Detashment retinal


  • Shkaqet dhe llojet e shkëputje retinal
  • Simptomet e shkëputje retinal
  • Diagnoza e shkëputje retinal
  • Trajtimi i shkëputjes retinal
  • Parashikimi dhe parandalimin e shkëputjes retinal

Detashment retinal - një e rrezikshme dhe të rezultojë në më i vështirë në oftalmologjisë kirurgjik gjendje patologjike. Çdo vit detashment retinal diagnostikuar në 5-20 persona për 100 mijë popullsisë ... Sot, detashment retinal është një shkak kryesor i verbërisë dhe aftësisë së kufizuar, me 70% të kësaj sëmundjeje zhvillon në njerëz në moshë pune.

Në shtresën e retinës detashment i qelizave photoreceptor (shufra dhe kone) për disa arsye ndarë nga shtresa e jashtme e retinës - epiteli pigment, që çojnë në përçarje e funksionimit trofik dhe retinë. Nëse koha nuk ofron kujdes të specializuar, detashment retinal shpejt mund të çojë në humbjen e vizion.

Shkaqet dhe llojet e shkëputje retinal


Në mekanizmin e formimit të Patologjisë dalluar rehmatohenne (primare) dhe të mesëm traumatik (tërheqje dhe exudative) shkëputje retinal.

Zhvillimi rehmatohennoy shkëputja e retinës për shkak të shpërthimit të retinës dhe e goditi atë në lëngun tejdukshëm nga trupi. Kjo gjendje zhvillon kur i hedh lëng degjenerim retinë në zonat periferike. Kur lloje të ndryshme të dystrophies retinës (grilë, racemose, retynoshyzysa etj) pushim në zonën degjenerative të modifikuar mund të jetë shkaktuar lëvizje të mprehtë, stresin e tepërt fizike, dëmtim traumatik të trurit, bie apo krijuar vetvetiu. Sipas tipit të shkëputjes defekt primar retinës mund të puzyrevydno apo banesë; shkalla e shkëputjes - i kufizuar apo i përgjithshëm.

Detashment retinal shkaktuar nga lëndimet traumatike të syrit genesis (duke përfshirë operatsionnymy). Ky detashment i retinës mund të ndodhë në çdo kohë, në momentin e lëndimit, pas kristaleve apo disa vjet.

Shfaqja e shkëputjes mesme retinës ndodh kundër sfondit të proceseve të ndryshme patologjike të syve, kanceri, inflamatore (me Uveitis, retinë, chorioretinitis), mbyllje (qendror bllokimi i arteries retinal), retinopathy diabetik, anemi drapër qelizë, toksemisë të shtatzënisë, hipertension, dhe kështu me radhë. D.

Mesëm të exudative (i lëngshëm) retinal detashment akumulim të çojë subretynalnom e lëngjeve në hapësirën (nën retinë). Mekanizëm Traction detashment shkaktuar tension (traktsyey) retinal fillesat i fibrinës ose anijet novoobrazovannymy vrastayuschimy në tejdukshëm.

Faktorët që rrisin rrezikun e shkëputjes retinës, janë miopi, astigmatizëm, ndryshimet degjenerative në fundus, operacioni në sy, diabet, patologji vaskulare, shtatzënisë, rastet e një sëmundje të ngjashme në të afërmve, etj

Shumica e shkëputjes në zhvillim retinës në një sy, 15% e pacientëve të rrezikut për sëmundje dypalësh. Në prani të rrezikut ndërsjelltë kataraktit të ndërsjelltë shkeputja retinale është rritur në 25-30%.

Simptomet e shkëputje retinal

Në mënyrë tipike, detashment retinal paraprin shfaqjen e simptomave-prekursorëve - të ashtuquajturat fenomene të botës. Këto përfshijnë: disponueshmërinë e sytë e ndezje dritat (fotopsyy), linja zigzag (metamorfopsiy). Në enët e gjakut të retinës këputje duket ndezje "fluturon" dhe pika të zeza para syve, dhimbje në sy. Këto fenomene tregojnë acarim i qelizave dritë-ndjeshme në retinë, të shkaktuara traktsyey të trupit tejdukshëm.

Me përparimin e mëtejshëm të shkëputjes retinës para syve të mi ka një "vello" (sipas verbon gjerë pacientëve, perde "), e cila e rrit me kalimin e kohës dhe mund shumica e klasave ose të gjithë fushën e parë.

Shpejt në rënie mprehtësi vizuale. Nganjëherë në mëngjes për një kohë përmirësohet acuity vizuale dhe fushë vizual zgjeruar, për shkak të resorption pjesshëm të lëngjeve gjatë gjumit dhe retinë pavarur të arsyeshme. Megjithatë, gjatë ditës simptomat e shkëputjes retinës kthyer përsëri. Përmirësim i përkohshëm në funksion vizuale ndodh vetëm në shkëputje të fundit retinës, ekzistenca afatgjatë i retinë defekt humbet elasticitetin e tij dhe lëvizshmërinë, përmes të mos qenë në gjendje të përshtaten në vend.

Kur boshllëk në më të ulët shkëputja e retinës fundus përparon relativisht ngadalë, për disa javë apo muaj pa shkaktuar defekte afatgjata në terren. Ky opsion është detashment shumë të keqe retinal, siç zbulohet vetëm kur përfshirje në macula, e cila rrit opinion në funksion vizuale. Me lokalizimin e hendekut në pjesën e sipërme të kundërt retinës fundus, detashment retina përparon shpejt, brenda pak ditësh. Skaplyvayuschayasya në lëngun hapësirë ​​subretynalnom, retina pesha juaj të liroj një zonë të madhe.

Nëse koha nuk ndihmon, delamination mund të ndodhin të gjitha quadrants e retinë përfshirë rajonin makular - një, totale, shkëputje të plotë retinës. Kur detashment makular dhe shtrembërim që vjen nga luhatjet në lëndët pas një rënie të mprehtë të vizionit qendrore.

Ndonjëherë detashment retinal ndodh Diplopia për shkak të një rënie në mprehtësi vizuale dhe zhvillimit strabismus fshehur. Në disa raste, detashment retinal shoqëruar nga zhvillimi vyalotekuscheho iridocyclitis, hemophthalmus.

Diagnoza e shkëputje retinal

Nëse dyshoni se një detashment retinal të nevojshme për të përfunduar provimin e syrit sepse diagnoza e hershme për të shmangur humbjen e pakthyeshme vizion. Nëse ka një histori prej lëndim në kokë, pacienti duhet të jetë i detyrueshëm jo vetëm neurolog prokonsultyrovan, okulist por për të përjashtuar boshllëqet në fakte dhe shkëputje retinës.

Studimi i funksionit vizuale në shkëputja e retinës është bërë duke kontrolluar mprehtësi vizuale dhe AMALU vizuale përkufizim (statike, rrethues kinetike ose kompjuter). Humbja e fushave vizuale shfaqet në anën e kundërt shkëputja e retinës.

Me biomicroscopy (në t. H. Duke përdorur lente Goldmann) përcaktohet nga prania e ndryshimeve patologjike në trup tejdukshëm (bende, shkatërrimit, hemorragji), ekzaminuar zonat periferike të fundus. Këto tonometry me shkëputje retinal karakterizuar nga një rënie të moderuar në IOP krahasuar me sy të shëndetshëm.

Një rol kyç në njohjen e shkëputjes retinës pronësi ophthalmoscopy direkt dhe indirekt. Oftalmoskopicheskaya foto e shkëputjes retinës jep një tregues të vendndodhjen e pushimeve dhe të numrit të tyre, marrëdhëniet peeled off retinën nga trupi tejdukshëm; lejon identifikimin e fushave të kequshqyerjes që kanë nevojë për trajtim kirurgjik vëmendje. Nëse ju nuk mund të kryejë ophthalmoscopy (në rast të perde në lente apo i tejdukshëm) tregon performancën e syrit të ultrazërit në B-mode.

Si një sistem diagnostik me shkëputje retinal përfshijë fenomen metodat entopicheskih (autooftalmoskopiy fenomen, mehanofosfen etj).

Për të vlerësuar qëndrueshmërinë e retinë dhe optike kryer studimet electrophysiological - të përcaktuar ndjeshmërinë e pragut elektrike dhe ndryshueshmëri e nervit optik, KCHSM (fusion kritik dridhje frekuenca).

Trajtimi i shkëputjes retinal

Zbulimi i shkëputjes retinës kërkon kirurgji të menjëhershme. Vonesa në trajtimin e kësaj sëmundje kërcënon zhvillimin e qëndrueshëm dhe hipotension subatrophy kokërdhok, iridocyclitis kronike, katarakt mesëm, verbëri pashërueshme. Qëllimi kryesor i trajtimit të shkëputjes retinës është një shtresë konvergjencë e receptorëve dritëndieshëm e epiteli pigment dhe retinë krijimin e mbështjelljes me indet themelore në fushën e këputje.

Në kirurgji retinës repartit përdorur endovitrealnye ekstraskleralnye dhe metodat: Në rastin e parë, intervenimi është kryer në një skleralnoy dytë sipërfaqe - brenda syrit. Duke ekstraskleralnym metoda përfshijnë ndalimin dhe ballonyrovanyyu sclera.

Ekstraskleralnoe nënshkrimin përfshin paraqitjen me sfungjer sclera silikoni special (mbushjet), i cili krijon një pjesë depresion të sclera, duke bllokuar prishet retinës dhe krijon kushtet për absorbimin gradual skopyvshayasya lëngut nën epiteli pigment retinë dhe kapilarë. Variantet ekstraskleralnoho plotësuar shkëputja e retinës mund të jetë radiale, sektorial, rrethore (tsirklyazh) nënshkrimin e sclera.

Ballonyrovanyyu sclera me shkëputje retinal është arritur duke parashtruar një boshllëk të përkohshëm në fushën e projektimit ballonno kateter të veçantë, e cila ndodh kur pompimin efekt vulosjen të ngjashme (bosht scleral vulë dhe rezorbimit e lëngjeve subretinale).

Trajtimet Endovitrealnye për kirurgji retinës repartit mund të përfshijnë vitreoretinalnye ose vitrektomii. Gjatë vitrektomii hequr kryer ndryshuar trupin tejdukshëm dhe të hyjnë në zëvendësimin e përgatitjeve të veçanta (silikoni lëngshme, të kripura, gaz i veçantë) që sjellin retinën dhe choroid.

Duke kursyer trajtime për shkëputje retinal përfshijnë prishet kriokoahulyatsiya dhe retinën subklinikisht otsloek dhe koagulimin e retinës lazer që mund të arrijë formimin e mbështjelljes chorioretinal. Kriopeksiya dhe lazer koagulimit të retinës mund të përdoret për parandalimin e shkeputja retinale dhe qëllime terapeutike të vetëm ose në kombinim me teknikat kirurgjikale.

Parashikimi dhe parandalimin e shkëputjes retinal

Prognoza për shkëputje retinal varet nga patologji të vjetër dhe trajtimin e duhur. Operacioni, i kryer në fillim pas zhvillimit të shkëputjes retinës zakonisht kontribuon për një rezultat pozitiv.

Në shumicën e rasteve, detashment retinal mund të parandalohen. Për këtë qëllim, pacientët me miopi, degjenerim retinal, diabeti, dëmtime në kokë dhe sytë duhet ekzaminimet e rregullta parandaluese nga një okulist. Okulist Rishikimi është një shtatzëni standarde dhe ndalon shkëputjen e retinës gjatë lindjes. Pacientët në rrezik për ndodhjen e shkëputjes retinës kundërindikuar stërvitje të rënda, heqjen, ushtron disa sporte.

Nëse jeni të identifikuar fushat e degjenerim retinal si një masë parandaluese kryer kriopeksiya ose lazer koagulimin e retinë.