Viral hepatitis D


  • Karakteristikat e patogjen
  • Simptomat e hepatitit viral D
  • Diagnoza e hepatitit viral D
  • Trajtimi i hepatitit viral D
  • Prognoza për viral hepatitit D
  • Parandalimi i hepatitit D

Viral Hepatitis D (delta hepatitit) është një sëmundje ngjitëse mëlçisë, bashkë-infeksion ose superinfeksion me hepatit B, në mënyrë të konsiderueshme ndikon në kursin e saj dhe prognozë. Viral hepatitit D përket një hepatiti transfuzionit grup.

Karakteristikat e patogjen

Hepatiti D është shkaktuar nga një virus ARN që është përfaqësues i njohur vetëm nga sot enden lloj Deltavirus, e cila karakterizohet nga paaftësia për formimin e proteinave për replikimin dhe përdor proteina të prodhuara nga virusi i hepatitit B. Kështu, agjent shkaktar i hepatitit D virusit është, dhe sattelytov gjenden vetëm në kombinim me virusin e hepatitit B


Hepatiti D është jashtëzakonisht i qëndrueshëm në mjedis. Ngrohje, ngrirjes dhe shpërbërjen, efekti i acideve dhe nukleazave hlykozydaz asnjë efekt të rëndësishëm në veprimtarinë e saj.

Rezervuar dhe burim i infeksionit është formë sëmurë kombinuar i hepatitit B dhe D. ngjitëse të theksuara sidomos në fazën akute të sëmundjes, por pacientët janë rrezik epidemi gjatë gjithë periudhës së qarkullimit të virusit në gjak.

Mekanizmi i transmetimit të hepatitit viral D - parenteral, një parakusht i transmetimit është prania e virusit të hepatitit B aktiv virusin Hepatit D integron në gjenomin dhe rrit aftësinë e tij për të replikuar. Sëmundja mund të jetë një bashkë-infeksion kur virus Hepatiti D është transmetuar në të njëjtën kohë me B ose superinfeksionit kur patogjen hyn në trup, janë të infektuar me hepatit C. Rreziku më të rëndësishëm të infeksionit gjatë transfuzionit me gjak nga rëndësie donatorët infektuar dukshme epidemiologjik janë kirurgji, traumatik mjekësor manipulimi (p.sh. stomatologji). Hepatiti D është në gjendje për të kapërcyer pengesën placentar, mund të transmetohet seksualisht (përhapja e madhe e këtij infeksioni në mesin e personave të prirur për imoralitet, homoseksualëve), e cila ka në disa raste familjare përhapjen e virusit sugjeron mundësinë e transmetimit të saj përmes kontakt-familje .

Për virale të hepatitit D pacientëve të ndjeshme për të virale të hepatitit B dhe bartës të virusit. Sensibilitet veçanërisht i madh i personave që e kthen zgarë kronik HBsAg.

Simptomat e hepatitit viral D

Hepatiti viral D shtesa dhe komplikon rrjedhën e hepatitit B bashkë-infeksionit periudhës së inkubacionit është shumë më e shkurtër, është 4-5 ditë. Inkubacion superinfeksion 3-7 javë. Periudha Predzheltushnom i hepatitit B është e ngjashme me atë që ndodh në hepatitit B, por ka një kohëzgjatje më të shkurtër dhe përparim më të shpejtë. Superinfeksion mund të karakterizohet me zhvillimin e hershëm të sindromës edemë-ascitic. Periudha verdhëz shkon si dhe hepatitit B, por bilirubinemia më të theksuara, shenjat shpesh duke treguar të hemorragji. Dehje në ikterik periudhë të hepatitit D konsiderueshme, subjekt i progresion.

Co-infeksion ndodh në dy faza, intervali midis majat e simptomave klinike e cila është 15-32 ditë. Superinfeksion shpesh e vështirë për diagnozën diferenciale, sepse në atë të ngjashme me ato me hepatit B. Një ndryshim karakteristik - shpejtësia e vendosjes së klinike procesit, të shpejtë kronike, hepatosplenomegaly, dëmtim i sintezës së proteinave në mëlçi. Rimëkëmbjes merr kohë shumë më të gjatë se sa në rastin e hepatitit B, dobësi e përgjithshme e mbetur mund të vazhdojnë për disa muaj.

Kronik Hepatiti D është simptoma të ndryshme specifike manifestohet hepatitit kronik të ngjashëm etiologji të ndryshme. Pacientët shqetësuar për dobësi dhe lodhje, mund të herë pas here shfaq "paarsyeshme" episode të etheve me të dridhura pa simptoma kataral, i shoqëruar subzheltuhoy dhe verdhëz. Lëkura formuar shenja dytësore hepatike (pëllëmbës eritemës, venat merimangë), mëlçi e zmadhuar dhe mërzi, shpesh zhvillojnë ascites bibliotekës mëlçisë.

Kursi i hepatitit D kronike valëve, periudhat e remissions ndryshimit rëndim. Në 15% të pacientëve me delta hepatitit shpejtë të mjaftueshme për një gjysmë - dy vjet në zhvillim cerozë.

Diagnoza e hepatitit viral D

Në fazën akute të sëmundjes vërejtur në gjakun e antitrupave IgM specifike, gjatë disa muajve të ardhshëm të përcaktuara vetëm IgG. Në praktikën e përgjithshëm të diagnozës, duke përdorur PCR, duke i lejuar për të izoluar dhe të identifikojë ARN.

Për studimin e mëlçisë në hepatitit viral D kryer reohepatohrafiya mëlçisë ultratinguj, MRI e mëlçisë dhe traktit biliar. Në disa raste, një diagnozë më të saktë mund të bëhet biopsi gjilpërë të mëlçisë.

Masat jo-specifike diagnostike të ngjashme me ato në hepatit e etiologji të ndryshme dhe dërguar në një kontroll dinamik të shtetit funksional të mëlçisë.

Trajtimi i hepatitit viral D

Trajtimi i hepatitit D gastroenterologist kryhet në të njëjtat parime si trajtimin e hepatitit viral B. Për shkak të hepatitit D ka një rezistencë më të theksuar te interferon bazë terapi antivirale rregulluar dozen rritës dhe kohëzgjatjen e kursit është 3 muaj. Në mungesë të efektit të dyfishuar dozen, kursi është i shtrirë në 12 muaj.

Që nga hepatiti D ka një të drejtpërdrejtë përgatitjet citopatike e veprimit të kortikosteroideve janë të kundërindikuar në këtë infeksion.

Prognoza për viral hepatitit D

Moti në rastin e bashkëpunimit të infeksionit të butë për të moderuar më e favorshme si një kurë të plotë vërejtur dukshëm më shpesh se në superinfitsirovanii. Megjithatë, lezioni i kombinuar i hepatitit B dhe D shpesh ndodh në formë të rëndë të zhvillimit të komplikimeve të rrezikshme për jetën. Bashkë-infeksion kronik zhvillohet në 1-3% të rasteve, ndërsa superinfeksion zhvillon kronike në 70-80% të pacientëve. Kronik viral hepatitit D çon në kesh. Shërim në rast të super të rralla.

Parandalimi i hepatitit D

Parandalimi i hepatitit D është e ngjashme me një rast të hepatitit viral B. Of masave rëndësi të veçantë parandaluese me personat që vuajnë nga hepatiti B dhe të ketë një reagim pozitiv për praninë e antigjenit HBsAg.

Vaksinimi specifik kundër hepatitit B dhe efektivisht mbron kundër delta hepatitit.