Atresia i mitrës


  • Arsyet atresia i mitrës
  • Manifestimet atresia i mitrës
  • Diagnoza e atresia mitrës
  • Trajtimi i atresia mitrës
  • Atresia Parandalimi i mitrës

Fillimisht atresia i mitrës ndarë në kongjenitale dhe fituar, që përfaqëson rastet e Bookmark anormale të fetusit dhe zhvillimin e organeve. Për lokalizimin e pengim gjinekologjisë dallon atresia dhe mitrës qafën e mitrës. Atresia qafës së mitrës kanali mund të ndodhin në nivelin e os jashtme apo të brendshme, ndonjëherë - në të gjitha kanalin protYazhenyy qafës së mitrës. Atresia e mitrës është e shoqëruar shpesh nga anomalitë e traktit urinar.

Arsyet atresia i mitrës

Atresia kongjenitale të uterusit shpesh lindin nga ekspozimi ndaj faktorëve teratogjenik veprojnë gjatë periudhës embrionale ose fetale. Normalisht, mitra dhe pjesë vaginë proksimal i formuar nga bashkimi i qumështit të skajor Muller-së. Varësisht nga zonat ku ka pasur asnjë bashkimin dhe kullimit kanale, zhvilluar një lloj të veçantë të atresia e mitrës. Faktorët e pafavorshme ekzogjene mund të shërbejë infeksionin e nënës (herpes, klamidia, toxoplasmosis, sifilizi, etj), rrezatim, medikamente, shkakton ushqyese përçarje e ndarjes qelizore dhe metabolizmin jonizues.


Atresia e fituara shpesh shkaktohet nga curettage bruto të mitrës, të djegurit të qafës së mitrës nitrat argjendi kanali ose electrocautery, endocervicitis, endometritis, aborti (abortit), kancerin e qafës së mitrës. Si rezultat i manipulimit traumatik ose inflamacion përballë njëri-tjetrin merge sipërfaqe granulating, duke shkaktuar atresia mitrës apo formimin intrauterin synechiae (sindromi Ashermana). Në disa raste, atresia mitra çojë dhëmbëza hypertrophic. Në moshën e vjetër herë pas here vërejtur spontane atresia cervikal kanalit.

Manifestimet atresia i mitrës

Rëndësia klinike e atresia kongjenitale janë në pubertet. Kryesor amenorrhea manifestim atresia i mitrës është e rreme - se nuk ka menstrual i jashtëm gjakderdhje mujore ndryshimet ciklike në trup. Shkarkimit menstrual, këmbëngulës sipër zonat atresia, duke çuar në zhvillimit hematometry - akumulimin në masë të gjakut në mitër që shtrihen nga trupi.

Hematometry Zhvillim me atresia e mitrës shoqëruar me dhimbje të mprehtë ciklike përsëritur, shpesh me sa më shumë pacientë të hospitalizuar në spitalin kirurgjik. Dhimbje në hematometra është crampy në natyrë dhe i theksuar kështu që mund të shkaktojë të përzier, mosfunksionim zorrë dhe fshikëz, humbja e vetëdijes.

Gjakut nga mitër mund të futet në tubat fallopiane, duke mbështetur hematosalpinksa. Bashkimi me infeksion sekondar promovon procesin purulent në mitër dhe tuba - pyometra dhe piosalpinks.

Atresia e mitrës është shkaku i infertilitetit anatomik.

Diagnoza e atresia mitrës

Kur dyshohet i mitrës atresia grua duhet të konsultoheni me një gjinekolog kualifikuar. Anketa është të mbledhë historia mjekësore, vlerësim të zhvillimit të përgjithshëm fizik dhe seksual, organet gjenitale shqyrtim. Gjatë një vizite te kujdesshme mjeksore në një karrige definuar vaginale rrafshim shkop dhe zbutjen qafën e mitrës. Mitra është i dukshëm si arsim të dhimbshme sferike. Kur hematosalpinkse në të dyja anët e mitrës janë Arsim joaktive elastike të dhimbshme - fallopiane tuba.

Diagnoza e atresia qafës së mitrës kanalit demonstruar nga hetimi i saj. Me ultratinguj legenit dhe ultrazërit-dokumentuar histerosalpinhoskopiy konfirmuar saktësinë e interpretimit të të dhënave të anketës. Me ultratinguj parametrave të përcaktuara në mënyrë të besueshme e mitrës, trashësi endometrial, prania e ndarëse, madhësia dhe mur trashësi hematometry.

Në diagnozën e atresia mitrës kompleks dhe atipike preferuar MRI në projeksionet ballore, shigjete dhe axial.

Kryerja endourolohicheskie kërkimore (uretrotsystoskopyy) e treguar në anomalitë kombinuara urinar.

Në mënyrë tipike, ky hulumtim është komplekse të mjaftueshme për të përcaktuar atresia e mitrës dhe zgjedhjen e ndërhyrjes kirurgjikale.

Trajtimi i atresia mitrës

Kur atresia heqja mitër është kryer pengesa anatomike dhe zbrazjes hematometry.

Trajtimi i kanalit të qafës së mitrës atresia është bouginage saj ose recanalization lazer. Shpesh atresia i përsëritur është një tregues për instalimin alloplastycheskyh implantit që parandalon muret prekëse dhe kanalit zaroschuvannya qafës së mitrës. Në disa raste, ju anastomosis formimit kanalit cervikal të vaginës.

Kur ngjitet intrauterine (synechiae) mbajti autopsi i tyre kontrollohet hysteroscope, rindërtimin lazer i mitrës.

Nëse hematometry hendek dhe hematosalpinksa kërkon auditimin dhe kullimit të zgavrën e barkut shpesh - hysterectomy, në mitër ose prerja panhisterektomiyu supravaginal.

Atresia Parandalimi i mitrës

Në gjinekologji parandaluar zhvillimi i atresia mitrës sekondar përfshin parandalimin dhe trajtimin e hershëm të inflamacionit të mitrës dhe të mitrës, të kujdesshëm e manipulimit intrauterine (abortit, curettage diagnostikues), menaxhim të kujdesshëm të punës, përmirësimin e metodave të operacioneve në qafë dhe në trupin e mitrës.

Parandalimi i atresia lindura të mitrës përfshin menaxhim të kujdesshëm të shtatzënisë, të përjashtuar ndikimet negative në të fetusit.

Pas largimit të atresia cervikal kanalit dhe mbajtjen e shtatzënisë mitrës është e mundur.