojnë rregullat e mëposhtme:

 • ushqyer fëmijën në kërkesën e tij çdo të paktën 6 herë në ditë;
 • Ushqyerit e detyrueshme natë;
 • mungesa e të ushqyerit të përziera dhe prykormovyh.

Mekanizmi i amenorrhea laktacioni bazuar në shtypjen e ovulacionit në gratë me konstante fëmijën me qumësht gjiri gjirit, dhe për këtë arsye të mungesës së ciklit menstrual dhe shtatzënia. Efektiviteti i efektit të kontraceptivëve të amenorrhea laktacioni në afër 98%.

Ndër përparësitë e padiskutueshme metodës laktacioni amenorrhea - besueshmërisë së lartë, naturalness, shtesat për fëmijë, lehtësinë e përdorimit, nuk ka efekte anësore, shërim të shpejtë pas lindjes.

Disavantazhet e amenorrhea laktacioni si një metodë e kontracepsionit përfshijnë shortness mbrojtjes nga shtatzënia (deri në gjashtë muaj), të detyrueshëm për të ndjekur të gjitha kushtet e efektivitetit të saj. Përveç kësaj, amenorrhea dhënit gji nuk garanton mbrojtje kundër infeksioneve seksualisht të transmetueshme dhe sëmundjeve seksualisht të transmetueshme (duke përfshirë HIV dhe hepatitit B).

Në qoftë se ju nuk mund të përdorni amenorrhea laktacioni si metodë primare e kontracepsionit duhet të jetë së bashku me gjinekologun nablyudayuschey grua të gjeni një mjet më të besueshme të mbrojtjes kundër shtatzënisë së padëshiruar.