Zhvendosja Hip


  • Anatomi
  • Klasifikimi i dislokimit hip
  • Mekanizmi i lëndimit
  • Simptomet e dislokimit hip
  • Trajtimi i dislokimit hip

Zhvendosja Hip është rreth 5% e çrregullimesh. Në mënyrë tipike, dëmi është rezultat i konsiderueshëm, të lartë-traumatik aplikimit të forcës: në aksidentet e trafikut rrugor, bie nga lartësi, bie, etj

Anatomi

Hip formuar kokën konveks femurit dhe sipërfaqe acetabulum konkave e legenit të kockave. Kokë femurit në acetabulum është 03/02. Zona hip rritur me indin hryascheobraznoy ndodhet në buzë të acetabulum. Kapsulë të përbashkët dhe lidhjet e forta të mirëmbajtura.


Klasifikimi i dislokimit hip

Në traumatologji izoluar zhvendosjen e përparme dhe të pasme hip. Dislokimi i mëparshëm, nga ana tjetër, janë të ndarë në peredneverhney (nadlonnom) dhe anteroinferior (zapiratelnye), dhe mbrapa - për zadneverhney (klubit) dhe zadnenizhnie (vithe).

Zhvendosjet pasme hip ndodhin në rreth 5 herë më shumë gjasa për të përpara.

  • dhe - zhvendosja zadneverhney
  • b - përmbysje zadnenizhnem
  • në - dislokimit peredneverhney
  • g - përmbysje anteroinferior

Mekanizmi i lëndimit

Zhvendosja Hip ndodhin si pasojë e lëndimit të tërthortë. Kjo femur vepron si një levë ndikon në rajonin hip. Si një rezultat i ekspozimit të rënda kokës femurit thyen kapsulë të përbashkët, ligaments dhe dëme vjen nga zgavrën e përbashkët.

Shkaku i zhvendosjes prapmë hip është zakonisht plagosje Rrugëve. Mekanizmi i ndikimit traumatik - një rotacioni të mprehtë ose lakimi nga brenda KTHIMIT dhënë dhe këmbët lakuar.

Dislokimi i mëparshëm i hip është më shumë i zakonshëm në vjeshtë nga një lartësi mbi kthye nga jashtë, dhe i caktohet një këmbë prirje.

Simptomet e dislokimit hip

Pacienti u ankuan për dhimbje të forta në hip përbashkët. Për të gjitha llojet e dislokimit hip karakterizuar nga pozicion gjymtyrë e pavullnetshme, gjë e shëmtuar e hip përbashkët, pak a shumë e theksuar shkurtimin e gjymtyrëve në dëmin anësor. Lëvizjet pasive e dhimbje hip përbashkët, kufizohet ndjeshëm, i shoqëruar rezistencën elastik. Lëvizje aktive e pamundur.

Pozicioni i detyruar gjymtyrë përcaktohet nga vendndodhjen e kreut të afërm femurit me acetabulum. Në pacient prapmë këmbë zhvendosja e paraqitur, gju prirje dhe përballet brendshëm. Kur zadnenizhnem zhvendosja hip i deformimit hip përbashkët i shprehur më shumë se zadneverhney.

Në përparme dislokimin e pacientit gjymtyrë mbështjellë jashtë, të caktuar në anën e, vendosur në hip dhe gju nyje. Anteroinferior zhvendosja është e shoqëruar nga një më e theksuar Bending dhe largoi metra.

Kur zadneverhney zhvendosja hip e kokës femurit i dukshëm në muskujt e mollaqe, të zadnenizhnem - afër Ischium.

Për dislokimin anterosuperior të karakterizuar nga rrafshim rajonin gluteal. Kreu i femurit është Preket fëmija në inguinale folds jashtë nga arteries femorale. Zhvendosja Anteroinferior shoqëruar nga rrafshim mollaqe. Kokë zbulohen medially nga arteries femorale.

Zhvendosja Hip mund të shoqërohet me një buzë diferencë të acetabulum dhe dëmtimin kërc të kokës femurit. Kur zadnenizhnih përmbysje hip është shpesh një masakër nervore sciatic. Kur zhvendosja mëparshëm hip compression i mundshëm i enëve të femurit, anteroinferior - dëme nervore mbyllje.

Niasvizh dhe zhvendosja e vjetruar hip ndjekur nga një simptoma më pak të rënda klinike. Dhimbje në nyje reduktohet përfundimisht. Shkurtimin dhe gjë e shëmtuar e gjymtyrëve të rimbursohen nga anim të pelvisit dhe një rritje të mprehtë në lordosis mesit (përkuljes) të shtyllës kurrizore.

Diagnoza e dislokimit hip zakonisht nuk është e vështirë për të traumave. Për të sqaruar dispozitat e kokës femurit dhe për të shmangur dëme të mundshme për të kockave kryer radiografi në dy projeksionet ose MRI e hip përbashkët.

Trajtimi i dislokimit hip

Trajtimi i dislokimit hip urgjentisht reposition dhe të shkurtër fiksim, e ndjekur nga një terapi detyrueshëm funksionale (fizioterapi dhe fizioterapi).

Zhvendosja traumatik i hip shoqërohet me tkurrje refleks i muskujve të fuqishëm kofshë dhe rajon gluteal. Për praktikën e suksesshëm duhet të pushojnë këto muskuj në mënyrë efektive, sepse reduktim zhvendosja hip është kryer në një spital nën anestezi të përgjithshme me përdorimin e relaxants muskujve.

Kur anteroinferior reposition i freskët, dhe zadnenizhnih metodë zadnevernih përmbysje hip përdorur Janelidze, i reposition çrregullimesh të vjetra dhe të freskëta peredneverhney - mënyrë Kocher. Kur peredneverhney mënyrë përmbysje hip Janelidze nuk aplikojnë sepse ka një rrezik në praktikë për të thyer qafën e femurit.

Pas skeletnevytyahuvannya praktikë imponuar për një periudhë prej 3-4 javësh. Atëherë pacienti është rekomanduar për të ecur me paterica për 10 javë, të përshkruajnë terapi fizike dhe fizioterapi.

Dëmtimi i kërc të kokës femurit në dislokimin hip shpesh çon në deformimeve Arthrosis e hip përbashkët (Arthrosis) në periudhën e vonë. Në të tilla raste, kur shprehet në zhvillimin e përbashkët të çrregullimeve mund të kenë nevojë zëvendësimin hip - largimin e tij dhe instalimin e protezë.