Sup ndrydhur


  • Anatomi
  • Klasifikimi i çrregullimesh sup
  • Mekanizmi i lëndimit
  • Simptomet e sup dislokimit
  • Trajtimi i sup dislokimit

Shpatull ndrydhur - një lëndim të përbashkët. Shpatull ndrydhur deri më shumë se 50% e përmbysje totale dhe 3% e të gjitha lëndimeve traumatike. Kjo Incidenca e lartë e çrregullimesh sup për shkak të veçantive të strukturës anatomike dhe gamë të madhe të levizjes në shpatullën përbashkët.

Anatomi

Shpatull i përbashkët është formuar rrafshlugët kyçeve sipërfaqen e shpatull, e cila është një e katërta e një kokë sferike të humerus. Kokë është mbajtur në vend nga të ashtuquajturit pranga rrotullues - ligaments, muskujt dhe kapsulë të përbashkët.


Klasifikimi i çrregullimesh sup

Në varësi të etiologjisë së Traumatologjisë identifikon zhvendosjen primare (traumatike), arbitrare, kongjenitale, rezidentë dhe patologjike e supe.

Dislokimi i përhershëm i shpatull është shkaktuar nga pamjaftueshëm shërim pranga rrotullues pas dislokimit traumatike. Zhvendosja patologjike mund të jetë për shkak të lezioneve të përbashkët shpatullën në tumoret, osteomielit, tuberkulozi, osteochondropathy, osteodistrofia, etj

Zhvendosja e supe mund të kombinohet me një kokë të thyer, anatomike ose kirurgjikale sup qafe ndarjen e gungë të vogël ose të madh të humerus, thyerje e zgavrën e kyçeve, ose klyuvovydnoho proceset acromial teh, dëme tendons ngjitur, enët e gjakut dhe nervat. Kur kombinohet me të tjera të flasim trauma dislokimit për dislokimin e komplikuar e shpatullën.

Në varësi të drejtim të zhvendosjes së dislokimit kokë front i izoluar i supit, e pasme dhe të ulët të supe. Shumica (3/4 raste) ndodh zhvendosjen e përparme e supe. Sup Vendi i dytë në shpeshtësinë më të ulët merr ndrydhur (20%).

Mekanizmi i lëndimit

Në mënyrë tipike, traumatik sup zhvendosja rezulton nga trauma indirekte - bien ose caktohet në një dorë e ngritur. Capsule i krah lidhjes është koka thyer krahu zhvendoset ne drejtimin e boshllëk. Në disa raste, shkaku i mëparshëm dislokimi i shpatull është një hit të drejtpërdrejtë nga prapa dhe të shkaktojë zhvendosjen pasmë - një goditje të drejtpërdrejtë në frontin e shpatullën përbashkët.

Simptomet e sup dislokimit

Të gjitha Zhvendosjet traumatike sup të shoqëruara me dhimbje të mprehtë në vendin e dëmit, deformimi i shpatullën përbashkët (të përbashkët bëhet i vështirë, i fundosur, konkave). Lëvizja në të përbashkët pamundur. Kur u përpjekur për të përcaktuar lëvizjet pasive rezistencë karakteristike elastike.

Në dislokimin e përparme të kokës sup të ecur përpara dhe poshtë. Dora është i detyruar në pozitë (të caktuar në anë ose prirje, të caktuar dhe vendosur jashtë). Në prekje kreu i humerus nuk është gjetur në vendin e zakonshëm, mund të promatsuvatysya në zgavrën e mëparshëm axillary (me anteroinferior çrregullimesh) ose blades ulëta kockave rostral. Front dhe anteroinferior sup zhvendosja nganjëherë shoqërohet me një gungë të madhe diferencë të humerus, thyerje të proceseve acromial klyuvovydnoho ose blades.

Në dislokimin e poshtme të kokës sup është zhvendosur në sqetull. Në sqetull janë enët dhe nervat. Nëse udhëheqësi fasha paketën neurovascular, ka mpirë lëkurën dhe paraliza e muskujve, në të cilën innervates nervore ngjeshur. Për dislokimin e prapme të shpatullën karakterizuar nga heqja e kokës në drejtim të tehut.

Për të sqaruar diagnozën dhe për të përcaktuar të mundshme lëndimet lidhura humerus dhe shpatull radiografi kryer në dy projeksione. Në disa raste, të vjetëruara sup zhvendosja kërkon MRI e shpatullën përbashkët.

Trajtimi i sup dislokimit

Ndihma e parë për dislokimin e sup është dëmtuar imobilizimi i përbashkët deodora fashë duke shkallë apo autobus. Zhvendosja traumatik i shpatullën e shoqëruar me një dhimbje të mprehtë, e cila është për të reduktuar pacientin administrohet narkotike (analginum) ose droga (Promedolum) analgesics.

Mbani në mend se ka kaluar shumë kohë që nga lëndimi, aq më e vështirë do të vpravyty sup, kështu që pacienti duhet sa më shpejt të jetë e mundur për të ofruar një qendër trauma apo trauma viktimë departamenti.

Mbi pranimin në shpatullën përbashkët është injektuar anestezion lokal. Nën anestezi lokale mbajë eliminimin mbyllur të dislokimit të shpatullën përbashkët. Mënyrë Used Janelidze, Kocher, Hipokrati, Mukhin-Cat.

Ndonjëherë anestezi lokale shpatull ndrydhur vpravyty dështon. Praktikë dështim mund të jetë për shkak të indeve të buta ose mohimit recetë relativisht të madhe dislokimit. Në raste të tilla, të zvogëlojë një përmbysje nën anestezi.

Nëse nuk arrin të përbashkët vpravyty pa kirurgji, reduktimi i hapur është kryer, e ndjekur nga spokes pamjes apo sutures poliestër.

Pas praktikës dislokimin e sup fashë deodora për një periudhë prej 3-4 javësh. Pasi krahu kokë merr vendin që i takon, dhimbje ulur në mënyrë dramatike dhe në disa ditë mund të zhduket. Pacienti ndihet e shëndetshme dhe shpesh ndihet i tunduar për të hequr fashë paraprakisht.

Mos të jetë në çdo rast. Nëse pacienti herët dashje heq fashë kapsulë lëndimi i përbashkët nuk ka kohë "shumë i madh". Rezultati është një dislokimi përhershëm i shpatull, e cila jep një shumë të ngushtë dhe promovon trauma të mëtejshme të përbashkët përreth indeve të buta. Dislokimi i rregullt ndikon gati gjysma e pacientëve të cilët kishin pësuar më parë zhvendosjen traumatike të supe.

Pas shërimit fashë off kapsulë shpatull, përshkruajnë fizioterapinë dhe ushtrime terapeutike për të zhvilluar përbashkët.