Zhvendosja e kupë


  • Anatomi
  • Faktorë të favorshme
  • Klasifikimi i patellar dislokimit
  • Mekanizmi i dislokimin e kupë
  • Simptomet e patellar dislokimit
  • Diagnoza e patellar dislokimit
  • Trajtimi i patellar dislokimit

Zhvendosja e kupë bëjnë 0,4-0,7% të çrregullimesh.

Anatomi

Kneecap - një raund kockë e vogël sheshtë e vendosur në frontin e gju. Më të bashkangjitur në pjezë kupë të katër kokat quadriceps kofshë. Fibres kneecap pjezë mbulon të gjitha anët dhe në polin e saj më të ulët të kupë formojnë komunikimet e tyre.


Kneecap është një pellgu të vogël, të mbajtur në vend nga tendons quadriceps dhe ndërlidhje (të huaj dhe vendas). Një rol në kufizimin e lëvizshmërisë së kupë femurit luajnë condyle.

Faktorë të favorshme

Probabiliteti i dislokimin e rritet kupë me depresion të vogël nadkolennoy, të zhvilluara dobët kofshës condyle jashtëm, të iniciojë marrëdhëniet midis boshtit të quadriceps dhe kneecap duhur të komunikimit. Zakonisht nga koha që këto karakteristika anatomike dëmtim nuk ndodh dhe mbeten të pazbuluara.

Klasifikimi i patellar dislokimit

Në traumatologji dallojnë fituar (traumatik) dhe kongjenitale zhvendosjen e kupë.

Në varësi të lëndimit të vjetër të dalluar zhvendosjen akute patellar dhe i vjetëruar. Nëse zhvendosja është përsëri duke folur për dislokimin e zakonshme.

Nga drejtimi i zhvendosjes dallohen:

  • zhvendosja lateral i kupë (të jashtëm dhe të brendshëm);
  • rrotullim (rotacionit) Zhvendosjet në të cilat kneecap sillet rreth boshtit të saj vertikal;
  • zhvendosja vertikale, në të cilën kneecap sillet rreth boshtit të saj horizontal dhe wedged në hapësirën e përbashkët midis këmbës dhe femurit.

Shpesh ka një, të paktën jashtëm - zhvendosja e brendshme e kupë. Rrotullim dhe zhvendosja vertikale e kupë të ndodhë shumë rrallë.

Mekanizmi i dislokimin e kupë

Në mënyrë tipike, arsyeja zhvendosja patellar është trauma direkte (bie në gju të përbashkët, ndikim anësor në kupë rajonit), e kombinuar me uljen e quadriceps. Zhvendosja lateral i kupë zakonisht ndodh kur shpjegoj këmbën. Kur Bending gju përmbysje lateral praktikisht e pamundur sepse kneecap presion fort kundër femuri mezhmyschelkovomu sipërfaqe. Në raste të rralla, këmbë prirje zhvendosja vertikale e kupë të mundshme.

Simptomet e patellar dislokimit

Akut përmbysje traumatik patellar shoqëruar me një dhimbje të mprehtë. Të përbashkët pak prirje gju, u rrit në vëllim, shtrihet drejtimin kryq (përdredhjet lateral). Lëvizje aktive e pamundur, pasiv dhimbshme dhe ashpër i kufizuar.

I dukshëm i vendosur drejtimin dhe shkallën e zhvendosjes së kupë. Kur zhvendosja e plotë e kneecap është jashtë kofshës lateral condyle, me i paplotë - është mbi condyle lateral.

Ndonjëherë përmbysje traumatik patellar të zvogëlojë një vetë. Pacientët në këto raste të shënojë një episod dramatik e dhimbje në këmbë, të shoqëruar nga një ndjenjë e podkashivaniya dhe zhvendosjen e gju. Pas vpravyty vetë kupë dislokuar vërejtur ënjtje të vogla apo të moderuar në gju të përbashkët. Hemarthrosis mundur (grumbullimi i gjakut në gju).

Diagnoza e patellar dislokimit

Diagnoza e patellar zhvendosjes është e ekspozuar traumatologist nën histori tipike mjekësore, të dhënat klinike dhe X-ray. Të Radiografitë më informative krahasuese të të dy patellar kryer nën drejtimin e tangjent e X-rrezeve para dhe nga lart poshtë, ose nga poshtë lart.

Baza për diagnozën e dislokimit të përhershëm të kupë përsëritet zhvendosje ndodh pa ndikimin e shprehur traumatike. Dislokimi i përhershëm i kupë dhe më të vjetër mund të jetë një tregues për MRI e gju. Në adresimin Çështja nëse operacion është kryer Arthroscopy diagnostike të përbashkët gju.

Trajtimi i patellar dislokimit

Zhvendosja akute e kupë është zakonisht trajtohet konservative. Kaloni reduktim përmbysje nën anestezi lokale. Fundi i kthesë në hip përbashkët (për zbutjen e tensionit quadriceps pjezë) dhe gju shtendos. Pastaj butësisht zhvendosur zhvendosjen kneecap për të eliminuar dhe të vënë në allçi.

Pas praktikë duhet të caktojë kontroll rreze X për të konfirmuar zhvendosjen tuaj të praktikës dhe kockave dhe kërc identifikojnë trupat e cila nganjëherë formuara gjatë traumës.

Në dislokimit akut patellar tregohet periudhë imobilizimi i 4-6 javësh. Masazh dhe fizioterapi kryer nën mbikëqyrjen e një fizioterapisti pa hequr splints. Një ngarkesë të plotë në këmbën e lejojnë një muaj nga data e lëndimit.

Trajtimi kirurgjik i dislokimit akute patellar shpenzojnë në zbulimin e eshtrave dhe organeve kërcor dhe probabilitet të lartë të dislokimit të përsëritura për shkak të ndryshimeve në gju të përbashkët.

Përmbysje të vjetëruara dhe i përhershëm i kupë është një indikacion për trajtim kirurgjik. Pas operacionit treguar periudhës immobilization e 4-6 javësh. Gamë të plotë të levizjes në gju lejojë 8-10 javë.