Viral hepatitis E


  • Karakteristikat e patogjen
  • Simptomat e hepatitit viral E
  • Komplikimet e hepatitit viral E
  • Diagnoza e hepatitit viral E
  • Trajtimi i hepatitit viral E
  • Prognoza e hepatitit viral E
  • Parandalimi i hepatitit E

Viral hepatitis E - sëmundje të mëlçisë natyrën infektive. Infeksioni është mekanizëm fekal-orale transmetimit, është akute, ciklike dhe mjaft të rrezikshme për gratë shtatzëna.

Hepatiti E më e zakonshme në vendet tropikale dhe rajonet ku furnizimi i ujit të pastër nuk është e mjaftueshme (Azia Qendrore).

Karakteristikat e patogjen


Hepatiti E takon gjinisë Calicivirus, janë RNA është më pak rezistencë ndaj mjedis se hepatitit A.

Iniciator ruan qëndrueshmërinë në 20 ° C dhe më pak gjatë ngrirjes dhe shpërbërjen e ardhshme - vdes, të mirë-çaktivizohet klor dhe jodit disinfectants.

Rezervuar dhe burim i hepatitit virus E janë njerëz të sëmurë dhe bartës të infeksionit. Periudha e contagiousness njeriu kërkimor i mjaftueshëm, por contagiousness ngjarë ndodh në të njëjtën kohë si hepatiti A.

Hepatiti E është transmetuar përmes mekanizmit fekal-orale kryesisht nga uji. Në raste të rralla (me kontaminimin e kuzhinës, familja kundërshton virus) është realizuar apo transmetimit të ujit. Kontaminimi i ushqimit është i mundur duke ngrënë butak papërpunuara.

Mundësisht, rrugë ujë e infeksionit konfirmon ochahovost e ulët, e epidemive për shkak të reshjeve të sezonale, ndryshimet në nivelet e ujërave nëntokësore.

Sensibilitet më të lartë natyror - gratë shtatzëna pas 30 javëve të shtatzënisë. Infeksioni ka gjasa për të lënë një imunitet të qëndrueshme gjatë gjithë jetës.

Simptomat e hepatitit viral E

Kursi klinik i hepatitit viral E infeksion i ngjashëm me atë në hepatitit viral A.

Periudha e inkubacionit varion 10-60 ditë, në kontabilitetin mesatare për 30-40 ditë. Fillimin sëmundje është zakonisht gradual. Në periudhën predzheltushnom pacientët sëmundje njoftim dobësi, pafuqi, ul oreksin, një e treta e rasteve ka të përzier, të vjella. Shumica e pacientëve ankohen për dhimbje në pjesën e sipërme kitara dhe të sipërme të barkut të drejtë, shpesh - mjaft i fortë. Në disa raste, dhimbje barkut është shenja e parë e infeksionit. Temperaturën e trupit, zakonisht mbetet brenda kufijve normale apo të ngrihet në vlerat subfebrile. Arthralgia, njolla zakonisht nuk shënoi. Periudha predzheltushnogo Kohëzgjatja mund të jetë nga një në nëntë ditë, pas të cilave nuk janë shenja të çrregullimeve funksionale të mëlçisë, urina bëhet i errët, feces zbardhur, sclera e para, dhe pastaj lëkura bëhet ngjyrë të verdhë (në disa raste shumë të forta). Analiza biokimike të gjakut gjatë kësaj periudhe vërehet rritje në bilirubin dhe aktivitetit hepatike transaminazave. Ndryshe nga hepatiti A, në një infeksion të caktuar në zhvillimin e verdhëz sindromi regresionit të simptomat e dehjes janë vërejtur. Dobësi, anoreksi dhe dhimbje të barkut janë të depozituara mund të bashkohen lëkurën itchy (lidhur me koncentrim të lartë të acideve biliare në gjak). Ka një rritje në të mëlçisë (buzë të mëlçisë mund të veprojë nën harkun bregdetar më shumë se 3 cm).

Pas 1-3 javësh të shenjave klinike të fillojnë të regres një periudhë e shërimit, e cila mund të zgjasë 1-2 muaj për të përfunduar normalizimin e trupit (sipas testeve laboratorike). Ndonjëherë nuk është më shumë rrjedhën e infeksionit të zgjatura.

Për rëndë rrjedhin hepatitit E karakterizuar nga zhvillimi i sindromit hemolitik, i shoqëruar nga hemoglobinuria, hemorragji, dështim akute renale. Hemoglobinuria ndodh në 80% të pacientëve me hepatit viral E me të rënda dhe në të gjitha rastet e zhvilluar hepatik encefalopati.

Simptoma hemorragjike mund të jetë mjaft e rëndë, e karakterizuar nga i brendshëm (stomakut, zorrëve, mitrës) gjakderdhje masive. Pacienti dhe ashpërsia e hepatitit varet nga përqendrimi i faktorëve të koagulimit plazma. Reduktimi i numrit të tyre dhe për të zvogëluar aktivitetin e proteazës plazma kontribuon në mënyrë të konsiderueshme më të rëndë të pacientit dhe për të rritur simptoma klinike deri në kërcënimin e hepatike encefalopati.

Gratë shtatzëna të infektuara me hepatit E virus është zakonisht shumë e vështirë të tolerojë infeksion që zhvillohet kryesisht pas 24 javëve të shtatzënisë. Karakteristike përkeqësim të mprehtë menjëherë para lindjes apo abortit spontan. Sindromi i Ashpër hemorragjike vërejtur në gjakderdhje të punës intensive, encefalopati hepatike zhvillohet me shpejtësi deri në koma hepatike (progresion i simptomave shpesh ndodh 1-2 ditë). Shpesh, vdekja intrauterine fetusit, sindromi i veshkave hepatike.

Komplikimet e hepatitit viral E

Komplikimet e hepatitit viral E - një dështim akute hepatike, hepatike encefalopati dhe gjendje kome, gjakderdhje të brendshme. Në 5% të pacientëve me hepatit viral E kontribuon në zhvillimin e cerozë të mëlçisë.

Diagnoza e hepatitit viral E

Diagnoza specifik i virale të hepatitit E është i bazuar në zbulimin e antitrupave specifike (imunoglobulinave M dhe G) duke përdorur metoda serologjike dhe zbulimin e virusit antigjenet nga PCR.

Pjesa tjetër e masave laboratorike diagnostike kanë për qëllim sqarimin e gjendjes funksionale të mëlçisë dhe zbulimin e komplikimeve. Këto përfshijnë: koagulimin, testet e funksionit të mëlçisë, ultratinguj të mëlçisë, MRI, etj

Trajtimi i hepatitit viral E

Trajtimi i butë për të moderuar format e pacientëve me hepatit viral E infeksionit në prodhojnë departamentet e një spitali, dietë të caktuar (Tabela tregon numrin 5 nga Pevzner - dietë të lehta me një përmbajtje të ulët të acideve yndyrore dhe e pasur me fibër), duke pirë shumë lëngje. Terapi simptomatike (antispasmodic, antihistamines) treguar. Nëse është e nevojshme, i kryer me gojë detoxification 5 zgjidhje% glukozë.

Në pacientët të rënda janë trajtuar në kujdesin intensiv, kryhet infuzion terapi detoxification (gemodez, glukozë, përzierje electrolyte), inhibitorët e proteazës, prednisone administruar nëse treguar. Me kërcënimin e hemorragjike sindromi i emëruar trental, Ditsion. Me gjakderdhje të brendshme masive - derdh plazma, në masë trombociteve.

Vëmendje e veçantë i është dhënë për gratë shtatzëna. Pyetja e punës parakohe është zgjidhur në mënyrë individuale, shpesh duke u marrë me abortin emergjente.

Prognoza e hepatitit viral E

Më të hepatitit E përfundon në shërim, por forma të rënda të sëmundjes kërcënon zhvillimin e rrezikshme për jetën ndërlikimet e dështimit të veshkave dhe hepatike, koma hepatike. Mjedisi Vdekshmëria e pacientëve me hepatit viral E është 1-5%, ky mjedis normë gratë shtatzëna arrin 10-20%.

Në rastin e infeksionit me pacientët E Hepatiti viral vuajnë nga hepatiti B, prognozë në mënyrë të konsiderueshme më të keqe dhe vdekjes në këtë kombinim ndodh në 75-80% të rasteve.

Parandalimi i hepatitit E

Parandalimi i përgjithshëm i hepatitit E është për të përmirësuar kushtet e jetesës dhe kontrollin e burimeve ujore. Parandalimin individual përfshin përputhjen me standardet e higjienës, përdorimi i ujit me cilësi të lartë nga burime të besueshme. Vëmendje e veçantë në parandalimin e hepatitit viral E është e dëshirueshme për të dhënë për gratë shtatzëna të cilët do të rajoneve epidemiologjike pafavorizuara (Uzbekistani, Taxhikistani, Afrikën e Veriut, India dhe Kina, Algjeria dhe Pakistani).