Zhvendosja e klavikul


  • Anatomi
  • Mekanizmi i lëndimit
  • Zhvendosja acromial fund të klavikul
  • Zhvendosja fund sternocleidomastoid i klavikul
  • Zhvendosja vjetëruara e klavikul

Zhvendosja e klavikul janë të zakonshme dhe përbëjnë rreth 5% të dislokimit të përgjithshëm.

Anatomi

Klavikul - vetëm kockave që fiksohen kockat e eshtrave të gjymtyrëve të sipërme të trupit. Fundi i tij sternocleidomastoid i klavikul është bashkangjitur gjoksit. Fundi Acromial i klavikul kockave acromial lidhet me teh.


Mekanizmi i lëndimit

Zhvendosja klavikul rezulton nga trauma të tërthortë - bien mbi sup ose në krah caktuar. Rrallë shkaktojnë përmbysje bëhet mprehtë rajonin brez shpatull tkurrje në drejtim tërthor.

Vyvyhuvaty mund dyja acromial dhe kafaz i kraharorit fundin e klavikul. Fundi Acromial i dislokimit klavikul ndodh në rreth 5 herë më shumë.

Zhvendosja acromial fund të klavikul

Pacienti me dislokimin e klavikul ankua për dhimbje në dëme. Nuk është një ënjtje lokal indeve të buta. Fundi Acromial i klavikul protrudes pak lart dhe mbrapa. Nuk është një simptomë e "çelësat": kur ju klikoni në fund Gjuha e klavikul ai merr në vend, dhe kur presioni është ndalur - rritet përsëri. Prekje e lëndimit është e dhimbshme, lëvizjet janë të kufizuara.

Shkalla e zgjatje fund acromial të klavikul varet nga shkalla e dëmtimit. Nuk janë të paplota (të pjesshme) dhe i plotë zhvendosja e klavikul. Kur Zhvendosjet plotë i dëmtuar rostral-heqësit ligament kapsulë dhe ligaments përbashkët acromial-heqësit. Zhvendosjet e pakompletuara ligament rostral-heqësit mbetet e paprekur.

Zhvendosja jo i plotë i fryrë klavikul pak ose mesatarisht të shprehura. Nëse dora e pacientit dhe tërheq poshtë me një klavikul shpatull lëviz poshtë dhe ndryshim shkallë vystoyaniya klavikul. Kur Zhvendosjet plotë klavikul shtrihen duart poshtë pacientit shoqëruar nga një rritje zgjatje.

Diagnoza është zakonisht jashtë çdo dyshimi. Për të konfirmuar diagnozën kryer X-rrezet. Kur thyera Zhvendosjet kockave jakë në disa raste kërkojnë radiographs krahasuese të të dy nyjeve acromial-heqësit, ndonjëherë - me një peshë funksionale (pacienti merr një peshë të vogël).

Në Traumatologjisë përmbysje jo të plotë të klavikul në shumicën e rasteve të trajtuara konservative. Kryerjen imobilizimi acromial-heqësit nyjeve për një periudhë prej 2-3 javësh. Më vonë përshkruar terapi stërvitje dhe fizioterapi, electrophoresis, magnetike, etj ozokeritotherapy. P.

Në çrregullimesh të plotë të operimit të treguara sepse pa fund acromial i klavikul mbajtur shumë e lehtë për të vënë në vend, por për shkak të natyrës së strukturës anatomike të rajonit është pothuajse e pamundur për të mbajtur në pozitën e drejtë.

Gjatë klavikul operimit dhe të reduktuar një poliestër regjistruar kasetë apo fije mëndafshi. Në disa teknikave operative të përdorura spokes shtesë fiksimit.

Zhvendosja fund sternocleidomastoid i klavikul

Fund kafaz i kraharorit e klavikul mund vyvyhuvaty në tre drejtime: lart (zhvendosja nadhrudinnyy), mbrapa (zhvendosjen retrosternal) dhe përpara (perednehrudinnyy dislokimit). Shpesh ka perednehrudinnyy klavikul ndrydhur.

Pacienti u ankua për dhimbje në kafaz i kraharorit-heqësit të përbashkët. I vendosur vizualisht nga ënjtje dhe deformim. Kur zhvendosja perednehrudinnom e klavikul në dëmtimin e zgjatje është e përcaktuar në retrosternal - tërheqjes. Prekje është e dhimbshme, lëvizjet janë të kufizuara.

Për të sqaruar diagnoza kryer X-rrezet.

Në fund të reduktimit zhvendosja klavikul sternocleidomastoid kryhet pa shumë vështirësi, por të mbajtur klavikul në vend nuk mund gjithmonë. Nuk është një metodë të veçantë të trajtimit konservative, e cila është aplikuar pas praktikës vosmyobraznoho hedhura. Në shumicën e rasteve, trajtimi kirurgjik përdorur. Për të rivendosur lidhjen e përdorur lavsanoplastika.

Zhvendosja vjetëruara e klavikul

Nëse pas dislokimit kraharorit apo fund acromial të klavikul ka qenë më shumë se 3-4 javë, kjo zhvendosja konsiderohet vjetëruara.

Pjesa vjetëruar fund acromial e dislokimit klavikul mund të ndodhë pothuajse asimptomatike. Vetëm Ankesa është nganjëherë pacientët deformim acromial-heqësit të përbashkët.

Në plot çrregullimesh të vjetra pacientët klavikul të shqetësuar në lidhje me dhimbje në dëmin dhe për të zvogëluar dorën e energjisë. Zhvendosjet vjetëruara acromial fund të klavikul dhe sternocleidomastoid mund të hiqet vetëm nga operacioni.