Lakim e këmbëve


  • Këmbët shtrembërim Klasifikimi
  • Shkaqet shtrembërim këmbët
  • Këmbët lakim Korrigjim

Lakim e këmbëve karakterizohet nga dëmtime në këmbët e duhura kontur nga "O" - ose "X" deformime -Formë kockave ose shpërndarja estetikisht në mënyrë të pafavorshme e këmbës indeve të buta. Lakim i këmbëve nuk është vetëm një defekt kozmetike; prania e kësaj sëmundje mund të rezultojë në shpërndarjen e pabarabartë të ngarkesës në hip dhe gju nyje, e cila kërcënon zhvillimin e osteoarthritis ose gonarthrosis. Këmbët lakim shpesh të çojë në zhvillimin e shputë e rrafshët.

Më shumë se 20% e grave kanë shprehur pakënaqësi me formën e tyre këmbët, problemin e këmbëve shtrembërim shqetësimet më pak dhe burrave. Besohet se prania e formë të saktë të këmbëve, line, poshtë nga kreu i hip përbashkët, të kalojë nëpër mes të kupë, dhe në mes të 1 dhe 2 gishtat. Devijimet këmbët në këtë linjë të çon në përçarje e biomechanics gjymtyrë. Këmbët Ideal formë karakterizon praninë e 3 konturet brendshme gisht kufizuara bigëzim shëndoshë nyjeve dhe indeve të buta të tretën e sipërme të këmbës dhe kyçin e këmbës.

Këmbët shtrembërim Klasifikimi


Këmbët Features lakim indikacione për një lloj të veçantë të korrigjimit. Lakim e këmbëve mund të jetë e vërtetë dhe të rreme.

Lakim vërtetë e këmbëve është një tipar të strukturës së gjymtyrëve të poshtme të shoqëruara me deformim së këmbës. Ka dy variante të shtrembërimit të këmbëve të vërteta: valhusnoe ("X" -Formë) dhe varusnoy ("O" -Formë).

Këmbët i ngjeshur në valhusnoy lakim ngjan shkronjën "X". Lëshime të vogla këmbët jashtë normës së 5 -7 ° në burrat dhe gratë 10 °. Në pacientët me kënd valgus këmbët shtrembërim jashtë lakim më i dendur në joints gju është e përcaktuar nga një këmbëve të rëndësishme mospërputhje.

Kur varusnoy lakim kontur këmbë formojnë shkronjën "O". Së jashtmi, është e qartë defekt qark i brendshëm i këmbëve të mbyllura në perineum. Një variant i Varus këmbët shtrembërim janë këmbën rekurvirovannaya me kënd të hapur dhe lakim mëparshëm kulmin drejtuar prapa dhe kifozirovannaya këmbë me kënd të hapur prapa dhe kulmin përpara.

Këmbët e Vërtetë shtrembërim të ndikojnë dukshëm funksionin dhe statusin e këmbët këmbë. Varusnoy shtrembërim të çon në këmbët mbrapa këmbë pidvorit (valhusnoy) dhe zhvillimin gradual të këmbëve të mesme të sheshtë. Valhusnoe këmbët shtrembërim më tej promovon banesë.

Shtrembërim False shkaktuar metrazh këmbët shpërndarja e pëlhurave të buta që i japin përshtypjen e lakim të këmbëve në mungesë të deformim të kockave. Lakim False duket indet nesmykanie butë në këmbë të ulët. Ky defekt është vetëm estetike dhe të eliminohen nëpërmjet këmbë muskujt trajnimi, në raste të rënda - nga implantimin e protezat buta.

Shkaqet shtrembërim këmbët

Lakim e këmbëve mund të jetë gjë e shëmtuar lindura apo formuar në fëmijëri si rezultat i formave të ashpra të rakit, sëmundjet inflamatore të kockave, çrregullime metabolike. Zhvillimi lakim kongjenitale e këmbëve ndihmon sfond trashëguar, parakohshmeve dhe hypoxia fetusit, sëmundje shtatzënë. Sëmundjet që ndikojnë në minerale dhe metabolike të tjera mund të rritur deformim kongjenitale e kockave, kërc dhe muskujve indeve të sistemit musculoskeletal ekzistues, duke rritur shkallën e këmbëve shtrembërim. Pra, në një moshë të re të kontrollit të fëmijëve është thelbësor për zhvillimin e sistemit musculoskeletal ortopedike fëmijëve.

Në adoleshencë këmbët shtrembërim mund të shkaktohet nga mungesa e kalciumit dhe vitaminës D në dietë, mungesa e ekspozimit ndaj ajër të pastër dhe diell, ngarkesës joadekuate në këmbë, duke çuar në shtrembërim format fyell e këmbës.

Në të rriturit shkaku më i zakonshëm i këmbëve lakim janë plagosur, proceset patologjike në këmbës nyjeve ose femurit.

Këmbët lakim Korrigjim

Korrigjim konturet lakim këmbët ose muskujt viç ekskluzivisht ushtrojnë shpesh e pamundur.

Këmbët Kontur kryer në pacientët me moszhvillimin, deformim apo asimetri e këmbëve të muskujve. Shpesh këmbët kontur kryer bodybuilders për të dhënë konturet lehtësim shin shqiptuar.

Për të korrigjuar këmbët gabuara shtrembërim sukses implantet protezat muskujt viç. Implantet silikoni Modern këmbë me një shkallë të lartë të elasticitetit dhe rezistencës ndaj dëmtimit, por pas këmbëve plastike ka kufizime në aktivitetet sportive. Fyell e këmbës korrigjim duke përdorur implante silikoni jep rezultat të shkëlqyer estetike - ligët të fituar volum këmbë dhe i shtrembëruar - rrugën e drejtë.  

Nëse ju nuk mund të saktë të këmbëve lakim duke kontur ose implantimin e çështjes së kirurgjisë së zbatimit ortopedike.

Trajtimi kirurgjik përfshin këmbët shtrembërim korryhyruyuschuyu osteotomy - prerë kockave dhe compression - çmenduri osteosynthesis nga Ilizarov kësaj mund të rrisë rritjen dhe për të eleminuar pabarazitë gjymtyrët. Nëse ka shtrembërim valgus fyell e këmbës - osteotomy kryhet variziruyuschaya në shtrembërim varusnoy - valhiziruyuschaya osteotomy.  

Gjatë osteotomy kryhet pykë operim të zonën e kockave, kockave krahasuar dhe pastaj të fiksuar me anë të clamps apo vida. Kur varusnoy apo shtrembërim fyell e këmbës O-formë osteotomy është kryer, dhe vypylyuyetsya pykë e këmbës; nëse valhusnoy ose tendosje X-formuar këmbë - ne perputhje me femuri. Osteotomy plotësohet shpesh me kryerjen hondroplastiky rindërtues për të rritur stabilitetin e gju të përbashkët.

Kryen osteotomy përfundon imponim osteosynthesis të qëndrueshëm funksional nga Ilizarov. Pacienti vesh pajisjen 4-8 muaj dhe nganjëherë më të gjatë, në varësi të shkallës së këmbës shtrembërim dhe zgjerimin e nevojshme e gjymtyrë.

Kirurgji rindërtues në këmbë duhet të kryhet pas rritjen e kockave dhe të trupit, që është, pas 18 vitesh, kur është rritja e fundit brishtë. Ajo do të mbajë një të vetme këmbët korrigjim shtrembërim me afat të gjatë dhe rezultate të qëndrueshme.