Vitiligo


  • Shkaqet dhe mekanizmat e vitiligo
  • Manifestimet klinike të vitiligo
  • Diagnoza e vitiligo
  • Trajtimi i vitiligo

Vitiligo - një sëmundje kronike e lëkurës me dyshromiya klasë, e cila është karakterizuar nga zonat pamjen depigmented. Në vitiligo melantotsity pjesërisht ose tërësisht të humbasin funksionin e tyre, duke rezultuar në lëkurën e zbardhur. Incidenca e vitiligo në rreth 3% e popullsisë, të lëkurës të prekur shpesh; lezione retinës, meningjit dhe flokët janë më pak të zakonshme. Shumica sëmundje fillon të ndodhë në një moshë të re, incidenca tek njerëzit mbi moshën 40 është dukshëm më e ulët.

Shkaqet dhe mekanizmat e vitiligo

Në etiologjinë e vitiligo nuk është zbuluar ende mekanizmat themelor, por modelin dominues të trashëgimisë mbi të treguar se predispozicion gjenetik është një faktor i madh. Dyshromiya, Nuk ishte një herë një shkelje e sistemit nervor, metabolizmin dhe çrregullime në gjëndrave endokrine, fikse gjenetikisht dhe është treguar në brezat në vijim. Nëse lëndimet neuro-psikiatrike, të shoqëruara me çrregullime neuroendocrine, të tilla si diabeti, vitiligo diagnostikuar më shpesh. Shkelja e gjëndrës tiroide, mosfunksionim ovarian dhe ndryshimet në gjendjen funksionale të sistemit të hipofizës-veshkave janë faktorë të favorshme në pamjen e vitiligo. Disa faktorë kombinohen për të rritur rrezikun e sëmundjeve.


Duke punuar në punë të rrezikshme, kontakt të rregullt me ​​kimikate korrozive, të tilla si formaldehyde, fenol, reagents fenolsoderzhaschimy dhe detergjenteve vështirë të rrisë rrezikun e vitiligo profesionale.

Sëmundjet infektive, veçanërisht një që shkaktojnë mosfunksionim kronike të organeve të brendshme, depresioni, lëndimet e shpeshta fizike të lëkurës (të tilla si djegie) dhe infestations zorrëve kanë rëndësi të madhe në zhvillimin e vitiligo. Constant veshur e pëlhurave sintetike të mosrespektimi i rregullave të higjienës personale dhe përdorimin e kozmetikës, i cili përbëhet prej substancave kimikisht agresive, mund të shkaktojnë mosfunksionim melantotsitov dhe si rezultat - të shkaktojë vitiligo.

Manifestimet klinike të vitiligo

Debutimi Vitiligo me një fildish spote depigmented, të cilat mund të lokalizuara në çdo pjesë të lëkurës. Ja dytë dyshromiya vitiligo i ndryshëm Zonat disponueshmërinë hyperpigmentation në periferi të plagë. Në fushën e hyperpigmentation vërejtur pigment kondensimit. Vitiligo fillestar spot ka një tendencë të rritjes periferike, duke rritur më tej numrin e lezioneve, ata kanë tendencë të bashkohen për të formuar fusha e gjerë e lëkurës depigmented. Në varësi të thellësisë së dysfunctions melantotsitov patches vitiligo mund të jetë ose fildish ose tërësisht belosnezhnymy nëse melantotsity krejtësisht të humbur funksionin e tyre.

Në vitiligo humbje melantotsitamy funksionet e tij si mund të ndodhë gradualisht ose menjëherë. Arsyet për përparimet e sëmundjes dhe terapi shërbyer dobët nuk janë studiuar.

Një tipar i rëndësishëm diagnostikues është se arna vitiligo mund të vendoset në çdo fushat e lëkurës dhe mukozës, por ata kurrë nuk e lokalizuara në shuplaka dhe shputa të këmbëve. Flokeve, duke përfshirë vellus, në fushat e vitiligo zbehet në 30-40% të pacientëve kanë flokët e parakohshme gri. Dhimbje dhe ndjenjë tjetër subjektiv jo, por 10% e pacientëve me vitiligo ankohen për kruajtje. Kruarje, ka shumë të ngjarë një efekt dytësor për shkak të natyrës së zonës së prekur në rrezet e diellit ose ndonjë faktorë të tjerë gërryes si dermis me melantotsitamy mosfunksionimi humb funksionin e tij mbrojtëse.

Njollat ​​janë forma të rrumbullakta dhe të vendosura kryesisht në flexor dhe muskul zgjatues sipërfaqeve në sqetull, në wrists, fytyrë dhe mollaqe. Vitiligo Post-traumatik lokalizuar përgjatë prerje apo mbresë. Shpesh trauma të përhershme të lëkurës, të tilla si seams e veshjeve, të çojë gjithashtu në post-traumatik vitiligo.

Akrotsefalnaya formë Vitiligo është e karakterizuar nga fushat e depigmentation mbi fytyrë, lëkurë e kokës, veshët dhe qafën. Kur formë universale e vitiligo janë ishujt e pigmentim lëkurës normale, që ka një avantazh disengaging konkave.

Shumica spote janë rregulluar simetrike për të lehtësuar diagnozën. Në format atipike e vitiligo depigmentation menjëherë para se pamja mund të jetë me luspa eritemë, që kërkon diagnozën diferenciale me liken rozë. Vitiligo ndodh në organet gjenitale rrjetë të lëkurës dhe kofshët e brendshme. Si rezultat i humbjes pabarabartë pigmentim të qelizave me melantotsitamy shëndoshë të formuar një rrjet të pikave. Në pikën e vitiligo depigmentation zona janë të vogla, por hyperpigmentation tipik rreth vatër shprehur ndritshme.

Duration Njollat ​​ndryshore vitiligo, prej disa vitesh në disa muaj. Me formë të shpejtë të spoteve vitiligo mund të shfaqet në disa orë. Një nga komplikimet është e djegien nga dielli zonat vitiligo prekur, si edhe për shkak të lëkurës mungesa melantotsitov humbet funksionin e saj mbrojtëse nga rrezatimi.

Diagnoza e vitiligo

Manifestimet klinike dhe anketat e pacientëve të ndihmuar në diagnostikimin, të konfirmuar të përdorë për biopsi. Ekzaminim histologjik zbuloi mungesa melantotsitov dhe vitiligo ndryshime të plota ose të pjesshme karakteristike të fibrave kolagjenit.

Skajet e zonës depigmented ka një reagim i vogël inflamatore në fazat e mëvonshme të vitiligo vërejtur një numër të vogël të limfociteve dhe rritjen e numrit të melanosomes melantotsitov hipertrofirovannymy.

Vitiligo duhet të dallohet nga dermatit atopic, albinism, trichophytosis, leukoderma në sifilisit dhe melanoma.

Trajtimi i vitiligo

Vitiligo është rezistent ndaj trajtimit, vetëm 5% e rasteve, nuk ka shërim spontan i ngjyrës së lëkurës. I mjaftueshëm vitaminë Përmbajtja e detyrueshme e bakrit dhe zinkut në vitaminokompleksah ndihmon të ndaluar përparimin e vitiligo. Rrezatim i vitiligo prekur zonat uzkovolnovymy rrezet UV dhe terapi lazer për dy vjet gjithashtu zvogëlon gjasat e spoteve të rritjes periferike. Trajtimi i sëmundjeve të mëlçisë dhe sëmundjet që sprovotsirovaly vitiligo, në disa raste, të ndihmojnë në rikthimin pigmentim lëkurës normale

Ne trajtimin e vitiligo përdorur terapi PUVA dhe phototherapy selektive. Për të fshehur defektet kozmetike demonstron përdorimin e kozmetikës tonal me mbrojtje të lartë UV. Rrezatimi i drejtpërdrejtë përjashtim diellor, ultravjollcë përveç veshjeve mjekësore dhe veshur që mbulon lëkurën e prekur dhe ndihmon të parandaluar djegien nga dielli.

Lyej lëkurës ointments corticosteroid aktivitet të moderuar me një kombinim të barnave photosensitizing tilla përmbajë psoralen, duke siguruar efekt të mirë terapeutik, ndërsa 25% e pacientëve dinamikës pozitive në vitiligo tanishme nuk është vërejtur në të gjitha.

Alternuara mes terapi të hormoneve dhe phototherapy vitiligo në çdo rast emëruar individualisht, nëse është e nevojshme, kortikosteroidet administruar nga brenda.

Prognoza është gjithmonë i varfër.