Anatomy i sistemit të frymëmarrjes


Sistemi i frymëmarrjes përbëhet nga traktin e sipërm respirator (pasazhe hundës, faring, laring, trake) dhe më i ulët (bronke, mushkëritë).

Pasazhet hundës Duke filluar flegrat vrima të hapura para dhe të pasme në nasopharynx (Joan). Ata janë të veshur me mukozën.


Faring lidh zgavër hundës e laring dhe goja në ezofag; ajo është e mbuluar me mukozën, të cilat janë shumë enët limfatike dhe gjëndra.

Laring i përbërë nga kërc, muskujt dhe ligaments lidh tub si liykopodibnoyi që shkon në trake më poshtë.

Trake - Tube, i cili vuri unazat kërcor - është një vazhdim i laring. Në nivel IV rruazë kraharorit është e ndarë në dy bronke, të cilat degëzuar si degë pemësh dhe pjesë terminalit lëvizin në pasazhe alveolare mushkërive. Sipërfaqja e brendshme e trake dhe bronke rreshtuan me epitelin ciliar.

Lights - Organ Çiftëzohet e vendosur në gjoks. Secili mushkerise ka një formë konike me nje fund konkave dhe sipërfaqet e brendshme. Midis mushkëritë e drejtë dhe e majta janë zemra dhe organet e tjera të mediastinum. Në mes të sipërfaqet e brendshme të mushkërive është një objektiv, i cili përfshin enët kryesore bronke dhe të mëdha të gjakut. Enët e gjakut (arterie pulmonar dhe venave), tubave bronkial dhe i vendosi pranë nyjet limfatike formojnë rrënjët e mushkërive. Mushkëritë janë të ndarë në aksione, me mushkëri të drejtë ka tre lobes, dhe të majtë - të dy. Mushkëritë janë të mbuluara me një cipë të hollë i lëngshëm - pleurë.

Bronke ndarë në degë më të vogla dhe më të vogla. Bronke End (bronchioles) shkojnë në alveole rrethuar nga një rrjetë e capillaries. Alveoli grup, i cili është i lidhur me bronke terminal, formimin acinus. Acinus është njësia funksionale e indeve të mushkërive. Shkëmbimi i gazit në mushkëri sigurojë arterien pulmonare dhe venë, dhe furnizimin me gjak - arteriet dhe venat bronkial.

Mushkëritë janë të innervated bredhjen dhe nerva dashamirës. Acarim i nervit vagus për shkak të tkurrjes bronkiale muskujve dhe përhapje të enëve të gjakut shkakton ngushtimin e bronke. Ngacmim i nervit simpatik shkakton relaksim të muskujve bronkiale dhe shtrëngim të enëve të gjakut.

Trupi i njeriut ka nevojë për një furnizim konstant të oksigjenit dhe për të hequr dioksidin e karbonit nga jashtë, i cili formohet në indet.

Kjo është bërë përmes frymëmarrjes. Frymëmarrje përbëhet nga aktet e mbytje dhe tym. Frymëzimi është kryer duke reduktuar muskujt ndër brinjëve të jashtme dhe diafragmë. Gjatë mbytje brinjë ngrihen dhe të shpërndarë në të dy drejtimet, dhe diafragmë zbret. Gjoks rrit në vëllim. Mushkëritë zgjeruar, dhe presion në ta ul. Për shkak të ndryshimi midis presionit të gjakut dhe presionit në ajër të mushkërive është e thithur në mushkëri, që është një frymë. Psherëtimë - një akt pasiv. Ai kryhet gjatë relaksimit të muskujve të frymëmarrjes dhe diafragmë. Gjoks ul në volumin, spadayutsya lehta, rritet presion dhe ajrit del.

Gjaku kalon nëpër mushkëri hemokapilyary ndryshon përbërjen e tij të gazit për shkak të diferencës së presioneve të pjesshëm të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit në ajër alveolar dhe gjakut në kapilarë.
Gjaku është gjak, dhe dioksidi i karbonit kalon nga capillaries në alveole gjatë vydy¬hu del.

Frymëmarrja është i qeverisur nga qendra e frymëmarrjes, e cila është përmbajtur në oblongata palcë. Shkalla Frymëmarrja është zakonisht 16-20 në 1 min. Ajo rrit gjatë stërvitje, ethe dhe eksitim e mjedisit.