Cikli Anovulatory


  • Cikli Arsyet anovulatory
  • Patogjeneza e ciklit anovulatory
  • Cikli manifestime anovulatory
  • Diagnoza e ciklit anovulatory
  • Trajtimi i ciklit anovulatory
  • Parashikimi dhe parandalimi i ciklit anovulatory

Cikli Anovulatory është një e vetme-fazë, pasi ajo i mungon një sërë fazave karakteristike e ciklit normal menstrual. Pothuajse të gjithë cikli anovulatory merr fazë të përhapjes, e cila varion Deskuamimi dhe ripërtëritjen e endometrium. Kjo absolutisht asnjë fazë sekretor pas ovulacionit zakonisht përparon në lidhje me zhvillimin e korpus luteum. Ndryshe anovulatory jofunksionale mitrës gjakderdhje cikël anovulatory është e karakterizuar nga gjakderdhje ciklike menstrualnopodobnymy.

Cikli Arsyet anovulatory

Në gratë e shëndetshme e riprodhues ciklit anovulatory moshë ndodh relativisht rrallë (1-3%) dhe mund të alternativ me ciklin e ovulimit. Anovulation është për shkak, për shembull, ndryshimi i klimës, kur lëvizte në një rajon tjetër gjeografik.


Shkaku më i zakonshëm i ciklit anovulatory të proceseve fiziologjike janë të moshës lidhur me ndryshimet në trupin e femrës - Fade pubertetin dhe funksionin riprodhues (menopauzë). Si një proces fiziologjik, anovulation në lidhje me amenorrhea karakteristike të shtatzënisë dhe pas lindjes laktacionit. Nëse shërim gjakderdhje ritmike në 40-50% të lactating ciklin e grave anovulatory ka natyrë të vetme fazë.

Si një patologji që kërkon korrigjim, cikli anovulatory konsideron në varfëri gjinekologjisë apo gjakderdhje mitrës shkaktuar nga shkelje të folliculogenesis, mungesa e ovulacionit dhe Faza Luteale.

Shkaqet e ciklit anormale anovulatory zakonisht është një shkelje e rregullores hypothalamic-hipofizë e ciklit menstrual dhe mosfunksionim ovarian.

Shkelja e rregullores hypothalamic-hipofizës e dështimit të prodhimit FSH ndodhë, duke çuar në nesozrevaniyu gjëndër dhe paaftësinë e saj për të ovulate; Mangësi LH; ndryshojë në bilancin e hormoneve seksuale; ndonjëherë - Prodhimi i tepërt i Hormoni hipofizë.

Ciklet e Anovulatory mund të shoqërohet me inflamacion të vezoreve apo shtojca (adnexitis), shkelja e transformimit enzimatik të steroid seksi në vezore, çrregullime funksionale të gjëndrës tiroide ose shtresë veshkave cortical, infeksionet, çrregullime neuropsikiatrike, dehje, vitaminë mangësi apo kundërvajtje dytë natyrës ushqimore . Shpesh cikël anovulatory vërejtur në sistemin kongjenitale riprodhues, sëmundjet gjenetike, i vonuar zhvillimin seksual.

Patogjeneza e ciklit anovulatory

Gjatë anovulatory cikël mund të vërehet në vezore të ndryshme në natyrën dhe kohëzgjatjen e periudhave të rritjes dhe regresioni e folikulit. Këmbëngulje afatshkurtër i gjëndër ritmike të pjekur është e shoqëruar giperestrogenii; gjëndër atresia nevyzrevshie - giperestrogeniya relative monoton. Cikli më tipik anovulatory e veprimit të estrogjenit tepërt pa ndryshuar ndikimin e hormoneve progesterone progestin. Në disa raste ciklin anovulatory ndodh me gipoestrogenii.

Në varësi të nivelit të ndikimit estrogjenit të zhvillimit ndryshime endometrial natyra të ndryshme - që hipoplazise përhapjes tepruar - hyperplasia dhe polyps.

Menstrualnopodobnoy Zhvillimi gjakderdhje cikle anovulatory kanë tendencë të bjerë për shkak të efekteve hormonale shkaktuar atresia e follicles. Në shtresën e funksional të endometrium zhvillimin dalje fenomeni, hemorragji, fushat e nekrozë. Shtresat sipërfaqe e endometrium pjesërisht shpërbëhet, të shoqëruar nga gjakderdhje. Në mungesë të refuzimit gjakderdhje endometrial zhvillon për shkak të diapedesis i eritrociteve përmes mureve të enëve të gjakut. Ndonjëherë nuk ka giperestrogenii recesioni dhe sekretim urinar estrogjenit mbetet relativisht stabil gjithë ciklit anovulatory (13-30 mg / ditë).

Në pubertet, kur atje është formimi i funksionit menstrual, ciklit anovulatory për shkak të mungesës së nivelit të kërkuar të hormonit luteinizing dhe sinteza luteotrophic arrin kulmin prej 15 -16 vjet. Ndryshime të ngjashme, por në mënyrë të kundërt, Fade në zhvillimin e funksionit riprodhues, u dëmtohet sekretimit ciklike dhe rritjen efekt gonadotrophic. Alternuara ovulimit dhe cikle anovulatory menopauzë ndryshon ndryshime në kohëzgjatjen dhe natyrën e ciklit të menstruacioneve.

Cikli manifestime anovulatory

Cikli klinikisht anovulatory mund të ndodhë në mënyra të ndryshme. Rezultuar cikle anovulatory menstrualnopodobnoy gjakderdhje nuk mund të ndryshojnë nga rregullsinë normal menstrual dhe në numrin e gjakut të humbur.

Kur hiperesteroheniy gjakderdhje të shoqëruar nga menorrhagia zgjatura dhe obilnymy tipit të gjakut shkarkimit. Në këtë rast, ekzaminim dy duar zbuloi zgjeruar konsistencën mitër plotnovatoy e qafës zbutur dhe gjojë të brendshëm të hapur. E pasur me gjakderdhje kryesor për anemi.

Për gipoestrogenii, në të kundërt, është e karakterizuar nga shkurtuar dhe pakët gjakderdhje menstrual. Kur ekzaminim vaginal i vendosur mitër të reduktuara se ka një qafë të gjatë konik, gojën e brendshëm të mbyllur, vaginë të ngushtë.

Cikle Anovulatory në gratë e moshës riprodhuese është i shoqëruar nga paaftësia e shtatzënisë - infertilitetit hormonal, dhe prandaj pacienti zakonisht referohen një gjinekolog.

Diagnoza e ciklit anovulatory

Metoda më e thjeshtë e ovulimit diferencimi dhe cikle anovulatory është për të përcaktuar zorrës së trashë (basal temperaturën) (BT). Për ciklin normal ovulimit karakterizuar nga një rritje në progesterone fazën BT. Në cikle anovulatory përcaktuara me temperaturë të vetme-fazor.

Efekti shënuar estrogenic në rastin e ciklit anovulatory është zbuluar nga analizat funksionale (fenomen pozitiv fier simptomave dhe "nxënës" gjatë gjithë ciklit) kolpotsitolohicheskoho dhënave.

Regjistrohu anovulyatsionnoho cikël menstrual gjatë ultrazërit dinamik të vezoreve është mungesa e një gjëndër dominuese.

Kriter vendimtar për përcaktimin e ciklit anovulatory është curettage diagnostike e mitrës në prag të menstruacioneve histologjik scraping provimit. Mungesa e scraping ndryshime sekretore endometrial konfirmon cikël anovulatory.

Për të shpjegoj parakushte etiologjikë anovulatory hulumtim cikël kryer hormonet e sistemit hypothalamic-hipofizës, tiroide, gjëndra veshkave; zbulimi i ndryshimeve inflamatore në zonën gjenitale.

Duke pasur parasysh anovulatory dhe detyrë vezimi ciklet e mundshme për diagnozën përfundimtare është bërë kontroll dinamik për gjashtë muaj.

Trajtimi i ciklit anovulatory

Që nga cikli i vazhdueshëm anovulyatsionnyy shoqëruar infertilitetit dhe ndryshimet e rënda proliferative në endometrium, objektivi kryesor i trajtimit është për të stimuluar ovulacionit dhe fshehjen e përhapjen e tepruar. Trajtimi i ciklit anovulatory merret gjinekolog-endokrinolog.

Hormone terapi cikël anovulatory kryhet cikle preryvistymy varësi të ngopjes estrogjenit.

Për stimulimit duhur ciklit menstrual hap pas hapi pas efekteve endometrial përshkruesit curettage Pre gonadotropik (horiohonina 3-6 muaj 11 deri në 14 ditë në 1000-1500 IU).

Për 6-8 ditë para menstruacioneve të lidhur Injeksioni intramuskular e 1% pa progesterone-1 ml të përditshme; pritja norkolutom 1 tabletë. Në cikle anovulatory, shkon nga giperestrogenii dhe përhapjes së tepruar gjatë disa cikleve tregon progestins sintetike (infekundin, OVULEN, metrulen, bisekurin, orosteron 5-25 ditë të ciklit).

Kur dështimi ovarian dhe droga gipoestrogenii estrogenic të përdorura në doza të vogla (estradiol ose follikulin 5000 ME / m; Sinestrol brenda 1 mg 10-12 ditë), stimulimin transformimin e endometrium, funksionit ovarian, rritjen dhe zhvillimin e folikulit.

Nëse shkaku i ciklit anovulatory është një inflamacion kronik i procedimit, kryen një adnexitises gjithëpërfshirëse të trajtimit, të emëruar nga vitaminës C, e cila është e përfshirë në sintezën e steroid dhe ndihmon rivendosjen e ovulacionit.

Në mënyrë që të induksionit të ovulacionit, në cikle anovulatory emëruar stimulim indirekt elektrik të rajonit hypothalamic-hipofizë nga electrophoresis intranasal, stimulimit elektrik të qafës së mitrës dhe kështu me radhë. D. Hormonale stimulimit kryer duke përdorur klostilbehita. Kur hyperprolactinemia përshkruajnë Parlodel.

Trajtimi i anovulation në periudha fiziologjike e menstruacioneve, laktacion, menopauza është e nevojshme.

Parashikimi dhe parandalimi i ciklit anovulatory

Kur projektuar siç duhet dhe trajtimi i ciklit anovulatory shtatzënisë ndodh në 30-40% të grave.

Për të parandaluar ciklit anovulatory nevojë duke i kushtuar vëmendje në rritje për shëndetin e vajzave adoleshente, të ushqyerit, mënyrën racional të aktivitetit dhe pjesa tjetër, trajtimin e hershëm të gjenitale dhe të patologjisë extragenital; parandalimi i infeksioneve, efekte toksike në prodhim.