Cardia Achalasia


  • Shkaqet e Cardia Achalasia
  • Klasifikimi i Cardia Achalasia
  • Simptomet e Cardia Achalasia
  • Diagnoza e Cardia Achalasia
  • Trajtimi i Cardia Achalasia
  • Parashikimi dhe parandalimi i Cardia Achalasia

Cardia Achalasia në literaturë mjekësore nganjëherë quhet mehaezofahus, kardiospazma, zgjerimin idiopatike e ezofagut. Cardia Achalasia, sipas burimeve ndryshme, eshte ne gastroenterology 3-20% të gjitha semundjeve te ezofagut. Ndër shkaqet e të qenët evident të dëmtuar të ezofagut, kardiospazma është në vendin e tretë pas kancerit esophageal dhe të postës kufizimet cicatricial.

Patologjia po aq te meshkujt dhe femrat, shpesh zhvillohet midis moshës 20-40 vjet. Në Cardia Achalasia nga çrregullime neuromuskular reduktuar lëvizshmëri dhe tonin e ezofagut, nuk ka asnjë refleks relaksim esophageal muskul unazor gjatë gëlltitjes, duke e bërë atë evakuimin e vështirë të ushqimit nga ezofag në stomak.

Shkaqet e Cardia Achalasia


Nuk janë dhënë shumë teori etiologjik të Cardia Achalasia, të cilat lidhin zhvillimin e patologjisë së lindura pleksus defekt nervore e ezofagut, fibrave të mesme dëme nervore në tuberkulozit bronhoadenite, sëmundjet infektive apo virale; Mungesa e vitaminës B dhe t. d. Koncepti i çrregullimeve të zakonshme të rregullores qendrore të ezofagut, e cila merret me Cardia Achalasia si rezultat i lëndimeve neuropsikiatrike çojnë në mosfunksionimin e neurodynamics cortical, innervation të ezofagut, incoordination në muskul unazor kardiak. Megjithatë, deri në fund të faktorëve që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes mbetet nevyyasnennymy.

Roli kryesor në patogjenezën e Cardia Achalasia caktuar departamente të mposhtur sistemin parasympathetic nervor, i cili rregullon lëvizshmëri të ezofagut dhe stomakut (p.sh. Auerbahovskoho rrjet). Mesëm (simptomatike) Cardia Achalasia mund të shkaktohet nga infiltrimi rrjet tumor malinj (Adenocarcinoma stomakut, kanceri hepatocellular, lymphogranulomatosis, kancerit të mushkërive, etj). Në disa raste Auerbahovskoho pleksus mund të pyes veten në foshnjat, hypothyroidism, poliomiozite, eritematoz sistemik lupus.

Denervation aktual lëvizshmëri sipërm gastrointestinal dhe ul tonin e ezofagut, paaftësia për t'u çlodhur vrimë fiziologjik kardiak gjatë aktit të gëlltitjes, ngathtësi e muskujve. Në shkelje të tilla ushqimi hyn në stomak vetëm përmes vrimave mekanike kardiake hapjes ndodh nën hidraulike lëngshme presion masat ushqimore të mbushur me njerëz në ezofag. I zgjatur stanjacioni njëherësh të çojë në zgjerimin e ezofagut - mehaezofahusu.

Ndryshimet morfologjike në muret e ezofagut të varet nga kohëzgjatja e ekzistencës së Cardia Achalasia. Nën manifestimeve klinike vëzhguara ngushtimin e Cardia dhe ezofag lumen zgjerim, zgjerim të saj dhe deformimit S-formë, coarsening mukozës dhe kanate ezofag qetë. Ndryshime mikroskopike në Cardia Achalasia paraqet hypertrophy e fibrave muskulore të qetë, zgjerimi në mur pyschevodnoe ind lidhës, shënuar ndryshime në pleksus intramuskular nervore.

Klasifikimi i Cardia Achalasia

Në mesin e shumë opsione të propozuara klasifikimin e Cardia Achalasia interesi më i madh klinik është fazat e përzgjedhjes së sëmundjes.

Faza I është karakterizuar nga Achalasia përhershme Cardia Cardia vrull. Ndryshimet makroskopike (stenozë e Cardia dhe ezofag lumen zgjerim suprastenoticheskoe) janë vërejtur. Në fazën II Cardia sëmundje vrull është natyra e qëndrueshme, ka një zgjerim të lehtë të ezofagut. Në Achalasia të fazës ezofag III kthen mbresë deformim i shtresës muskulare të Cardia dhe dramatike ezofag zgjerim suprastenoticheskoe. Faza Achalasia IV Cardia ndodh me një Cardia theksuara stenozë dhe përhapje të konsiderueshme të ezofagut. Ajo karakterizohet nga simptomat e ezofag me ulceration dhe nekrozë të mukozës, periezofahitom, mediastinitis fijor. Në studimet e huaja të dalluar dishalaziyu si predstadiey me Achalasia Cardia çrregullim të përhershme.

Sipas veçoritë radiografike dallojmë dy lloje të Cardia Achalasia. Lloji i parë i patologjie karakterizohet nga ngushtimi moderuar të segmentit skajor të ezofagut, hipertrofisë simultan dhe degjenerim i muskujve të saj rrethore. Zgjerim të ezofagut shprehur moderuar, zgjerimi zonë ka një cilindrike ose formë ovale. Achalasia Cardia llojin e parë është gjetur në 59,2% të pacientëve.

Më të tjera Cardia Lloji Achalasia e them në mënyrë të konsiderueshme ngushtimi i seksionit skajor të ezofagut, atrofi muskulare e shell dhe pjesa e tij zëvendësimin e fibrave muskulore të indit lidhor. Nuk është e theksuar (deri në 16-18 cm) ezofagut zgjerim suprastenoticheskoe dhe saj deformim S-formë.

Achalasia Cardia llojit të parë mund përfundimisht të përparojë me llojin e dytë. Duke ditur llojin e Cardia Achalasia mundëson gastroenterologe parashikojnë vështirësi të mundshme gjatë pnevmokardiodilatatsiy.

Sipas ashpërsisë së çrregullimeve të ezofagut dhe lirimin Cardia fazës kompensimin dhe dekompensimi dekompensimi papritur.

Simptomet e Cardia Achalasia

Manifestimet klinike të Cardia Achalasia janë disfagia, regurgitation dhe dhimbje retrosternal.

Disfagia është e karakterizuar nga vështirësi gëlltitjes ushqim. Në disa raste të gëlltitjes akt njëkohësisht zhvillon dhe shkon stably; disfagia zakonisht paraprihet nga gripi apo sëmundjeve të tjera virale, stresi. Në disa pacientë fillimisht disfagia është sporadik (p.sh., me ngut të hahet), atëherë bëhet më i rregullt, e cila pengon kalimin e një ushqim të dendur dhe të lëngshme.

Disfagia në Cardia Achalasia mund të jetë selektiv dhe shfaq vetëm kur duke përdorur një lloj të caktuar të ushqimit. Përshtatja në vështirësi gëlltitjes, pacientët mund të gjejnë rrugët e tyre të rregullojnë kalimin e masave të ushqimit - të mbajë frymën tuaj, gëlltitje të ajrit, ujit të pijshëm, ushqim dhe kështu me radhë D. Ndonjëherë Achalasia Cardia zhvillon semundjen disfagia paradoksale në të cilat kalimi i ushqimit të lëngët penguar më shumë se ngurta..

Regurgitation me Cardia Achalasia është shkaktuar nga reagimet hedhur masat e ushqimit në gojë duke reduktuar muskujt e ezofagut. Shprehja regurgitation mund të jetë i vogël në regurgitation natyrës ose të vjella pyschevodnoe kur zhvillimin e harlisur të vjella "gojën e të plotë." Regurgitation mund të jetë periodik (p.sh. në ushqim, së bashku me semundjen disfagia), u ngrit menjëherë pasi të hahet ose 2-3 orë pas një vakt. Rrallë në ushqim Cardia Achalasia zabros mund të ndodhë në një ëndërr (e ashtuquajtura regurgitation nate), me ushqim shpesh merr në traktin respirator, i shoqëruar nga "kollë nate". Një regurgitation i vogël është karakteristikë e I - II Cardia Achalasia fazë, të vjella esophageal - për III - IV faza, kur ka del nga shtrati dhe pereroztyazhennya ezofag.

Dhimbje në Cardia Achalasia mund të prishë një stomak të zbrazët ose gjatë ngrënies nëse gëlltiten. Dhimbje të lokalizuara gjoks, shpesh radiating në nofulla, qafë, në mes të xhades blades. Nëse unë - II fazë dhimbje Achalasia Cardia të shkaktuara nga spazma e muskujve, pastaj të III - Faza e IV - të zhvillojnë ezofag. Për Achalasia Cardia sulme tipike të përsëritura e dhimbje - krizave ezofahodinicheskie që mund të ndodhin në sfondin e trazirave, aktivitetit fizik gjatë natës dhe të fundit nga disa minuta deri në një orë. Dhimbja është nganjëherë sulmojnë tyre pas të vjella ose duke kaluar në masë të ushqimit në stomak; në raste të tjera u ankorua përdorur antispasmodics.

Shkelja e kalimit të ushqimit dhe të vjella të vazhdueshme që shpie në humbje peshe, paaftësisë, ulur veprimtarinë sociale. Mes simptomat karakteristike në pacientët me Cardia Achalasia zhvillojnë neurozë dhe shtetet afektive. Shpesh, pacientët vazhdoi trajtuar pa sukses nga një neurolog në lidhje me këto çrregullime. Ndërkohë, abuzimi neurogjenik pothuajse gjithmonë regres pas trajtimit të Achalasia Cardia.

Diagnoza e Cardia Achalasia

Në të dhënat e ankesave tipike dhe ekzaminimin fizik, një diagnozë të Cardia Achalasia jashtëzakonisht rezultateve të rëndësishme të studimeve instrumentale.

Ekzaminimi i pacientit me Cardia dyshuar Achalasia fillojë me radiografi Plain të gjoksit. Kur zbulimin zgjerimin hije X-ray e esophageal nivelit të lëngjeve X-ray e ezofagut tregon pezullimin e mëparshme barium pritje. X-ray foto e Cardia Achalasia është karakterizuar nga ngushtimi i ezofagut dhe zgjerimin përfundimtar overlying fusha, formë S-formë trupit.

Me Esophagoscopy specifikohet lloji dhe Achalasia fazë Cardia, praninë dhe peshën e ezofag. Për të përjashtuar kancerin esophageal është kryer biopsi endoskopike e ndjekur nga studimi morfologjik i biopsi. Për të vlerësuar funksionin shtrëngohet të ezofagut dhe Cardia muskul unazor ton manometry oesophageal është kryer, duke regjistruar presion vnutripischevodnoho dhe lëvizshmëri. Një tipar tipik i matës Achalasia - nuk ka Cardia refleks hapjes në gëlltitjes.

Kriteret e vlefshme diagnostike për Cardia Achalasia janë rezultatet e testeve farmakologjike karbaholin ose acetilkolinės: kur të hyjnë në zhvillim nepropulsivnyh tkurrje të muskujve të rastit në ezofag kraharorit dhe forcimin e ulët esophageal tonin muskul unazor, duke treguar trupin hypersensitivity denervatsionnye.

Diagnoza diferenciale e Cardia Achalasia shpenzojnë me tumore dobrokachestvennymy e ezofagut, diverticula ezofagut, kanceri kardioezofahealnym, ngushtim esophageal.

Trajtimi i Cardia Achalasia

Trajtimi i Cardia Achalasia përfshin heqjen kardiospazma dhe mund të kryhet duke përdorur metodat konservative ose kirurgjikale, nganjëherë - terapi të drogës.

Metoda konservator i eliminuar Cardia Achalasia është pnevmokardiodilatatsiya - zgjerimi tullumbace muskul unazor kardiak, e cila është bërë në faza, cilindër i ndryshëm diametër duke u rritur presionin. Me kardiodilatatsiya arritur pereroztyazhennya esophageal ton muskul unazor dhe të reduktuar atë. Komplikimet e tullumbace përhapje mund të jenë të çara dhe ruptures e ezofagut, zhvillimi i ezofag zbaticë dhe ngushtim mbresë muskul unazor kardiak.

Resistant rezultateve Cardia Achalasia arritura pas kirurgjisë - ezofahokardiomiotomiyi - Cardia prerë ndjekur nga shartim (fundoplication). Operacioni është treguar në kombinim me Achalasia Cardia hernie hiatal, diverticulum esophageal, kanceri kardiak të stomakut, mjet esophageal përhapje pa sukses, këputje të saj.

Nëse Cardia Achalasia kombinuar me Ulçera duodenale gjithashtu treguar vagotomy selektive proksimal. Në prani të erozive rënda peptycheskoho dhe ezofag ulcerative zbaticë dhe ngathtësi esophageal shprehur kryer operim proksimal stomakut dhe ezofag barkut nga imponimi invahinatsionnoho ezofahohastroanastomoza dhe pyloroplasty.

Terapia e barnave për Cardia Achalasia luan një rol mbështetës dhe synon të vazhdoj faljen. Për këtë qëllim, është e domosdoshme droga Qëllimi antidofaminerhicheskih (tserukal, Reglan), antispasmodics, tranquilizers të vogla, antagoniste kalcium, nitratet. Në vitet e fundit, për trajtimin e Cardia Achalasia përdorur ngarje toksina botulinum.

Pika të rëndësishme në Cardia Achalasia është pajtim me dietë delikate dhe dietë, normalizimin emocionale sfond, përjashtimi rritje.

Parashikimi dhe parandalimi i Cardia Achalasia

Gjatë Achalasia Cardia ngadalë progresiv. Trajtimi i vonuar i patologjive kërcënuese gjakderdhje probodenyem esophageal mur, zhvillimin medyastynyt, lodhje të përgjithshme. Cardia Achalasia rrit rrezikun e kancerit esophageal.

Pas pnevmokardiodilatatsiy Është përsëritje e mundshme e Cardia Achalasia 6-12 muaj. Rezultatet më parashikuese që lidhen me mungesën e ndryshimeve të pakthyeshme të lëvizshmëri esophageal dhe mbajnë trajtim të hershëm kirurgjik.

Pacientët me Cardia Achalasia treguar gastroenterologist mbikëqyrjes klinike me kryerjen e procedurave të nevojshme diagnostike.