Blue nevus


  • Simptomet e nevus blu
  • Diagnoza e nevus blu
  • Trajtimi i nevus blu

Blue nevus ndodh në njerëz të çdo grup moshe, por shpesh shfaqet gjatë pubertetit. Ajo karakterizohet nga një rritje e ngadaltë dhe shkakton ndjenja subjektive e pacientit Jo, për një kohë të gjatë mund të shkojnë pa u vënë re. Në mesin e grave të nevus blu është më e zakonshme se mjedisi mashkullor.

Simptomet e nevus blu

Blue nevus është e vendosur brenda lëkurë të qartë të dallueshme pako ovale, raund ose fusiform. Ajo zakonisht ka një madhësi prej 1 cm në diametër, në disa raste vërejtur nevi deri në 3 cm. Blu të errët, blu ose blu-zi nevus ngjyra është i pabarabartë dhe për shkak të sasive të mëdha të melaninës në shtresat e thella të lëkurës. Nevi mund ngritur lehtësisht mbi sipërfaqen e lëkurës ose nuk veprojnë në të. Duke kërkuar në të, përshtypja se ka disa nën lëkurën e një trupi të huaj. Sipërfaqja e nevus blu të qetë pa rritjen e flokëve, cilësi të qetë dhe elastike.


Nevi të vendosura në anën e pasme e këmbët dhe duart, dhe parakrahët në këmbë, në mollaqe, të paktën - në fytyrë ose në gojë. Ai zakonisht nuk shkakton kruarje, dhimbje ose ndonjë ndjesi tjetër. Blue nevus është shkaku i shqetësimit vetëm nëse ajo është e vendosur në një vend ku të plagosur përgjithmonë.

Nevus Blue dyshuar transformimin në melanoma mund të ndodhë më ajo ndryshon, rritjen e përshpejtuar, njollë, ulur mprehtësinë e konturet, shfaqjen e shqetësimit në nevus.

Nuk janë të thjeshta dhe celular formë blu nevus dhe nevi kombinuara.

Simple blu nevus - një të vetme rruzull 1 cm në diametër me një sipërfaqe të qetë dhe qëndrueshmëri të shtrënguar elastike. Ajo mund të ketë ndonjë ngjyrë që variojnë nga dritë gri në të zezë dhe blu. Një vend i preferuar i nevus - qafë, fytyrë dhe duar, por ndoshta pamja e tij në trup, goja, qafën e mitrës dhe vagina.

Nevus Cellular blu është i madh (1,5-3 cm) dhe të errët ngjyrë blu, sipërfaqen e saj mund të jetë i përafërt. Për shkak të këtyre tipareve, shpesh është e gabuar për keqdashje. Në gjysmën e rasteve nevus qelizë është mbi kurrizin ose ndenjurat, të paktën ajo është në dorsum e këmbëve dhe duarve.

Nevus kombinuar - një kombinim i nevus thjeshtë blu me vnutridermalnym, nevi pigmentuar vijës kufitare ose i vështirë.

Diagnoza e nevus blu

Madhësia e vogël, e shprehur ngjyrën karakteristike vidmezhovanist dhe në shumë raste menjëherë mund të sugjerojnë një diagnozë të nevus blu. Për një diagnozë më të saktë është dermatoscopy - studim vizual i thellë, qëllimin dhe strukturën duke rritur nevus. Studimi Siaskopicheskoe për të përcaktuar shpërndarjen e melaninës dhe studiojnë nevus strukturës. Nevus Blue diferencuar nevus nga kufirit, dermatofibroma, melanoma. Në raste të rënda, diagnoza diferenciale e melanoma mund të aplikohet me ultratinguj çdo tumor, përcaktimin thellësinë e mbirjes dhe rritje malinje infiltrative.

Studimet histologjik kryer pas largimit të nevus blu, zbulon vile melanocytes në shtresat e mesme dhe të ulëta të dermis. Për një nevus thjeshtë blu të karakterizuar nga akumulimin e qelizave Melanina që ndodhet e mbushur. Qelizat nevus qelizë përfaqësuar një pjesë të madhe, të ulët-pigment. Këto qeliza janë grupuar në ishuj të ndara nga ura lidhës.

Trajtimi i nevus blu

Në rrjedhën e nevus paqësore blu pa i papritur ndryshon madhësia dhe pamja fshirje arsimimi i saj është e nevojshme. Të nevus pronar duhet të vëzhguara është rishikimet periodike nga një dermatolog ose dermatoonkoloha. Trajtimi kirurgjik është i nevojshëm në rastet kur nevi blu të vendosura në mënyrë që ajo është një dëmtim i përhershëm që mund të shkaktojnë transformimin malinje në melanoma tij. Heqja nevus blu mund të bëhet nga radiowave, electrocautery ose kriodistruktsiey. Përdoret si heqjen nevus lazer. Në raste të dyshimta ku ka vështirësi në diferencuar nevus blu nga melanoma apo nevus ndryshimet në pamjen që të flasim për një keqdashje të mundshme, prerje kirurgjikale është kryer nevus. Nevus prerje kryhet me yndyrë nënlëkurës dhe të shëndetshme të lëkurës seksionin gjerësi prej 5,8 mm nga nevus dukshme kufitare. Kur ju hiqni nevus në fytyrë për një gjerësi më të mirë kozmetike efekt zahoplyuvanoho fushat e lëkurë të shëndetshme mund të reduktohet në 3-5 mm. Nevus Remote nënshtrohen detyrimisht për ekzaminim histologjik.