Zhvendosja e këmbë


 • Anatomia e këmbë
 • Zhvendosjet Klasifikimi i këmbës
 • Zhvendosja e këmbë në të përbashkët kyçin e këmbës
 • Zhvendosja Podtarannyy e këmbë
 • Zhvendosja kistokPeredplesno
 • Kockat dislokuar metatarsus
 • Falangave përmbysje

Zhvendosja e këmbë është rreth 2% e përmbysje totale, pothuajse në të gjitha rastet e dëmtimit të ligamenteve dhe shpesh - thyerje të këmbës.

Anatomia e këmbë

Këmbë e njeriut përbëhet nga 26 eshtra që formojnë tri divizione: Tarsi, metatarsus dhe falangave. Struktura është 7 eshtra tarsal tarannaya, thembra, navicular, formë të kubit, dhe tre pykë (lateral, mesor dhe i ndërmjetëm).


Në kockave kyçin e këmbës fyell e këmbës artikuluar me faqe e pjerrët, dhe fund të ulët të këmbës (kyçin e këmbës) mbulojnë faqe e pjerrët në anët, duke formuar një lloj plug. Kapsulë kyçin e këmbës përbashkët forcuar dhe zhvilluar pajisje të lidhur.

Distally (larg nga qendra) lidhet me pesë kockat tarzale metatarsus. Joints tarsal-metatarsal joaktive. Kockat Metatarsus lidhura me gishta.

Zhvendosjet Klasifikimi i këmbës

Në trauma janë llojet e mëposhtme të çrregullimesh të këmbës:

 • Zhvendosjet e këmbë në të përbashkët kyçin e këmbës;
 • Zhvendosjet e faqe e pjerrët;
 • Zhvendosjet podtarannyy e këmbës;
 • Zhvendosjet kistokPeredplesno (sprains këmbë në të përbashkët Shoppara);
 • Zhvendosjet metatarsus kockave (sprains këmbë në të përbashkët Lisfranka);
 • sprains gishtat.

Zhvendosja e këmbë në të përbashkët kyçin e këmbës

Zhvendosja e plotë e këmbë - një lëndim të rrallë. Këto Zhvendosjet janë të shoqëruara gjithmonë nga lezione të ligamenteve të rënda dhe fraktura të eshtrave. Më pak zhvendosja e këmbë kombinuar me fraktura të tjera intra-kyçeve.

Këmbë mund vyvyhuvaty jashtë, brenda, prapa, përpara ose lart.

Zhvendosja e jashtme të këmbës ndodh këmbën kur podvorachivanii jashtë në anën dhe të shoqëruar nga tubacionet e jashtme thyerje.

Nëse pacienti këmbë palosje nga brenda, dislokimi i mundshëm i brendshëm i këmbës, e shoqëruar me një kyçin e këmbës të thyer brendshme.

Shkaku i pasmë dislokimin e këmbës është zakonisht i detyruar i papritur përkulje e këmbë drejt goditje e vetme ose e rëndë në frontin shin.

Dislokimi i mëparshëm e këmbës mund të jetë gunga prapa në këmbë ose në përkulje e papritur me forcë e këmbë në anën e pasme.

Zhvendosja këmbë up është shumë e rrallë, zakonisht shfaqet në një rënie nga një lartësi.

Pacientët me dislokimin e këmbë pengon dhimbje të mprehtë në të përbashkët kyçin e këmbës. Ekzaminimi i jashtëm zbuloi edemë, cianozë, bruising dhe këmbë shumë në kyçin e këmbës. Lëvizja në të përbashkët dhe mbështetjes në këmbë e pamundur.

Për të sqaruar diagnoza dhe zbulimin e lezioneve të lidhur të strukturave të kockave të kryejnë radiografi në dy projeksione.

Zhvendosja e këmbë, i shoqëruar nga dëmtime të kockave dhe ligaments janë në mesin e lëndimeve të rënda. Funksioni normal i përbashkët mund të jetë si e saktë të jetë e mundur vetëm në rivendosjen mbeturinat normale relative.

Suksesi i praktikës tuaj me dislokimin e këmbë përcaktohet nga një numër i kushteve: studim i kujdesshëm përmban zhvendosjen dhe shpërnguljen e fragmenteve, anestezi adekuate, saktësinë dhe qëndrueshmërinë e veprimeve me reposition traumave këmbë.

Korrigjimi i çrregullimesh të freskëta të anestezi të përgjithshme këmbë, anestezi lokale apo anestezi rajonale. Nëse është e nevojshme, përdorni relaxants muskujve.

Pas ndreqim praktikë e përbashkët suva lonhetoy dhe të bëjnë kontroll X-ray. Dëmtimi në kyçin e këmbës të shoqëruar me ënjtje të rëndë të indeve të buta, si një të ngurta (rrethore) armband menjëherë pas praktikë nuk përputhen. Gips forcuar pas rënie ënjtje (zakonisht - në ditën e pestë pas praktikë).

Imobilizimi afat përcaktohet nga ashpërsia e lëndimeve shoqëruese, që variojnë nga 8 në 12 javë. Pas heqjes zakonshëm duhet të përshkruajnë fizioterapinë dhe fizioterapi, thermotherapy, diadynamic, banja terapeutike këmbë, etj

Sulmi në këmbën e dëmtuar pas reduktim i zhvendosjes së këmbës nuk mund në çdo rast - edhe hedhur më ngurtë është në gjendje për të mbajtur kockat thyer e këmbës në vend me një ngarkesë barabartë me peshen e trupit njerëzor.

Pasojat e stresit në fillim mund të ri-zhvendosje, dhe në fund të periudhës - një kufizim të mprehtë e lëvizshmërisë në të përbashkët dhimbje, të vazhdueshme dhe zhvillimit të osteoarthritis post-traumatik.

Zhvendosja Podtarannyy e këmbë

Shumë e rrallë. Nuk ka këmbë të mprehtë podvorachivaniya. Hendeku shoqëruar komunikim, dhimbje të mprehtë, ënjtje, gjë e shëmtuar e këmbë. Për të sqaruar diagnozën dhe përjashtojnë thyerje shoqëruese të kryer X-rrezet.

Zhvendosja e këmbë korrigjimeve podtarannyy kryhet nën anestezi të përgjithshme ose anestezi rajonale. Atëherë imponojë splints gipsi për një periudhë prej 5-6 javësh. Më pas, pacienti është përshkruar fizioterapie, terapi stërvitje dhe të rekomandojë për një vit pas lëndimit të veshin këpucë ortopedike.

Zhvendosja kistokPeredplesno

Shumë e rrallë. Nuk është kthesë e fortë e këmbës. Ajo shoqërohet me dhimbje, ënjtje, gjë e shëmtuar e këmbë. Qarkullim ndoshta i varfër në këmbë skajor.

Fiks kryhet nën anestezi të përgjithshme ose anestezi rajonale. Pastaj të vendosë splints suva për një periudhë prej 8 javësh. Fizioterapi Më vonë përshkruara, terapi ushtrim, ajo është e rekomanduar për një vit pas insoles veshin plagosje apo këpucë ortopedike.

Kockat dislokuar metatarsus

Kjo ndodh rrallë. Ajo mund të jetë i plotë (të gjitha kockave kompensuar fyell) ose jo të plota (disa kockave kompensuar fyell). I shoqëruar nga një dhimbje të mprehtë, ënjtje, shkurtimin dhe shtrirja e këmbës.

Fixed kryhet nën anestezi lokale ose të përgjithshme. Pastaj të vendosë splints suva për deri në 8 javë. Më vonë treguar ushtrime terapeutike, fizioterapi, të veshur insoles ose këpucë ortopedike për një vit.

Falangave përmbysje

Nuk ka shpesh. Zakonisht rezultojnë nga një goditje direkte në kthetrat rajon apo këpucë me majë. I shoqëruar nga dhimbje, ënjtje, gjë e shëmtuar.

Ulja një gisht nën anestezi lokale. Pastaj të vendosë splints suva për 2 javë. Më vonë përshkruajnë fizioterapie dhe ushtrim terapi.