Pagjumësi pagjumësi


Një e treta e jetës njeriu kalon në një ëndërr; Asnjë lloj tjetër të ac njerëzore­efikasiteti nuk ka marrë për aq kohë sa një ëndërr. Në të njëjtën kohë të njohurive mbi fiziologjinë e gjumit dhe mekanizmin­ne abuzojnë janë jashtëzakonisht të pakta. Gjumi është i domosdoshëm për veprimtarinë normale sociale, i lidhur ngushtë me cilësinë e jetës zahvoryuva­tions dhe vdekshmërisë.

Berthamat Aktiviteti që rregullojnë gjumin, të prirur për ritmet circadian. Si kimike ekzogjen dhe endogjen, faktorët fizikë dhe biologjikë mund të ndikojnë në proceset e gjumit. Formë­lyayutsya dy lloje të gjumit - REM (shpejtë-sy-qarkullimit) - gjumit, karakterizuar nga shpejtë­Lëvizjet Kimi e shikimet dhe ëndrrat për një relaksim i përgjithshëm i muskujve të trupit, dhe gjumit jo-REM, e cila ka 4 faza:


  • 1 fazë - kalimi nga syçeltësi për të fjetur,
  • 2 - i gjatë,
  • 3 dhe 4 - ashtu-quajtur gjumë delta, e karakterizuar nga valët delta në EEG.

Çrregullime të gjumit - dyssomniyi - janë ndër simptomat më të shpeshta neurologjike dhe psikiatrike. Është e ditur se 50% e të rriturve vuajnë nga çrregullime të gjumit në jetën e tyre. Dis­somniyi mund të shkaktohet nga undiagnosed apo diagnostikuar si sëmundje­tions (dyssomniyi i mesëm) dhe mos jenë të lidhur (primare). Rose më e zakonshme­gjumë affably është pagjumësi.

Pagjumësi (pagjumësia) të zhvilluar në çdo moshë, por rreziku i shfaqjes së saj rritet me moshën. Gratë dhe një herë e gjysmë më shumë gjasa për të dyssomniy se meshkujt. Rreth 10% e të rriturve vuajnë nga pagjumësia kronike, dhe 40% e pacientëve me çrregullime mendore ankohen për pagjumësi. Një numër i barnave mund të shkaktojnë sëmundje - një serotonin selektive reuptake Frenuesit, stimuluesve, steroid, beta-agoniste dhe të tjerët. Pagjumësia mund të jetë një komplikacion i syndromes dhimbje, astma, hyperthyroidism.

Insomnia është e karakterizuar nga gjumë të dobët, zgjim natën dhe të zgjimit të hershëm, duke çuar në përqendrim të dëmtuar, ulur pratsezdat­kep dhe përkeqësimi i gjendjes emocionale e pacientit. Në raste simptoma të tilla për 1 muaj dhe më shumë flasin për pagjumësi kronike.

Objektivi kryesor i trajtimit është për të rivendosur strukturën normale fle pagjumësi duke ruajtur saj normale orë; me mjetet e përdorura për terapi të saj, nuk duhet të shkaktojë efekte negative.

Ka dy linja të trajtimit të pagjumësia: 's mjekim, duke përdorur Lee­droga në - hipnotykiv dhe nemedykamenhozne: përputhja me terapinë fle higjienës nityvna koh-, trajnimit auditory, etj

Farmakoterapia e Insomnia mbajt në qoftë se ajo ishte sporadik dhe korotkochas­Gjatësia tion; pagjumësi kronike kërkon qasje të veçanta, si vzhy të gjatë­i hipnotykiv mund të jenë të rrezikshme pacientit shkak te numrit te madh pranë­Efektet.

Droga të përfshira në rekomandimet për trajtimin e pagjumësi janë ofenduese­ka grupe farmakologjike: agonist receptor benzodiazepine, ilaqet kundër depresionit me Seda­efekti, agoniste melatonin receptorit, antihistaminet.

Benzodiazehany ardhur mbi pronat e tyre farmakologjike në hipnotykiv ideale. Mekanizmi i veprimit të këtyre barnave është për të bashkëvepruar me receptor faqen GABA-benzodiazepine detyrueshme, duke hapur kanale e klorit qendrore dhe frenave­tion e neuroneve. E këtij grupi të ndryshojnë në kohëzgjatjen e veprimit: afatshkurtër (1-4 orë) përfshijnë triazolam benzodiazepine, midazolam; mesme të drogës Trivimi­Keni humbur veprim (5-8 orë) - temazepam, dhe tryvalodiyuchyh (8 orë) - diazepam, zepam nitra-. Benzodiazehany zvogëlojë kohën e gjumit dhe zgjat gjumë të përgjithshëm. Diazepines Benzo- të merret në mbrëmje, pasi të hahet për të shmangur aktivitetin mendor, nuk e tejkalojnë doza e përshkruara.

Në mënyrë tipike, ky grup i drogës tolerohet mirë, me një indeks i gjerë Varësia terapeutik në përdorim klinik ndodh rrallë. Megjithatë, pacientët mund të zbulohet çrregullim postsomnotychni (letargji, marramendje, dhimbje koke, humbje të koordinimit, lodhje), anterohradna amnezi, mostretje. Është e nevojshme për­Kohët e fundit, me tërheqjen e papritur e benzodiazepinat mund të zhvillojnë simptomat e tërheqjes në të cilin simptoma pagjumësi vërejtura në pacientët para se të trajtimit, dhe u kthye natën e kaluar zakonisht 1-2. Në mënyrë tipike, tërheqja ndodh pas pula të shkurtra­mori trajtim.

Hipnotike grup, efekte të ngjashme dhe mekanizmi i veprimit të benzodiazehaniv rrjedh tsyklohhiroloniv (zopiclone) dhe imidazopirydynu (hemitratateve). Këto barna selektiv­por të ndikojnë në kanalet klorur CNS benzodiazepine receptorin. Hemitratateve dhe pryznachuyut zopiclone për 10-20 minuta para gjumit. Efekti narkotik zhvillon shpejt, pasojë ditë është i dobët. Efektet më të shpeshta anësore të këtyre barnave është një shkelje e shije, gojën e thatë, humbje e slabkovyrazheni koordinim, hallucinations dhe amnezi.

Antidepresive për trajtimin e pagjumesise u përdorur në raste sa­Depresioni Putnam. Nga ky grup i drogave më shpesh të përshkruara amitriptyline, ksehhin para, mirtazahhin, trazodone. Duhet të theksohet se në këtë moment nuk ka pasur asnjë gjykim i madh klinik që sinjalizon efektivitetit antyde­presantiv për trajtimin e pagjumësisë. Efektet anësore të barnave të kësaj faj grup­Kabina janë të zakonshme dhe të përfshijnë sleepiness ditës, dobësi, letargji, gojën e thatë, takikardia, shtim në peshë. Ilaqet kundër depresionit tricyclic, trazodone, konsiderata tazapin përshkruar me kujdes në pacientët e moshës dhe pacientët pleqërishte me sëmundje të mëlçisë dhe sëmundje kardiovaskulare.

Barbiturates janë përdorur gjerësisht në të kaluarën, aktualisht nuk është zgjedhja e parë në trajtimin e pagjumësi. Megjithë efektin e shpejtë hipnozës e barbiturates shkelin strukturën e gjumit për shkak të fazës shkurtimin e gjumit paradoksale; Ëndrra bëhet e cekët, ne­reryvchastym, ëndrrat ndërsa zakonisht shqetësuese, të frikshme (këqija). Mekanizmi i veprimit të barbiturates është ndërveprim me retsyeptorom GABA, që rrit ndjeshmërinë e saj për neurotransmitter Rrjedhimisht frenohet efektin stimulues të strukturave nen-kortikale në kore. Përdorimi i zgjatur i barbiturates mund të zhvillojë droge për­Varësia dhe toleranca. Efektet anësore të drogës barbiturates përfshijnë: hipotension, oliguria, ditës sleepiness, dhimbje koke, shkelje të vëmendjes dhe koordinimit, ataxia.

Analoge sintetikë të GABA që imitoj pasojave në sistemin nervor qendror - hydroxybutyrate sodium dhe fenol nibut - thelb ndryshojnë në ashpërsisë efekt hipnotik. Hydroxybutyrate natriumi përdorur në klinikë si një mjet për anestezi me veprim të shkurtër me lëndime, i vogël kirurgjik­Ndërhyrjet tech, disa procedura të dhimbshme diagnostike. Fenibut ofron tranquilizing, dhe antyamnestychnu efekt antihy, ajo është përdorur në terapi praktikë e neuroza. Efekti qetësues i drogës unexpressed, dhe në forma të rënda insomniy Nuk jeni ju,­korystovuyetsya.
Antihistamines qetësim gjetur edhe përdorimin e tij në praktik­Qëllimet, trajtimi i pagjumësi. Diphenhydramine më e përdorur gjerësisht (diphenhydramine). Kjo nga­ISS rrit kohëzgjatjen totale gjumit dhe thellësinë e saj, kështu që ajo mund të caktohet një gjumë sipërfaqësore, shpesh ndërpritet. Diphenhydramine është nerhichni antyholi- efektet anësore të padëshirueshme dhe të ditës sleepiness. Përdorimi i gjerë ka gjetur një mjet com­veprim binovanoyi - Doxylamine, ai zbulon llojin pronat blocker receptor 1 dhe antikolinergjike. Pa paragjykuar gjatësinë dhe vlerën e fazave të gjumit, ajo redukton kohën bie në gjumë, rrit kohëzgjatjen dhe thellësinë e gjumit.

Ilaçe Root sanëz përdorur për të trajtuar pagjumësi që nga kohët e lashta. Mua­Mekanizmi për veprimin e këtij mjeti, megjithatë, nuk është studiuar. Me sa duket, substanca biologjikisht aktive, të cilat janë pjesë e rrënjë sanëz, pengojnë aktivitetin e enzimeve që shkatërrojnë GABA. Efekti siguruar nga këto barna në çdo rast, është e vështirë për të­hnozovanyy. Ai redukton kohën e gjumit, por shpesh dhe kohëzgjatja totale e gjumit.

Një grup i ri i barnave që janë futur në praktikën klinike në vitet e fundit është e melatonin agonist receptor. Efektet kryesore farmakologjike e këtij grupi është për të zvogëluar herë bie në gjumë, numri i awakenings natë dhe për të përmirësuar veten në rritje­mopochuttya. Melatonin agonist receptor Përfaqësuesi - ramelteon - Përdorimi­tovuyetsya në një dozë prej 8 mg në gjumit. Ajo ishte gjithashtu vuri në dukje se agonist receptor melatonin nxitur përshtatjen kur ndryshon koha e zonave dhe zonave klimatike në udhëtarët.