Asthmaticus Status


 • Klasifikimi i statusit të astmës
 • Faktorët e rrezikut për statusin e astmës
 • Manifestimet klinike të statusit të astmës
 • Diagnoza e statusit të astmës
 • Trajtimi i statusit të astmës
 • Parandalimi dhe moti

Astmatik Statusi - sulm të astmës, shumë më e fortë se zakonisht, ndërsa ajo nuk është ankoruar bronkeve edhe më të lartë dozimi, duke marrë pacientin. Nuk është një shkelje e qartë e të qenët i qartë bronkiale përmes edemë mukozale, muskujt bronkial spazma dhe pengim mukozë. Kjo çon në gulçim dhe nxjerr frymë zgjeruar aktiv.

Gjatë një mbytje të shkurtër dhe të shkurtër në mushkëri hyn më shumë ajër se është marrë gjatë tym nëpërmjet bllokimit dhe të reduktuar lumen udhë ajrore, kjo çon në hipervozdushnosti për të fryj në mushkëri. Pas një tension të detyruar espirator dhe bronke e vogla të bëhen më të spazmirovannymy. Si rezultat i këtyre proceseve, ajri i ndenjur në mushkëri dhe arterial të gjakut e rrit sasinë e dioksidit të karbonit dhe të reduktuar oksigjenit. Si zakonisht me ashpërsia e sulmeve, dhe në asthmaticus statusit, sindromi i muskujve të frymëmarrjes lodhje. Ngarkesë konstante dhe jo efektive hypertrophy muskujve të frymëmarrjes dhe të çojë në formimin e formave karakteristike të gjoksit astmë. Rritja në vëllimin dhe drita muskujt hypertrophied jepte një ngjashmëri me fuçi.

Klasifikimi i statusit të astmës


Për patogjenezën:

 • ngadalë zhvillimin statusin astmatik
 • Statusi anafilaktik astmatik
 • anaphylactoid Statusi astmatik

Për faza:

 • kompensim i afërm fazë
 • decompensated kur mbante në një moment të lehta
 • koma që u shkaktua nga hypoxia

Faktorët e rrezikut për statusin e astmës

Në pacientët në rrezik marrë astmë Çfarë bashkëvepruar me alergeneve në shtëpi, në shtëpi apo në punë, shpesh vuajnë nga të frymëmarrjes ose dy nga probleme të frymëmarrjes. Aktiviteti fizik dhe stresi i rëndë emocional si dhe shpesh provokojnë statusin astmatik. Pacientët që marrin aspirina dhe beta-blockers, gjithashtu bien në rrezik. Por ndonjëherë debuts astmë statusin astmatik, ndërsa ashpërsia e simptomave përveç bashkimit me panik dhe frikë e vdekjes.

Manifestimet klinike të statusit të astmës

Simptomat varet nga faza e statusit të astmës dhe, në qoftë se ajo nuk arrin të arrestojë, faza e parë mund të lëvizin gradualisht në një gjendje shoku, dhe pastaj një gjendje kome.

Faza I - kompensim relative. Pacienti është i vetëdijshëm, në dispozicion për të komunikuar, sillen siç duhet dhe duke u përpjekur për situatën e punësimit në të cilën ajo është më e lehtë për të marrë frymë. Zakonisht ulur, në këmbë më pak, trupin pak prirje përpara dhe kërkojnë një dorë pikëmbështetje. Sulmi i frymarrje më intensive se zakonshme, drogës privychnymy nuk është ankoruar. Dyspnea dhe cianoza e theksuar trekëndësh nasolabial, ndonjëherë atje djersitje. Mungesa e pështymë është një simptomë alarmante dhe tregon se pacienti mund të preken.

Faza II - dekompensimi ose i heshtur mushkërive fazë. Nëse sulm nuk arrin të arrestimit kohë, numri i ajrit joproduktiv në mushkëri rritet dhe më shumë spazmuyutsya bronke, duke rezultuar në lëvizjen e ajrit në mushkëri është pothuajse mungon. Hypoxemia dhe hypercapnia në rritje, ndryshimet metabolike të gjakut, për shkak të mungesës së metabolizmit oksigjenit është formimi i produkteve nedoraspada dhënë fund acidosis (acidifikimin) gjak. Pacienti është i vetëdijshëm, por reagimet e tij janë të frenohet, ka cianozë mprehtë e gishtave, tërheqje mbi-dhe subclavian pellgje, gjoks i fryrë, dhe turne e saj është pothuajse i papërfillshëm. Ka pasur dhe anomalitë e sistemit kardiovaskular - reduktuar presionin, impuls i shpejtë, i dobët, arritmike, nganjëherë shkon në si fije.

Faza III - hypoksemycheskoy Faza, vende hiperkapnicheskoy. Pacienti është jashtëzakonisht e vështirë, mendjen hutuar, një përgjigje e përshtatshme për atë që është në dispozicion. Frymarrja e cekët, të lëngshme, rrit simptomat cerebrale dhe çrregullime neurologjike, pulsin pe, rënie të tensionit të gjakut që shkon në kolaps.

Vdekja si pasojë e statusit të astmës vjen pas shkeljes së qëndrueshme e të qenët i qartë e ajrit në traktin respirator nëpërmjet kësaj të dështimit akut kardiovaskulare ose për shkak të arrestimit kardiak. Ka raste kur statusi astmatik përfundoi pneumatoraks për shkak të shpërthimit të gjoksit.

Diagnoza e statusit të astmës

Diagnoza bazohet në simptomat shpesh bëjnë këtë ambulancë apo terapistët në spital (ku sulmi ndodhi gjatë kalimit të trajtimit në një spital). Pas ndihmës së parë pacienti emergjente të shtruar në spital në kujdesin intensiv ose njësinë e kujdesit intensiv, ku të dy sjellje terapi sa më shpejt të jetë e mundur të shqyrtojë të pacientit.

E gjakut komplet, urinalysis, kimi gjak, gjak përbërja gaz kusht faktor dhe bilanci acid-bazë ndryshuar, si dhe një sulm të astmës, por shkalla e ndryshimit është më e theksuar.

Trajtimi i statusit të astmës

Terapia e barnave në shumicën e rasteve ka një efekt pozitiv në rast të dështimit të treguar intubacion me ventilim mekanik të mushkërive. Nëse pacienti në spital në kohë për të dhënë, ai arrin të arrestojë sulmin, por edhe seriozitetit dhe shpejtësinë manifestime jo gjithmonë lejojnë.

Parimi themelor Statusi lehtësimin astmë është terapi bronhorasshiryayuschy. Si medikamente të zakonshme nuk japin ndonjë efekt, ju duhet menjëherë të fillojnë të kortikosteroideve intravenoze dhe kur fillon sulmi kupyrovatsya treguar drogë bronhorasshiryayuschie. Gjithashtu nevojitet për të mbështetur punën e muskujve të zemrës dhe korrigjimin në kohë të çrregullimeve hemodinamik.

Një nga trajtimet është oksigjen - përqendrimi i lartë i oksigjenit për të shpejt të hequr simptomat e rritjes acidosis.

IVL prinin tregohet, kur terapi të drogës është i paefektshëm, pacienti humb vetëdijen, sistemin kardiovaskular dëmtohet seriozisht, si dhe pacientët me lodhje të papërshtatshëm dhe të muskujve të frymëmarrjes. Kjo ventilim mekanik mund të rregullojë dhe të zgjedhin metodën më efektive të ndihmave sulmit.

Parandalimi dhe moti

Edhe në qoftë se keni arritur arrestimin e statusit për sukses astmatik, prognoza është jashtëzakonisht i varfër, pasi ajo është baza për konfirmim të përkeqësuar astmë.

Parandalimi i statusit të astmës është rishikimi i përhershëm dhe i rregullt i pacientëve me astmë. Pacientët e tillë duhet të shmangin rritje nervor dhe fizike, të kërkojë për të reduktuar minimale e bronkeve efektive dozë. Desensitization të shëndetshme jetese të alergeneve, si dhe ndihmon për të shmangur komplikimet.