Mur intrauterine


  • Shkaqet e mur ndarës intrauterine
  • Simptomet e mur ndarës intrauterine
  • Diagnoza e mur ndarës intrauterine
  • Trajtimi i mur ndarës intrauterine
  • Parashikimi pas largimit të septum intrauterine

Mur intrauterine ndodh në 2-3% të femrave në popullatën e përgjithshme dhe është një nga defektet më të shpeshta të femrave formimit riprodhues të sistemit (48-55%). Ndarje intrauterine mund të kenë gjatësi të ndryshme, dhe për këtë arsye të dalluar mes mur ndarës të plotë dhe jo të plotë intrauterine që shtrihet në kanalin e qafës së mitrës. Septumi më i zakonshëm i gjatësisë intrauterine nga 1 deri 6 cm i gjatë, të paktën - bulkhead tërthor.

Prania e mur ndarës intrauterine, gjenden zakonisht në anketë në lidhje me pacientët e vona rreth mosfunksionim menstrual, abort i përhershëm apo shterpësi. Septumi intrauterine në disa pacientë me anomali të kombinuar të veshkave.

Shkaqet e mur ndarës intrauterine


Në periudhën mitrës paralindjes zhvillon bashkim paramesonephral (Muller) kanalet. Normalisht, deri në 19-20 javë të shtatzënisë dhe përfundon të kanalizimit resorption septumeve mesatare që ndan kanalit utero-vaginal, dhe formimin e një zgavër të vetëm mitrës. Nëse ndonjë faktorë negative shqetësuar organogenesis, këtë epërsinë ruajtjen e mur ndarës mesatare në mitër.

Në etiologjinë e fetusit akteve intrauterine mur ndarës si shkaqe të trashëguar, të hershme apo toksikoz fund të shtatzënisë, patologji placental, infeksion të nënës (rubeolës, fruthit, toxoplasmosis, etj), diabet, zakonet e këqija, të ushqyerit e dobët, rrezatimi jonizues, mjekësore dhe të ndikojnë tek të tjerët.

Simptomet e mur ndarës intrauterine

Në pacientët me intrauterine mur ndarës vërejtur shpesh ciklit menstrual nga tipi algomenoreya apo gjakderdhje të parregullt mitrës.

Manifestime të tjera të septum intrauterine janë dështim përhershëm (aborti spontan), të paktën - infertilitetit. Rreziku i abortit spontan në gratë me mur ndarës intrauterine në tremujorin e I të shtatzënisë është 30-60%, në II - rreth 5%.

Kur ngulitje e embrionit të bessosudystoho mur ndarës intrauterine shkelur zhvillimin e saj që të qojë në dështim. Përveç kësaj, prania e mur ndarës intrauterine zvogëlon volumin e mitrës dhe parandalon rritjen e fetusit gjatë shtatzënisë. E kombinuar shpesh me intrauterine mur ndarës paaftësisë qafës, shkakton abortin në tremujorin e II.

Gjithashtu, prania e mur ndarës intrauterine mund të provokojë qëndrimin jo korrekt tërthor të fetusit, lindje të parakohshme, tkurrshmërisë e dobët të mitrës gjatë punës.

Në pacientët me rënie intrauterine mur ndarës të pjellorisë.

Diagnoza e mur ndarës intrauterine

Sipas statistikave, mbledhjen gjinekologji klinike, disponueshmëria e mur ndarës intrauterine shpesh të zbuluar gjatë një anketimi rreth infertilitetit zakonshme, abort ose curettage veçantë diagnostike.

Ultratinguj intrauterine legenit mur ndarës nuk përcaktohet gjithmonë. Herë mur është visualised në formën e strukturave hollë-mur është në drejtimin anteroposterior. Për ultrazërit të dhëna mund të jetë e vështirë për të dalluar nga muri antlered intrauterine e mitrës.

Përmbajtja më e madhe informacioni në diagnozën e kësaj anomalie ka ultratinguj histerosalpinhoskopiya, gjatë të cilit menaxhon për të identifikuar septumeve intrauterin, gjatësinë dhe trashësinë. Për të përjashtuar anomali të sistemit urinar është treguar një ultratinguj e veshkave.

Me studime endoskopike në diagnozën e mur ndarës intrauterine duke përdorur hysteroscopy dhe laparoscopy.

Kryerja laparoscopy mund zbulimin zgjatet përtej të mitrës, prania belesovatoy shirita apo përfshirje të vogël në sagjital drejtimit apo asimetri gjysmave të mitrës.

Hysteroscopy ndërsa mur ndarës intrauterine shërben për të sqaruar llojin e defekteve dhe heqjen e saj kirurgjikale. Gjatë gjinekologu hysteroscopy sheh një rrip trekëndësh leckë e gjatësi të ndryshme dhe trashësi që ndan hapësirën e brendshme e mitrës në dy hemipolosty izoluar, që secili prej tyre shkon në tubën fallopiane Ust.

Nëse ju nuk mund të shtypni anomalitë diferencim intrauterine janë drejtuar në kryerjen MRI ose CT spirale. Features hysterosalpingography në diagnozën e mur ndarës intrauterine është rreth 50%.

Trajtimi i mur ndarës intrauterine

Kur zbulimin septumeve intrauterin bërë metroplastika qëllimi i të cilit është krijimi i një mitër të vetëm.

Autopsi më e zakonshme kirurgjikale është kryer transcervical hysteroscope qasje intrauterine mur ndarës përmes kanalit në tërthor apo drejtimin gjatësor. Për autopsi të hollë dhe ndarëse të ngushtë të përdorura gërshërë endoskopike, për të hequr një të gjerë, të trashë, vaskulyaryzyrovannoy septumeve intrauterin - histerorezektoskopiyi. Gjatë operativ rindërtimin hysteroscopy mundshëm të mitrës lazer.

Me mur ndarës të plotë intrauterine, dohodyaschem në kanalin e qafës së mitrës, të marra për të mbajtur sheechnuyu e ndarëse për të parandaluar zhvillimin e pamjaftueshmërisë mesme isthmic-cervikal.

Si metroplastiky rezultat gjatë inspektimit vizuel janë të vendosura simetrikisht gojën e tubave fallopiane. Justifikuar hysteroscopy njëkohshme operativ dhe laparoscopy, e cila ju lejon për të kontrolluar autopsi thellësi të indet e mitrës.

Pas eliminimit të septum intrauterine për të përshpejtuar epithelialization dhe duke zvogëluar rrezikun e intrauterine synechiae emëruar estrogjene ose instaluar Marinës.

Parashikimi pas largimit të septum intrauterine

Hysteroscopic transcervical prerje intrauterine mur ndarës është metoda më e butë dhe ndikim të ulët që nuk ka lënë plagët.

Rreziqet e dështimit të fëmijës në pacientët e operuar reduktuar, normale norma rritet ofrimit të 70-85%.

Holding autopsi hysteroscopic mund të jetë i komplikuar me vrimë intrauterine mur ndarës e mitrës. Që ndarëse hysteroscopic heqje shoqëruar nga hedh lëng në mitër, ekziston rreziku i këputje mitrës gjatë shtatzënisë. Kujdesi para lindjes në pacientët pas heqjes së mur ndarës intrauterine kërkon më shumë vëmendje dhe kontrollin e mjek obstetër-gjinekologu.