Keqformime të gjirit


  • Klasifikimi i defekteve gjirit 
  • Numri i parregullt i nipples dhe zemrat
  • Anomalitë e pozitës, formë, zemrat e madhësisë dhe nipples
  • Diagnoza dhe trajtimi i defekteve të gjirit

Mammolohyya Klinike përballur me aftësi të kufizuara zhvillimore në 1-3% të rasteve të të gjitha patologji të gjirit. Anomalitë tjera kongjenitale të defekteve embrionale janë formuar në shkelje Bookmark gjirit. Keqformime të ndodhë në të dy gjinitë, por më shpesh në gratë. Të shkaktojnë anomalitë zakonisht shërben si një efekt negativ në trupin e nënës gjatë kësaj periudhe të shtatzënisë.

Bookmark gjirit në një embrion fillon në 6 javë të zhvillimit të fetusit. Fillimisht, mur ventrolateralnoy i trupit të sqetull folds inguinale duket simetrik Band trashje - linjë qumësht. Trashje më tej dhe përhapja e këtyre grupeve çon në formimin e gjëndrrat e qumështit. Nga 3-4 muajve të formimit të fetusit e fetusit fillojnë të zhvillojnë chumaks gypit kryesor. Thithat e zhvillimit dhe areola fillon në 7-8 muaj të elementeve embrionale jetës së hekurit primar dhe përreth kreshtat e lëkurës dhe vazhdon pas lindjes për 2 vitet e para të jetës. Deri në vitin e tretë të jetës nipples formuar plotësisht, dhe më pas një rritje në madhësinë e tyre. Në një vonesë prej nipples, ata mund të duken si uzvysh vogël rrafshuar (thithat e sheshtë); në një vend nën lëkurë kapur duke folur për nipples.

Burrat gjinjtë për jetën mbeten shtet rudimentare. Kanceri i gjirit në gratë për jetën (pubertetit, gjatë menstruacioneve, shtatzënisë, laktacionit, mosha proceset involutional) pësojë ndryshime fiziologjike. Funksioni kryesor i sekretimit të qumështit të gjirit është gji dhe pasardhës.


Klasifikimi i defekteve gjirit 

Në përputhje me anomalitë parimin etiopathogenetical e gjirit ndahen në 2 grupe:

  • defekte reale, duke përfshirë manifestimet e pasurisë trashëgimore (gjenetike dhe kromozomale) sëmundjes ose që rezultojnë efekte negative në fillimet embrionale të gjinjve në fazën fillestare të diferencimit;
  • defektet e shkaktuara nga endogjen (hormonal, neoplastike) ose exogenous (trauma, infeksion, rrezatimi) Faktorët që ndikojnë në periudhën pas lindjes.

Klasifikimi anatomike identifikon anomalive të numrit të nipples dhe zemrat dhe formë rrudhë, pozitën dhe madhësinë e gjinjve. Në të gjitha rastet ka defekte të vetme ose dypalëshe.

Nga numri i anomalive nipples dhe zemrat përkasin amastiya, monomastiya, polimastiya, studio, dalë i tepërt. Grupi përfshin ectopia vendndodhjen e defekteve dhe asimetri të gjirit. Anomalitë madhësia e gjirit dhe të përfshijnë mikromastiya makromastiya, hypoplasia aplazyyu dhe gjëndra; Numri i shkeljeve mastoptoz formë takon. Në mesin e defekteve soskovo areolyarnoho-areola kompleks atje zgjerimit, biberon invagination, etj

Numri i parregullt i nipples dhe zemrat

Monomastiya - defekt lindjes karakterizohet me mungesë të njëanshme të kancerit të gjirit. Monomastiya është zëvendës zhvillimin e fetusit, që rrjedhin nga shkelja bookmarks gjinjve për rreth 6 javë të shtatzënisë. Kur një grua monomastii indet krejtësisht mungon gjirit dhe dalë.

Polimastiya - anomalitë e zhvillimit fizik e karakterizuar nga prezenca e gjëndrave të tjera qumështit. Normalisht, gjinjtë janë të vendosura simetrikisht në mur gjoks organeve çiftëzohet gjëndrave. Kur polimastiya kanceri i gjirit shtesë mund të jenë të vendosura nën gjëndra të zakonshëm në mes-heqësit (soskovym) objekteve (në kafshët) apo vende të pazakonshme -. Qafë, sqetull, këmbët, mbrapa, në Majora Labia dhe t E.

Kanceri shtesë në polimastiya të zhvillohet plotësisht ose të mbetet i paformuar dhe nefunktsioniyuschimi: në nipples e fundit të rasteve janë zhvilluar edhe mjaft ose përcaktohet në një pika të moshës rudimentare.

Gjinjtë plotësisht shtesë të ekspozuar në hormonal polimastiya dhe ndryshimet sekretore, periudhë premenstrual shënuar ënjtje dhe ëmbëlsi e tyre; Postpartum tyre është formimi i qumështit. Si gjirit shtesë në polimastiya shpesh zhvillojnë procese të ndryshme patologjike (mastitit, fibroadenoma, gjirit, kancerit të gjirit, etj) të nevojshme për të kryer një ekzaminim të plotë nga mammologist.

Polimastiya të dallohen nga thithi i tepërt kur formua vetëm nipples shtesë. Nga ana tjetër, një biberon shtesë është e gabuar shpesh për fibra ose nevi, duke e bërë atë në mënyrë të pamjaftueshme largimi radikal. Direkt alternativë e kundërt është një studio - karakterizohet anomali me mungesë të dalë formuar normalisht gjatë gji.

Gjatë amastiey nënkuptonte mungesën e njëanshëm ose dypalëshe totale të gjirit dhe komplekse soskovo-arelyarnoho lidhur me ndërprerjen e primordia embrionale qumështit.

Anomalitë e pozitës, formë, zemrat e madhësisë dhe nipples

Në kongjenitale trupin rregullimin zhvendosje të folur i gjirit ektopike. Ky gji ektopirovannymi mund të jetë një i plotë dhe morfologjikisht dhe funksionalisht i pazhvilluar.

Pozita natyrore asimetrik i gjirit plotëson shumicën e grave. Në disa raste, asimetri e gjirit mund të karakterizohet nga një pabarazi të theksuar që është defekt i dukshëm kozmetike. Asimetri mund të kombinohet me mikromastiya ose makromastiya.

Rreth mikromastiya (gipomastiya) e folur në rast se ka gjinjtë pak me zhvillimin normal të gonads dhe organe gjenitale. Kur zemrat Madhësia mikromastiya nuk i plotësojnë moshën, lartësia, pesha, proporcione gjoks, supet, ijet.

Nëse hypoplasia (moszhvillimi) gjokset dhe soskovo-areolyarnoho kompleks zhvilluar pjesërisht. Kur aplazionit - plot të lëkurës moszhvillimi i gjirit rezulton praninë e areola të vogël dhe të dalë pazhvilluar. Në raste të rralla, aplazionit njëanshme e gjirit takohet hyperplasia kompensues të gji të tjera - anizomastiya.

Makromastiya (hihantomastiya) është e karakterizuar nga një rritje në hipertrofisë gjirit nga të gjithë elementët e indit te gjirit. Makromastiya shpesh e kombinuar me mastoptozom - mosveprimi i gjirit dhe komplekse lëng-areolyarnoho.

Monomastiya i mesëm dhe hipoplazise i njëanshëm mund të jetë për shkak të operacionit (mastectomy), ekspozimit të sapolindur Inflamacioni i gjirit (p.sh., hemangioma). Kirurgjia ose ekspozimi rrezatimi mund të rezultojë në humbjen e indeve të gjëndrave, deformime bruto Rubtsov dhe ndërprerjen e gjirit.

Në mjekësi, syndromes gjenetike të përshkruara në të cilin shënohet edhe anomalitë e gjirit. Kështu, sindromi i Polonisë, së bashku me një sindaktiliya të lindur, gjë e shëmtuar e gjoksit dhe mungesë të pjesshme të muskujve të gjoksit vërejtur aplazionit njëanshme të gjirit. Gjithashtu në këtë gjendje shpesh paraqesin defekte Struktura e shpinë, zemra dhe mushkëritë. Sindromi Dukje Tinleya përfshijnë veshët spikatur, baldness dhe hypoplasia gjirit.

Anomalitë më të shpeshta të strukturës-soskovo areolyarnoho komplekse dhe përfshijnë invahinirovannyy sheshtë (futur) biberon, biberon spikatur tepër, duke zgjeruar kufijtë e areola. Zgjerimi areola mund të ndodhë në mënyrë të izoluar ose të jetë rezultat makromastiya.

Diagnoza dhe trajtimi i defekteve të gjirit

Diagnoza e gjirit kongjenitale (amastii, monomastii, studiot, disa opsione polimastiya dhe thithi i tepërt) kryhet zakonisht menjëherë pas lindjes. Në disa raste, anomali të ndodhë vetëm pas pubertetit.

Nëse ju gjeni defekte mammologist gjirit treguar konsultimit, endokrinolog, gjinekolog. Kryejnë vëzhgime plotësuese (ultratinguj gjirit, CT, MRI, mamografia) ndihmon të përcaktojë dobinë e gjëndra funksionale, prania e proceseve patologjike. Largimi i defekteve gjirit është kryer nga kirurgjisë plastike.

Indikacionet për mamoplastyky në forma të ndryshme të veset janë defekt të gjirit estetike, dhimbje, sëmundje zbuluar, mosfunksionim, etj

Nëse monomastii eliminimi kozmetike defekt është e mundur duke luajtur përsëri gjëndër humbur nga arthroplasty ose Tramvaji-përplasje rindërtimit. Polimastiya Zbulimi kërkojnë mastectomy - heqjen e gjirit shtesë.

Kur makromastiya kryer Reduktimi gjinjtë plastike (reduktimin e gjirit); në mastoptoze - Mastopeksy treguar, nganjëherë gjersa gjëndrrat e qumështit Endoprosthesis. Zgjerimit të gjirit është bërë në rastin e aplazionit dhe hypoplasia e gjirit.

Në mishërime të ndryshme kompleks anomali soskovo-areolyarnoho mund të kërkojnë korrigjim tërhequr thithi reduktimin dalë dhe areola, korrigjim thith mbi folësit.