Zhvendosja e një dhëmbi


  • Shkaqet e dislokimit dhëmbit
  • Manifestimet klinike të dhëmbit dislokimit
  • Diagnoza dhe trajtimi i dislokimin e dhëmbëve

Zhvendosja e një dhëmb i quajtur zhvendosje e tij në vrimë përmes faktorit të ndikimit traumatike. Faktor traumatik mund të jetë një hit dhe të kafshoj ushqim të vështirë.

Shkaqet e dislokimit dhëmbit

Kur ju goditi ose bie me praninë e forcës traumatik incisors vertikale apo anësore dhe canines karakter më të mundshëm dislokimit.


Nxjerrja i lëngshëm ose joprofesional i molars shpesh shoqërohet nga fqinjët e dislokimit. Nëse indet periodontale janë dobësuar, ka të çara në dhëmbët, mund të çojë në dislokimit edhe futje të ashpër të ushqimit dhe të organeve të huaja të vogla (fragmente të eshtrave, gropa fruta të vogla) për të përtyp.

Zakone të këqija - duke hapur shishet e dhëmbëve, kockat dhe arra rozhryzannya bërthamave më shpejt ose më vonë të përfundojnë në dislokimin e dhëmbit. Zhvendosja mund të izolohet nga lëndimi apo mishrat. Ndonjëherë kur ka një frakturë zhvendosja e thyerje rrënjë dhëmbi të procesit alveolare. Nëse forca traumatik definitivisht i madh, i coptuar ose ndrydhur nofulla e mundur.

Manifestimet klinike të dhëmbit dislokimit

Fotografia klinike varet nga lloji i dislokimit. Dislokimi i paplotë kur rrënja pjesërisht zhvendosur nga mushkëror, dhe lidhjet e thyera dhëmb periodontale ndryshon pozicionin e saj në shtrirjes. Si dhëmb bëhet mobile, ajo është dhimbje. Rritjet dhimbje dhëmbi gjatë aktit të përtypet. Ndonjëherë hahet është e vështirë dhe aq e dhimbshme që pacienti refuzon për të ngrënë. Për shkak të lëvizshmërisë së dhëmbit dhe çamçakëz është plagosur, ai bëhet i përflakur dhe gjakderdhje. Që pozicionin natyror kur goja është e mbyllur, presion dhe të sipërm dhëmb fqinje / më të ulët dhemb, gojë gjysmë të hapur pacientin kompensues për lehtësim dhimbje. Një inspektim vizual mund të shihet në sfondin e zhvendosjes dhëmb dalje dhëmbësh të barabartë.

Kur zhvendosja e plotë e dhëmbit është për shkak të përfundojë humbjen e vrimë, duke rezultuar në dhëmb bie jashtë. Disa pacientë të gjeni se trajtimi është e papërshtatshme për shkak se humbja e dhëmbëve ka ndodhur tashmë, edhe pse në kohë për të siguruar dhëmbin e ndihmës mund të restaurohen. Disa pacientë përjetojnë dhimbje dhe tronditje emocionale. Ndoshta gjakderdhje nga vrima.

Vkolochennye Zhvendosjet dhëmb janë më pak të zakonshme. Kur një përmbysje traumatik vrarë më shumë pushtet prek disa dhëmbë. Prandaj vkolachyvaet dhëmbësh. Rënia klinikisht i dukshëm në lartësinë në këmbë e dhëmbit, ënjtje dhe gjakderdhje mishrat fushat dhe dhimbje të mprehtë që rrit gjatë ngrënies.

Diagnoza dhe trajtimi i dislokimin e dhëmbëve

Dislokimi i dhëmb rrallë shkon pa u vënë re nga pacienti përmes një dhimbje të qartë dhe vakt paaftësia, ai ka apeluar për ndihmë për të dentisti. Dhe shpesh ofron nxjerrjen e dhëmbëve, ndonëse më tej ngulitje dhëmb procedurë më të dhimbshme, të gjatë dhe të shtrenjtë.

Për të vlerësuar gjendjen e nofullës, dhëmbëve dhe innervation ngjitur në dhëmbë të dëmtuara, të mbajë x-ray - ortopantomohramu. Vetëm kur shkatërrimi i rëndësishëm kockave, të tilla si dërrmues tregohet nxjerrjen e saj të dhëmbëve. Në raste të tjera ajo është e mundur për të rimarrë atë.

Dhëmb i paplotë përmbysje, praktikat dhëmbi në vrimë dhe fikse deri në dhëmbë ngjitur apo goma me tela, suva ose mbulesë. Tetëmbëdhjetë muaj e gomave hequr, dhe dhëmbi është zakonisht ruan plotësisht furnizimin me gjak dhe innervation. Pas heqjes gomat e rekomanduar regjim të kursyer me përjashtim të ngarkesave të mëdha në dhëmbit. Radiografi Kontrolli ndjekur nga disa muaj, tregon se sa mirë dhëmb mori pozicionin e tij. Gjithashtu në Radiografitë mund të gjykojë prania ose mungesa e komplikime, duke përfshirë çrregullime inflamatore.

Nëse pas përmbysje dhëmb mori disa ditë, pastaj trajtimi endodontic mund të përdoren mbushje përkohshëm kanalit. Make Përhershëm ndalur disa muaj.

Kur zhvendosja e plotë e dhëmbit, mundësia e shërimit varet nga veprimet e viktimës. Nëse dhëmb është në gojën tuaj, ju duhet me kujdes përsëri në vrimë dhe të kërkoni këshilla mjekësore. Më pak kohë dhëmb për të mbajtur jashtë vrimë, më shumë të ngjarë të rimarrë funksionin e tij.

Nëse dhëmb ra nga goja dhe është ndotja, atëherë ajo duhet të lahet me ujë të pastër. Përdorni pastrues dhe furçë të papranueshme. Nëse ju nuk mund të kthehen dhëmbin në vrimë, të tilla si dhimbje ose tronditje të rëndë emocionale, ju duhet të mbani në mjedis të lagësht Biocompatible. Këto enë janë shitur në farmaci, në mungesa e tyre mund të vënë dhëmbi në një enë të qumështit. Në raste ekstreme, dhëmb transportuar direkt në gojë, faqe ose nën gjuhë. Transporti në trokitje e lehtë e ujit disa herë zvogëlon gjasat reymplantatsyy.

Nëse furnizimi me gjak është prishur, mjeku reimplantiruet ruajtjen tul e dhëmbëve. Por në qoftë se ka boshllëqe dhe dëme neurovascular pako, dhe pastaj të prodhojë depulpirovaniya kanal mbushje. U kthye për të forcuar vrimë e dhëmbëve duke përdorur goma dhe të kryejë radiographs periodike të kontrollit gjendjen e tij. Nëse dhëmb nuk është marrë pozitën e tij, gomat hequr, e ndjekur nga nxjerrja e dhëmbit. Nëse dhëmb rifilloi pozitën e tij, pas largimit të gomave në instalimin e rekomanduar e kurorave dhe dëmtuar dhëmbët ngjitur.

Vkolochennye ndrydhur dhëmb shpesh samoizlechivaetsya, si dhëmb të kërkojë për të marrë pozicionin e saj origjinale. Ne rekomandojmë dentisti rregullt vazhdim për të parandaluar komplikimet.

Faktorët që ndikojnë në rezultat të favorshëm pas shumë dhëmb përmbysje. Me rëndësi të madhe është natyra e lëndimit, kohë nga lëndimi për trajtim, pronat mbrojtëse të trupit, cilësia e trajtimit dhe kujdesit pas lëndimit dhëmbit.

Ndonjëherë dhëmb refuzim mund të fillojë disa vjet pas plagëve të tij sepse trupi mund të reagojnë në atë si një objekt të huaj. Pas trajtimit të suksesshëm të dislokimin e dhëmbit për disa vite duhet të vizitoni dentistin. Shqyrtim profesional dhe masat për të parandaluar zhvillimin e dhëmbëve do të ndihmojë për të rivendosur plotësisht indet përreth dhe dhëmb të dëmtuara. Megjithatë, në disa raste, pas trajtimi me sa duket i suksesshëm i dislokimin e dhëmbit duhet të mbështetet në nxjerrjen e saj.