Mangësi androgen


  • Shkaqet e mangësi androgen
  • Manifestimet e mangësi androgen
  • Diagnoza e mangësi androgen
  • Trajtimi i mangësi androgen

Mangësi androgen - Ajo androhenodefytsyta sindromi, mangësi e testosterone (hormon seksi mashkull) në meshkuj. Në adoleshencë duket pubertetit vonuar dhe mungesa e karakteristikave dytësore seksuale: flokët e trupit dhe physique meshkuj model, rritjen dhe zhvillimin e organeve seksuale. Në moshën e rritur shkakton një rënie në makinë seksi, mosfunksionim ngrerë, zvogëlojnë rritjen e flokëve në zona androhenozavisimyh (në fytyrë, underarm, pubike), zgjerimin e gjirit. Çon në mosfunksionim të jetës seksuale, shterpësi, lëndimet personale psikologjike. 

Age androgen mangësi për shkak të mungesës së androgens në meshkuj. Kjo gjendje është një natyrore ndryshimet e lidhura me moshën, dhe simptomat e saj të parë fillojnë të shfaqen pas 50 vjetësh, simptomat e hershme të mangësi androgen dhe plakjen e parakohshme janë 40-45 vjeç. Dështimi androgjenetike ndodh duke ulur prodhimin e testosteronit, e cila ndikon të gjitha organet dhe sistemet.

Shkaqet e mangësi androgen


Testosteroni është hormon kryesor mashkullor. Ai është përgjegjës për sjelljen dhe karakteristikat mashkullore sekondare seksuale (rritjen e flokëve në fytyrë, votim brutalization). Rritja dhe zhvillimi i organeve riprodhuese, të fituar në masë të muskujve, një mbledhje nuk është i mundur pa testosterone. Ind dhjamor në meshkuj shpërndarë krejtësisht si gra; spermatogenesis dhe zhvillimi skeletore në model mashkullor edhe plotësisht varur në nivel të testosteronit në trup.

Hipofizës dhe hormonet hypothalamic prodhuar nga testosterone e cila është prodhuar në testiset qelizat Leydinha. Të dyja këto procese janë të ndërvarura dhe të rregullohet në varësi të nevojës dhe interesit të çdo përqendrimit të hormoneve. Të gjitha të testosteronit në gjak është në fraksionet aktive dhe jo aktive; për veprimin kryesore të hormonit testosterone është përgjegjëse, në fraksionet aktive.

Shkaku i saktë nuk dihet plakjen androgen, por të gjitha teoritë që kanë të datës Andrology, disa janë më shumë gjasa. Ndryshimet e moshës aterosklerotike në trup që çojnë në uljen e fluksit të gjakut në të testiseve, e cila ndikon në madhësinë dhe gjendjen e qelizave Leydinha - ata bëhen më pak aktiv. Për këtë teori në një kohë atje vjen Leydinha apoptozës, dmth vdekjes së tyre të programuar.

Në hypothalamus dhe hipofizë gjëndër me moshën ndodhë vetëm ndryshime degjenerative dhe sklerotizues, e cila çon në shkelje të rregullores së testosterone. Teoria që një predispozicion gjenetik mund të luajë një rol të madh në zhvillimin e mangësi hershme androgen është konfirmuar nga fakti se indet aktivitet hormonprodutsiruyuschey është e përcaktuar gjenetikisht.

Manifestimet e mangësi androgen

Plakje fiziologjike duke ulur nivelet e testosteronit në gjak manifestuar kryesisht nga riprodhues sistemit: reduktohet makinë seksi (epsh), ngritjen e mundshme të dobët dhe mungesë derdhje pas raportit seksual, disa burra të orgazmë bëhet më pak të ndritshme. E gjithë kjo çon në varfëri fiziologjik moshës, mangësi androgen nëse nuk e parakohshme.

Nga organet dhe sistemet e ashpërsia e simptomave të tjera varet nga hipogonadizmit. Shumica e burrave shfaqen çrregullime vegjetative-vaskulare, nuk punojnë të lidhura me luhatjet e veshkave në presionin e gjakut, t'i shtyer, ndjenjën e mungesës së ajrit, marramendje dhe skuqje e paarsyeshme e lëkurës së qafës dhe pjesës së sipërme të gjirit.

Rrit dhe çrregullime psiko-emocionale që manifestojnë lodhje, çrregullime të gjumit, nervozizëm dhe depresioni. Burrat zvogëlon sasinë e mases muskulore, nganjëherë kjo është një yndyrë zëvendësim, ndërsa ind yndyrë është depozituar kudo, jo vetëm në shtresën e nënlëkurës. Disa burra pak zmadhuar gjinjtë, dhe reduktuar rritjen e flokëve në fytyrë. Manifestimi më i rëndë i hipogonadizmit është ulja e densitetit të kockave (osteoporozën) që mund të shkaktojë thyerje të shpeshta.

Nivelet e reduktuara testosterone rrit gjasat e kancerit të prostatës, gjasat e diabetit dhe të çon në përparimin e arteriosklerozës në rrezik të lartë të goditje cerebrale dhe infarkt miokardi.

Diagnoza e mangësi androgen

Ankesat karakteristikat e pacientit në pamjen dhe të përcaktuar përqendrimin e testosteronit janë kriteret kryesore diagnostikuese. Pyetësorët që lejojnë shumë më e lehtë për të vlerësuar ankesat e pacientit, përveç më të sakta, pasi pacienti nuk mund të flasin me zë të lartë për problemet e tyre. Pyetësori i AMS përcakton ashpërsinë e simptomave në pikë, por përveç kësaj, ju duhet të ekzaminimit laboratorik për të identifikuar nivelin e mangësi androgen.

Në laborator, duke eksploruar në serumin e gjakut testosterone gjithsej dhe testosterone bioactive. Kaloni teste të përgjithshme dhe biokimike të gjakut, si dhe të përcaktojë numrin e steroid detyruese seks globulin (SHBG).

Të gjithë njerëzit që kanë një shans për mangësi androgen duhet gjithashtu të shqyrtohen për densitetit të kockave (densitometry) dhe studime të tjera, të cilat do të përcaktojnë listën e saktë të mjekut-andrologist.

Marrjen e mostrave të gjakut për përcaktimin e serumit androgen prodhojnë mëngjes kryesore dhe agjërimi në mëngjes përqendrimit të saj maksimal. Në përgjithësi, testosterone në një njeri mund të jetë në tre shtete, më testosterone lidhur me albuminës dhe serum globulin (98-99%) dhe pjesa tjetër 1,2% janë të testosterone pa pagesë. Si albumin e paqëndrueshme sepse hormon është pjesërisht globulin aktiv është i lidhur me testosterone plotësisht, sepse aktiviteti biologjik i hormonit është i shtypur plotësisht. Kjo testosterone pa pagesë aktiv rregullon karakteristikat e përmendura më lart dhe kjo është përqendrimi i saj të përcaktuar shkallën e mangësi androgen.

Shkalla normale e testosterone totale në serum për të paktën 12 nmol / l, ndërsa menjëherë pas rezultatet mund të flasim për përputhen diagnozën e mëparshëm dhe realitetin. Por në disa raste të nivelit të testosteronit totale në varg normale, dhe përmbajtjen e hormonit të lirë të reduktuara për shkak të proteinave të tepruar të gjakut të detyrueshme. Pastaj drejtuar për të studiuar sasinë e testosteronit të lirë në serum.

Trajtimi i mangësi androgen

Metoda kryesore e korrigjimin mangësi androgen është terapi zëvendësimi duke përdorur preparate të ndryshme të testosterone. Ndonjëherë përdorë për të stimuluar prodhimin e testosterone vet duke përdorur Gonadotropin njeriut chorionic.

Terapi zëvendësimi të bëhet vetëm pasi të përjashtuar kancerit të prostatës. Prandaj është e rëndësishme që të marrë diagnoza laboratorike e hershme për të arritur 40-45 vjet. Që mangësi testosterone rrit gjasat e karcinomës të prostatës, dhe filloi terapi zëvendësuese vetëm përkeqëson gjendjen e pacientit, edhe pse niveli normal i testosteronit në gjasat serum e karcinomës së prostatës është disa herë më i ulët. Për të sunduar nga kanceri i prostatës në prostatospetsificheskoho laboratorike të përcaktuar nivelin e antigjenit, dhe nëse është e nevojshme, të kryejë një studim të detajuar mbi qelizat e kancerit.

Droga zëvendësimit duhet të merren për jetën, sepse të vezoreve nuk prodhojnë testosterone, pacientët duhet të kontrolloni periodikisht statusin e prostatës dhe të përcaktojë antigjenin nivel prostatospetsificheskoho.

Efektiviteti i trajtimit është i dukshëm pas akumulimit të përqendrimit dëshiruar e testosteronit dhe eliminimin e të metave të tij. Kjo terapi zëvendësimi është plotësisht i sigurt dhe ka efekte anësore minimale dhe lejon njerëzit veçanërisht mangësi parakohshme androgen ruajtur stilin e jetës tuaj dhe për të mbajtur aktiv.

Route i administratës së testosterone në trup disi. Ka patches, krem ​​ose xhel - në këtë rast vjen testosterone transdermal, implantet nënlëkurore janë të gjata me veprim droga, i cili është shumë i përshtatshëm, pasi nuk ka nevojë për të ndjekur për të përditshmen tuaj duke marrë testosterone. Forma klasike janë formë tablete për administrim oral dhe zgjidhje vajore për injektim intramuskular.