Anomali të shtyllës kurrizore


 • Anatomi
 • Klasifikimi i anomalive të shtyllës kurrizore
 • Sindromi Klippelya fotografi
 • Sindromi brinjë qafës më shumë
 • Ndarjen rruaza (Spina bifida)
 • Lyumbalizatsiya dhe desakralizim
 • Pykë-formë rruaza
 • Trajtimi i anomalive të shtyllës kurrizore

Anomalitë e shpinë - shtetin e lindjes, të shoqëruara me ndryshimet në numrin ose konfigurimin e rruaza. Varësisht nga lloji dhe ashpërsia e ndryshimeve anomalitë e shtyllës kurrizore mund të tregojnë simptome të ndryshme ose asimptomatike.

Çdo anomalitë e shpinë redukton stabilitetin statik të shpinë dhe rrit gjasat e sëmundjeve të fituara të shtyllës kurrizore.

Anatomi


Shtyllën kurrizore është e përbërë nga qafës së mitrës njerëzor (7), torakale rruaza (12), rruaza mesit (5 rruaza), (5) rruaza departamenteve sakrale dhe coccyx (1-3 rruaza).

Në mes rruaza janë disqe elastik elastike intervertebral, të cilat veprojnë si balestrat. Rruaza kanë spines që janë të lidhura me degë të vendosura sipër dhe poshtë rruaza për të formuar joints. Në qendër të secilës rruazë është një vrimë, e cila është e veshur palcës kurrizore.

Klasifikimi i anomalive të shtyllës kurrizore

Të gjitha anomalitë e shtyllës kurrizore mund të ndahen në tre grupe:

Ndryshimi i numrit të vertebrave:

 • oktsipitalizatsiya (fusion i kockave zverku dhe qafës rruaza I);
 • desakralizim (fusion i kryqe dhe mesit rruazë V);
 • lyumbalyzatsyya (Departamenti I krestsovom rruazë e kryqe).
 • bashkojë disa rruaza.

Ndryshimi formën e rruaza:

 • pykë-formë rruaza (rruaza të një vonese në mëparshëm);
 • spondiloliz (me një vonesë prej pasmë vertebrale).

Hipoplazise nga pjesët individuale të rruaza:

 • harqe të ndarë me dysh dhe organet vertebral.

Sindromi Klippelya fotografi

Sindromi Klippelya file (një tjetër emër - një sindrom i shkurtër qafë) është konkrestsentsii (rruaza bashkua qafës së mitrës). Ndonjëherë shkrihet me çdo jo vetëm qafën tjetër, por edhe rruaza sipërme kraharorit.

Kjo anomali e shpinë manifestuar një shkurtimin e theksuar e qafës, kufijtë më të ulët të rritjes së flokëve, kufizimi të lëvizjes kur duke e kthyer kokën në anën, "kreu ulje krenar" (kreu pak devijon nga prapa). Në disa raste, pacientët me sindromin Klippelya-FEIL është e theksuar folds e lëkurës të veshit deri në supe.

Sindromi qafë të shkurtër është e kombinuar shpesh me anomalitë e tjera të shtyllës kurrizore (brinjë e qafës së mitrës, Spina bifida), sistemit kardiovaskular dhe nervor. Simptoma neurologjike mund të mungojë. Në disa raste është e compression mundur rrënjët nervore, e cila është shoqëruar me ndjeshmëri, forcë të reduktuar të dorës apo parezë.

Sindromi brinjë qafës më shumë

Zakonisht asimptomatike, zbuluar rastësisht gjatë ekzaminimit radiologjik. Ndonjëherë kjo anomalitë karakteristike të simptomat shfaqen pas infeksionit, lëndimi ose hipotermi.

Pacientët mund të jenë dhimbje konfuze, dobësi në muskujt e duarve që përfshijnë shkeljen e ton normal të enëve të gjakut dhe ushqyer lëkurën (djersitje, të ftohtë, i zbehtë, lëkurës cyanotic).

Ndarjen rruaza (Spina bifida)

Anomali më e zakonshme e shtyllës kurrizore. Në shumicën e rasteve, plasaritje ndodh kllapa V mesit ose rruazë sakrale I. Harqe të ndarë me dysh vertebral dhe copëtim tjetër trupi vertebral janë më pak të zakonshme.

 • Rruaza Mbyllur ndarjen

Kjo ndodh më shpesh. Ajo mund të jetë asimptomatike ose shoqërohet me dhimbje të butë në shpinë të ulët dhe kryqe.

Me zhvillimin e dhëmbëza në rrënjët shfaqen shkeljet e ndjeshmërisë dhe parezë përgjatë innervation grimcuar nervore. Shqetësuar rregullimin e ton enëve të gjakut dhe ushqyer lëkurën, duke shkaktuar ënjtje dhe zhvillimin e plagë.

 • Hapur rruaza ndarjen

Të rralla. 1 vuan 1000-1500 sapolindur. Anomali të rënda të shtyllës kurrizore, i cili është shoqëruar nga zhvillimi i defekteve të tjera (dysplasia i palcës kurrizore, shkelja e rrënjëve dhe membranave të shtyllës kurrizore).

Në raste të rënda, jo vetëm të ndarë rruaza, por të palcës kurrizore. Pas ndarjes fryrje vertebral jashtë shell dhe përmbajtjen e palcës kurrizore.

Në pjesën e pasme të porsalindur në ndarjen do të thotë zgjatje hernial, jo e mbuluar me muskujt dhe lëkurën. Struktura e qeses hernia mund të përmbajë vetëm shell e palcës kurrizore (meninhotsele) ose shell dhe substancës së palcës kurrizore (meninhomielotsele).

Në trazirat e rënda hernie palcës kurrizore ndjeshmërisë, çrregullime trofike, funksionet e legenit dhe motorike.

Diagnoza ndarjen rruaza dhe anomalitë e tjera të shtyllës kurrizore me anë të CT shpinë. Të kujtoj strukturat indeve të buta (palca kurrizore, ligaments, disqe intervertebral, etj) është kryer MRI e shpinë.

Lyumbalizatsiya dhe desakralizim

Fusion V i kryqe dhe mesit rruazë departamentit unë rruazë sakrale në kryqe mund të jenë asimptomatike. Kur trazirat rrënjët compression ndjeshmëri, parezë dhe çrregullime trofike në fushën e innervation.

Pykë-formë rruaza

Një anomali e zakonshme e shtyllës kurrizore. Ndryshe normale vertebral formë pykë-rruaza (napivhrebtsi) përbëhet nga polutela dhe poluduhoy e proceseve spinous. Ata mund të ndodhë në të gjitha pjesët e shpinë. Kjo është një nga shkaqet e scoliosis.

Trajtimi i anomalive të shtyllës kurrizore

Me pak apo të moderuar sindromi radicular (shkelje të ndjeshmërisë, lëvizjes dhe të ushqyerit e indeve si rezultat i ngjeshjes së rrënjëve nervore) i kryer trajtim konservatore në traumës. Sindromi i Ashpër radicular, terapi konservative i vështirë është një tregues për kirurgji kurrizore. Largimi i brinjë shtesë të qafës së mitrës (heqje brinjë), heqje e plagët dhe mbështjelljes. Kur trajtimi kurrizore hernie vetëm operativ.