Anatomia dhe fiziologjia e sistemit nervor qendror


Sistemi nervor qendror (SNQ) përfshin të trurit dhe palcës kurrizore dhe është qendra kryesore e rregullimit të proceseve fiziologjike dhe mendore. Centripetal (shqisore) neurons ne­Reda informacion të sistemit nervor qëndror, dhe efferent (motorike) neuronet transmetojë impulse nervore nga SNQ të periferi.

Sistemi nervor qendror vazhdimisht gjeneron informacion në lidhje me nivelet e oksigjenit dhe karbonit dioksid­Në dioksidit në gjakut, temperaturën e trupit, stimujve ndijor dhe rregullon funksionin e organeve efektore si për të mbajtur homeostasis, trupi përshtaten me mjedisin. CNS gjithashtu siguron aktivitet më i lartë nervor (GNI), të tilla si të menduarit, të mësuarit, kujtesës, dhe kontrollon funksionimin e sistemit musculoskeletal.

CNS është e lidhur ngushtë me sistemet e tjera të trupit: endokrine, muskuloz, imune­tion, dhe pjesë të sistemit nervor qëndror janë të lidhura ngushtë. Ajo është në sistemin nervor qendror, proceset reciprokisht­modës mendor dhe komponentet fizike të shëndetit. Mungesa e koordinimit apo çekuilibër të këtyre përbërësve mund të çojë në çrregullime mendore në somatike nga­sëmundje - për shembull, ndryshimet në sjelljen në sëmundjet e organeve të brendshme dhe Nav­pako, përçarje e organeve të brendshme në kundërshtim me funksionet mendore.


Tru  të vendosura në zgavrën e kafkës dhe të mbuluara tre predha­Kolona ishte. Anatomike, ajo dallohen: dy hemisferat, lidhur me spikes (corpus callosum); diencephalon (Talamusi dhe hypothalamus); midbrain; hindbrain (tru i vogël dhe qytete varoliyiv) dhe oblongata palcë, që shkon direkt në të palcës kurrizore.

Në kontekstin e një tru mund të shihni se ajo përbëhet prej materies gri dhe të bardhë. Substancat Grey­formuar në grupe të qelizave nervore (nga proceset fillestare e ndarjes që janë larg nga trupat e tyre). Disa grupimeve kufizuara të materies gri quhen berthamat. Në tru i vogël dhe lëvore gri shpërndarë çështje në një sipërfaqe (lëvore) dhe një shok­autoritet supë si berthamat. Çështje e bardhë formon fibrave nervore, të cilat në formë të kthehet rrugët.

E vendosur në bërthamë palcë oblongata parasympathetic, të cilat shkaktojnë slynovy­ndarje dhe funksionet jetësore (kardiovaskular dhe qendrat e frymëmarrjes). Në thalamus dhe hypothalamus bërthamave kanë të bëjnë me rregullimin e metabolizmit në kon­mekanizmat dhe termoregulacionit. Tru i vogël dhe bërthama e mes dhe të pasme të trurit përgjegjëse për bashkëpunim­koordinimi i lëvizjeve dhe hemisferat kryesore - për lëvizjet dhe emocionet. Lëvore cerebrale është përgjegjëse për aktivitetin më të lartë nervor dhe reflekset. Disa pjesë të lëvore të specializuara për funksione të quajtura zona. Për shembull, në skajin zverku është zonhts vizuale * në të përkohshme - auditory dhe nuhatjes. Dëmtimi i rezultateve të fundit, në veçanti, humbja e aftësisë për të dalluar erë apo tinguj.

Tejzë qëndron në kanalin kurrizor formuar organeve kurrizor dhe peshkimit të tyre­kami. Gjatësia e një të rrituri është 40-45 cm. Palca kurrizore ka dy më­tovschennya: qafës së mitrës dhe mesit vendet e nerva të daljes që shkojnë për të ekstremiteteve të sipërme dhe të poshtme përkatës. Anterior dhe pasmë sulcus mesatare palca kurrizore është e ndarë në dy gjysma simetrike - të drejtë dhe të majtë, secila prej të cilave, nga ana tjetër, ka dy grooves gjatësore, të cilat shtrihen nga përpara dhe rrënjët e pasme që bashkojë në foramen intervertebral të formojnë nerva kurrizore. Në fund të vertebral­Kanalizuar këto nerva janë vertikalisht nga lart poshtë, duke formuar një strukturë të njohur si një bisht kalë i vogël. Përgjithshme të palcës kurrizore, duke formuar pjesën e përparme dhe të pasme të rrënjëve, lë 31 palë nerva përziera kurrizore.

Në të palcës kurrizore gjithashtu dalluar çështje gri dhe të bardhë. Çështje gri është ngulitur në dhe të rrethuar në të gjitha bardhë bokiv-. Në seksion kryq e materies gri formon një model që i ngjan një flutur. Deklaratat palcës kurrizore janë quajtur brirë; prerje­front yut, qoshet e mesme dhe të pasme. Bri mëparshëm ka një formë të rrumbullakosura dhe përmban qelizat të cilat krijojnë rrënjët motorike të palcës kurrizore; bri pasmë është më e gjatë dhe më e hollë, duke përfshirë neuroneve, të cilat nisen nga fibrave ndijor e rrënjëve prapme; bri lateral formon një pamje të vogël trekëndësh-formë, e përbërë nga qelizat që i përkasin pjesët vegjetative­Sistemi nervor HN. Çështje e bardhë e palcës kurrizore është e përbërë nga fibrat nervore që lidhin palcën kurrizore e njëri-tjetrit, e palcës kurrizore e kryesor dhe trurit - me nyje periferike nervore.

Qelizat mikroskopike SNQ formuar dy grupe - hliyeyu që mbron dhe ushqen qelizat e SNQ, ofron mbikqyrje imunitar lokale, dhe neuroneve, të cilat janë elementet kryesore funksionale të sistemit nervor.

Shumica e neuroneve janë të përbërë nga trupi dhe shtojca, të cilat janë ndarë në dy lloje - dendrites dhe aksonit. Neuronet Trupi zakonisht janë grupe të quajtura qendër­ne ose cores. Neuronet e grupit që kryen të njëjtin funksion, i quajtur qendra, si vaskulare qendër qendër kollë dhe më shumë.

Dendrites mbledhë informacion nga periferia dhe e dërgon atë në trupin e neuron, peshkimit­ata kanë strukturën degezuar dhe të formojnë një grup të lidhjeve (synapses) me klinikë tjetër­gardhe. Axon bronkial dhe përçon nuk impulse informacionit nga periferia e trupit të neuronit. Në fund të aksonit janë të fibrave presynaptic vogla Anomalitë­dëgjuar strukturat pineale quajtur fshikëza. Këto struktura të formuar një sinaps përmban rruaza dhe kimikateve specialiteti - miteriv neyrotrans- (neurotransmitters). Disa axons janë të mbuluara me zarf të veçantë lipidet - myelin. Myelin mbulon, e mbron dhe insulates Axon. Axon, myelin veshura në­zyvayetsya fibrave nervore myelinated, nuk mbulohen me myelin - bezmiyelinovym. Fibrave nervore të përfshirë në transmetimin e pulses identike (temperaturë, dhimbje­ing) dhe zakonisht janë grupe të quajtura rrugë nervore apo shtigjet.

Neuronet mund të ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe me qelizat e indeve të tjera (muskujve, epiteliale, etj). Ndërveprime të tilla janë të siguruar nga një sistem kompleks të perceptimit, etj­terpretatsiyi, modifikim dhe formimi i sinjaleve elektrike dhe kimike. Excitability dhe përçueshmëri janë karakteristikat kryesore të neuroneve dhe të lejojë këto qeliza për ju­vuzkospetsyfichni përfunduar funksionin e tij.

Neurotransmitters ose ndërmjetësuesit - një kompleks kimik që sigurojnë transmetimin e impulseve mes neuroneve ose neuron nga indet e tjera të trupit (muskujt, për shembull). Ka tre lloje kryesore të neurotransmitters - aminet (norepinephrine, dopamine, serotonin), aminokys­shumë (aspartate, glutamate, glycine, GABA) dhe peptides (ACTH, vasopressin, substancë P).

Këto substanca janë të sintetizuara dhe të ruhet në terminalet presynattychnyh dhe vyvil­në mënyrë të konsiderueshme nga në përgjigje të një impuls elektrik (potencialit të veprimit) që arrin në fund të aksonit (fibrave presynaphychnoho). Baza për lindjen e një potenciali të veprimit është korotkochas­jo hapjen e kanaleve jon. Hyr jone kalciumi në qelizë që kërkohet për të lëshuar­Ndërmjetësi i fshikëzave synaptic me (flluska). Ruaj vezikulave neurotransmitter për të parandaluar shkatërrimin e këtyre substancave dhe enzimave si të nevojshme duke i lejuar për të shpejt të transmetojë sinjal.

Pas lirimit të ndërmjetësve nga fshikëza në çarë synaptic 'ata të vini në sprovë apo pengojnë receptorët gjenden në poeteynaptychniy cipë (neuron të mëtejshëm, të qelizave të muskujve). Molekulat neurotransmitter mbetura në çarë të fshatit të saj ynaptych mund të admirojnë neuron presynaptic (i quajtur reuptake) dhe më pas ri-përdorur, dhe mund të jetë shkatërruar nga enzimet speciale (acetil­choline, të tilla si acetylcholinesterase shkatërruar, norepinephrine - Zoe monoaminoksyda- ose catechol-O-metiltransferues).

Prania e transmetimit synaptic midis qelizave të sistemit nervor - neuroneve dhe midis neuroneve dhe qelizave të muskujve dhe indeve gjëndrave lejon CNS D­Organet funksion hulyuvaty periferike në përgjigje të kushteve të mjedisit të jashtëm­Më i lartë duke ndryshuar si arbitrar, fakultative (refleks i kondicionuar) ose padashur (refleks pakushtëzuar). Të gjitha mënyra në të cilën ka eksitim e neuroneve shqisore përmes pjesët përkatëse të sistemit nervor qendror në motor, kinazës­vayetsya hark refleks. Në parim, refleks i ndërtuar të gjithë sistemin nervor.