Pamjaftueshmëri kronike deje


 • Mekanizmi i CVI
 • Shkaqet e CVI
 • Klasifikimi i CVI
 • Simptomet e CVI
 • Diagnoza e CVI
 • Trajtimi i CVI
 • Parandalimi i CVI

Pamjaftueshmëri kronike deje (CVI) - patologji shkaktohet nga pengimi i rrjedhjes venoz në gjymtyrë të ulëta. Sipas flebolohov huaj prej 15 në 40% të popullsisë në vendet e zhvilluara vuan temë ose sëmundjeve të tjera të sistemit venoz, me 25% të pacientëve zbuloi shenja të pamjaftueshmërisë kronike deje. Hulumtimi rus në flebolohyi thonë se një ekzaminim i detajuar i shenjave të CVI përcaktohet çdo dytë ruse të moshës 20 deri 50 vjet, me 5 deri në 15% e popullsisë vuajnë nga decompensated pamjaftueshmërisë kronike deje, që është 4% e shoqëruar nga ulcerat trofike . Prevalenca e lartë e kësaj gjendje patologjike të shkaktuar nga këmbë në këmbë, e cila rezultoi në një rritje të ngarkesës në venat e gjymtyrëve të ulët është pothuajse e pashmangshme.

Si problemet më të rëndësishme që kanë një ndikim negativ në zhvillimin dhe përparimin e CVI duhet theksuar trajtim vonë e pacientëve ndihmë mjekësore. Pjesa më e madhe e pacientëve besonte se simptomat e pamjaftueshmërisë kronike deje është një pasojë normale e lodhje të zgjatur dhe ngarkesa statike. Disa nënvlerësojnë ashpërsia e sëmundjes dhe nuk janë të vetëdijshëm për faktin, që mund të shkaktojë komplikime CVI. Së bashku me mungesën e informacionit, një rol negativ të luajtur nga të reklamave "mrekulli", droga që gjoja mund të eliminojnë patologjinë venoz. Aktualisht, kujdesi shëndetësor merr vetëm rreth 8% të pacientëve me CVI.

Ngatërrohet shpesh pamjaftueshmërisë kronike venoz me venat me variçe e ekstremiteteve të ulëta. Megjithatë, këto shtete nuk janë identike. CVI mund të ndodhë në mungesë të ndryshimeve të dukshme të venave sipërfaqësore të këmbëve. Pamjaftueshmëri kronike deje zhvillohet si rezultat i një numri të kushteve të lindura dhe të fituara patologjike që çojnë në shkelje të daljeve në venat e thella të gjymtyrëve të ulëta.


Mekanizmi i CVI

Gjak nga gjymtyrë të ulëta rrjedhin përmes (10%) venat e thella (90%) dhe sipërfaqësore. Dalja e gjakut nga poshtë lart nga një numër faktorësh, më e rëndësishme e cila është tkurrje të muskujve gjatë ushtrimit. Muskujve, Reduktimi, duke bërë presion mbi venë. Nën ndikimin e gravitetit gjakut në rënie, por papastërtia e saj përsëri penguar valvulave venoz. Si rezultat, me kusht rrjedhën normale të gjakut përmes sistemit venoz. Mbajtja e një lëvizje të vazhdueshme fluide kundër gravitetit bëhet e mundur për shkak të prosperitetit valvulare, ton të qëndrueshëm të murit venoz dhe Lumen ndryshime venoz fiziologjike kur ndryshon pozicionin e trupit.

Ku pësoi një ose më shumë elemente që sigurojnë rrjedhjen normale të gjakut, shkon proces patologjik përbëhet nga disa faza. Venat Zgjerimi nën udhëheqjen e valvulave të valvul dështim. Për shkak të vazhdueshme venë presion të lartë vazhdon të zgjerohet lart. Bashkohet zbaticë venoz (shkarkimin abnormale të gjakut nga maja e deri në fund). Gjaku stagnon në anije kundër mureve të venave. Pėrshkueshmėrisė rrit mur venoz. Plasma përmes murit të venë fillon propotivaye indeve përreth. Fabrics bymehet, ushqimi i tyre është prishur.

Mungesa e plumbit të fluksit të gjakut në akumulimin e anijeve të vogla në indet e metabolitëve koagulimit të gjakut lokal, aktivizimin e leukociteve dhe maktofahov, duke rritur numrin e enzimeve lizosomeve atëherë, radikalet e lira dhe ndërmjetësuesve inflamatore lokale. Rivendosur normalisht e limfës përmes anastomoses në sistemin venoz. Rritja e presionit në pushim venoz linjës ky proces çon në një mbingarkesë e sistemit limfatik dhe daljeve limfatike të shkeljes. Shkelja e rriten trofik. Sores formuar.

Shkaqet e CVI

Pamjaftueshmëri kronike deje mund të lind në kushtet e mëposhtme:

 • aktuale venat me variçe termi e gjymtyrë të ulëta;
 • Sindromi posttromboflebitychnyy;
 • anomalitë kongjenitale sistemet venoz thellë dhe sipërfaqësore (hypo- lindura apo aplazionit i venë të thellë - sindromi Klippel-Trenaunay, kongjenitale gyp arteriovenoze --Weber sindromi Park-Rubashova).

Pamjaftueshmëri kronike deje Ndonjëherë zhvillon pas vuajtje phlebemphraxis. Në vitet e fundit, si një nga arsyet që çojnë në zhvillimin e CVI, flebopatiy i izoluar - një gjendje në të cilën mbipopullim venoz ndodh në mungesë të shenjave instrumentale dhe klinike të sistemit patologji deje. Në raste të rralla, pamjaftueshmëri kronike deje zhvillon pas traumave.

Ka një numër faktorësh negative, në të cilën rrit rrezikun e pamjaftueshmërisë kronike deje:

 • Predispozicion gjenetik. Për të udhëhequr zhvillimin e patologjisë shkaktuar gjenetikisht dështimit të indeve lidhës që shkakton dobësi e murit të enëve të gjakut për shkak të mungesës së kolagjenit.
 • Seksi femër. Shfaqja e pamjaftueshmërisë kronike deje për shkak të niveleve të larta të estrogjenit rrit ngarkesën në sistemin venoz gjatë shtatzënisë dhe lindjes, dhe pritshmërinë më të lartë të jetës.
 • Age. Në njerëz të moshuar rrit gjasat e CVI rezulton nga faktorët negative afatgjata.
 • Kontraceptivëve hormonal të mirë droga Hormonsoderzhaschie (për shkak të rritjes së niveleve të estrogjenit).
 • Mungesa e aktivitetit fizik, obeziteti.
 • Ngarkesa zgjatur statike (udhëtim të gjatë për të transportuar në këmbë ose punojnë ulur), heqjen e përhershme.
 • Kapsllëk kronik.

Klasifikimi i CVI

Aktualisht, flebolohy rus përdorni CVI e mëposhtme të klasifikimit:

 • Niveli 0. Simptomet e pamjaftueshmërisë kronike deje mungojnë.
 • Niveli 1. Pacientët e shqetësuar për dhimbje në këmbë, shurdhim, ënjtje, dhimbje kalimtare natës.
 • Niveli 2. Bibliotekat rezistente. I vendosur vizualisht hyperpigmentation fenomene lipodermatoskleroza, ekzemë thatë ose qanin.
 • Niveli 3 është e karakterizuar nga ulcerat të hapura ose trofike shëroi.

Niveli 0 ishte klinicisti i izoluar nuk është e rastësishme. Në praktikë, ka raste kur e shprehura në pacientët venë variçe ndryshojë nuk imponojnë asnjë ankesë dhe simptomat e pamjaftueshmërisë kronike deje plotësisht mungon. Menaxhimi klinik i këtyre pacientëve është i ndryshëm nga taktikat e pacientëve me të ngjashme me variçe venat transformimit, të shoqëruar nga CVI 1 ose 2 gradë.

Nuk është një klasifikim ndërkombëtar i kronike deje pamjaftueshmërisë (sistemi ceap), duke marrë parasysh etiologjik, manifestimet klinike, pathophysiological dhe anatomike dhe morfologjike të CVI.

Sistemi Klasifikimi për CVI ceap:

Manifestimet klinike:

 • 0 - simptomat vizuale dhe prekje venat mungojnë;
 • 1 - teleanhioektaziyi;
 • 2 - venat me variçe;
 • 3 - Biblioteka
 • 4 - ndryshimet e lëkurës (hyperpigmentation, lipodermatoskleroz, ekzemë venoz);
 • 5 - ndryshimet e lëkurës në prezencën e ulcerat shëroi;
 • 6 - të lëkurës ndryshon në disponueshmërinë e plagë të freskëta.

Klasifikimi etiologjik:

 1. CVI është shkaku i lezioneve të lindura (EC)
 2. CVI primar për arsye të panjohura (PE)
 3. CVI mesme evoluar për shkak të trombozës, trauma, etj (ES).

Klasifikimi anatomike.

Displays segment (thellë, sipërfaqësore, kommunikantnye), vendndodhja (saphenous i madh, kati më i ulët) dhe niveli i plagë.

Klasifikimi i bazuar në aspekte pathophysiological e CVI:

 1. Simptomat CVI e zbaticë (PR);
 2. Simptomat CVI e pengesave (PO)
 3. Simptomat CVI e zbaticë dhe pengimi (PR, O).

Në vlerësimin e CVI ceap në sistemin e përdorur sistemin e pikëve ku çdo shenjë (dhimbje, ënjtje, çalim, pigmentim, lipodermatoskleroz, ulcerat, kohëzgjatja, numri dhe shpeshtësia e përsëritjes) vlerësohet në 0, 1, ose 2 pikë.

Si pjesë e sistemit është përdorur edhe ceap shkallë të degradimit, i cili parashikon:

 • 0 - mungesa e plotë e simptomave;
 • 1 - CVI simptomat janë të pranishme, pacienti është funksional dhe nuk kërkon mbështetjen e mjeteve;
 • 2 - pacienti mund të punojnë një ditë të plotë, por në qoftë se ju përdorni mjete mbështetëse;
 • 3 - pacient i paaftë për punë, edhe në qoftë se ju përdorni mjete mbështetëse.

Simptomet e CVI

CVI mund të tregojnë një shumëllojshmëri të simptomeve klinike. Në fazat e hershme ka një apo më shumë simptome. Pacientët shqetësuar shurdhim në këmbë, të cilat u rritën pas baterisë drejtë, ënjtje i rastit, dhimbje barku nate. Ka tepër- (të paktën - hipo) pigmentim të lëkurës në të tretën skajor të këmbës, thatësi dhe humbja e elasticitetit të këmbëve të lëkurës. Venat me variçe në fazat e hershme të pamjaftueshmërisë kronike deje nuk është gjithmonë atje.

Me përparimin e dështimit kronike renale komplikuar nga dështimi lokale të qarkullimit të gjakut. Çrregullime trofike të bëhet më e theksuar. Sores formuar. Depozituar një sasi të konsiderueshme të gjakut në gjymtyrë të ulët mund të çojë në marrje mendsh, zalisur, shenjat e dështimit të zemrës. Duke ulur pacientët BCC me pamjaftueshmëri të rëndë kronike deje mos tolerojë stresin fizik dhe mendor.

Diagnoza e CVI

Diagnoza është propozuar në bazë të anamnezën, ankesat e pacientit, rezultatet e ekzaminimit objektiv dhe instrumentale. Përfundim i shkallës së daljeve venoz është i bazuar venat UZDG e ekstremiteteve të ulëta dhe anhioskanuvannya i dyfishtë. Në disa raste, për të sqaruar shkaqet e CRF kryer studimin radiografike (phlebography).

Trajtimi i CVI

Kur përcaktimin taktikat e trajtimin e pamjaftueshmërisë kronike deje duhet të kuptohet qartë se CVI - proces sistematik patologjik që nuk mund të eliminohet duke hequr një ose më shumë sipërfaqësore venat me variçe. Qëllimi i terapisë është për të rivendosur funksionimin normal të sistemit venoz dhe limfatik të ekstremiteteve të ulëta dhe parandaluar përsëritjen.

Parimet e përgjithshme të trajtimit të CVI:

 1. Terapia duhet të jetë natyrisht. Një nga pacientët që tregojnë kurs të shkurtër apo episodik, i dyti - i rregullt dhe i gjatë. Kohëzgjatja mesatare duhet të jetë 2-2,5 muaj.
 2. Ilaçet duhet të kombinohet me trajtime të tjera CVI.
 3. Trajtimi i CVI duhet të zgjidhet në mënyrë individuale.
 4. Për të arritur rezultate të mira, kërkon pjesëmarrjen aktive të pacientit. Pacienti duhet të kuptojnë natyrën e sëmundjes dhe efektet e devijimeve nga rekomandimet e mjekut.

Rëndësia e madhe në trajtimin e CVI Have metodat konservative: terapi të drogës (mjeteve flebotrobnye) dhe për të krijuar një kornizë shtesë për venat (compression elastike).

Përgatitjet për përdorim lokal, të mbuluar plagë (sviderm, heshispon, alhypor), ointments, krem, krem ​​antiseptik dhe (3 cikël krem ​​Hinkor, lioton 1000, heparynova krem ​​Venitan) i emëruar në bazë të manifestimeve të përshtatshme klinike. Në disa raste, kortikosteroidet janë treguar.

Trajtimi kirurgjik është për të eliminuar të rivendosur patologjike venoz dhe për të hequr varices (flebektomii). Në trajtimin kirurgjikal kerkon rreth 10% e pacientëve me pamjaftueshmërisë kronike venoz. Me zhvillimin e CVI përkundër sfondit të venat me variçe shpesh mbështeten në miniflebektomiyi invazive.

Parandalimi i CVI

Parandalimi CVI përfshin stërvitje, shëtitjet e rregullta, duke parandaluar kapsllëk. Ajo duhet të jetë e mundur për të kufizuar qëndrimi në një pozicion statik (në këmbë, ulur). Ajo duhet të eliminojnë drogë pakontrolluara hormonal. Pacientët në rrezik - veçanërisht kur caktimin e estrogjenit treguar veshur stockings elastike.