Synechia intrauterine sindromi Ashermana


  • Shkaqet e synechiae intrauterine
  • Klasifikimi i synechiae intrauterine
  • Simptomet e synechiae intrauterine
  • Diagnoza e synechiae intrauterine
  • Trajtimi i synechiae intrauterine
  • Parashikimi dhe parandalimi i synechiae intrauterine

Intrauterine synechia përfaqësojnë accretion lidhës indeve, spayuyutsya në mes të një murin e mitrës dhe të shkaktojnë deformime. Në prani të synechiae endometriumit normal peson atrofycheskoy transformim. Synechia intrauterine rezultuar në çrregullimet e funksionit menstrual, duke krijuar një barrierë mekanike të nxitur spermës përkeqësojë kushtet për implantimin e vezes. Andaj manifestimet kryesore të sindromi i Ashermana - hypomenorrhea, amenorrhea mesëm, aborte spontane, infertilitetit.

Shkaqet e synechiae intrauterine

Në gjinekologjisë zhvillimit intrauterine synechiae lidhur me ekspozimin ndaj agjentëve infektivë dhe faktorët neyrovistseralnyh traumatike.


Shkaku më i zakonshëm i sindromi janë Ashermana dëmtim mekanik endometrium mëparshme basal. Plagosje endometrial mund të ndodhë për shkak të abortit kirurgjikale, përdorimi i pajisjeve intrauterine kontraceptive, curettage diagnostik të mitrës apo të mitrës gjakderdhje polyps endometrial operacionet në mitër (myomectomy, metroplastiky, qafën e mitrës konizatsiyi). Dëmtimi mund të rrisë pranimin endometrial plagë infeksion gjatë fazës së zhvillimit të endometritis.

Zhvillim intrauterine mund të kontribuojë tuberkulozin e shkrirë gjenital, i cili konfirmoi diagnozën e biopsi endometrial ose testeve bakteriologjike të rrjedhës menstrual. Gjithashtu një efekt negativ në endometrium sigurojë instalacioni intrauterin, terapi rrezatimi i tumoreve të mitrës dhe vezoreve.

Shpesh formimi intrauterine synechiae ndodh kundër abortit parapriu humbura, v. Të. Mbeturinat e indeve placenta të stimuluar aktivitetin e fibroblasts dhe formimit të kolagjenit rigjenerimin hershme endometrial.

Klasifikimi i synechiae intrauterine

Duke tipit strukturë histologjike të dalluar 3 grupe të synechiae intrauterine. Fusion Film zakonisht përbëhen nga qelizat basal e endometrium, lehtësisht autopsi tip hysteroscope dhe takohet sindromi i butë Ashermana. Me një shkallë mesatare prej intrauterine synechia fibro-muskulor, ngjitur në mënyrë të vendosur në endometrium, autopsinë e gjakderdhjes. Sindromi i Ashpër Ashermana karakterizohet zdrukthtari, synechia lidhës intrauterin Kjo vështirë se i shërben autopsi.

Shkalla e përfshirjes së mitrës dhe përhapjen e intrauterine synechiae sindromi i izoluar Ashermana 3 hapa. Kur unë klasën në procesin patologjike përfshin të paktën 25% të mitrës synechia hollë, nuk e mbulojnë pjesën e poshtme të mitrës dhe tuba gojës. Në faza e II synechia sëmundjeve të zënë në mes 25% dhe 75% të mureve aderimin mitrës zhdukur, ka prishje e pjesshme e poshtme dhe goja e tubave fallopiane. Sindromi Niveli III korrespondon Ashermana përfshin pothuajse të gjithë mitrës (75%).

Gjinekologji operativ duke përdorur klasifikimin ndërkombëtar të Shoqatës Europiane të gjinekologë-endoscopists, sipas të cilit ndarë pesë faza të patologji intrauterine. Klasifikimi i hysteroscopy dhënave Pozita dhe hysterography, duke marrë parasysh gjendjen e synechiae intrauterine, gjatësia e tyre, prania e okluzion në masën tuba goja e dëmtimit të endometrium.

Hapi i parë Sindromi Ashermana karakterizohet nga prania e synechiae hollë dhe delikat intrauterine që janë shkatërruar lehtësisht nga kontakti pa ust tubave fallopiane.

Në fazën e dytë të sindromës duket Ashermana gozhdë të vetme të dendur që lidh pjesë të izoluar të mitrës; synechia jo shkatërruar nga kontakti me fund të hysteroscope; goja tuba dukshme. Synechiae variant lokalizimin në fushën e os brendshëm të mitrës pandryshuar në pjesët e sipërme të mitrës.

Sindromi i shkallës së tretë Ashermana prania përgjegjës i dendur i synechiae shumta lidh pjesë të mitrës dhe zhdukje të njëanshëm të goja e tubën fallopiane.

Në shkallën e katërt sindromi Ashermana janë të dendura synechia shumta intrauterine, mbyllje e pjesshme e zgavrën e mitrës dhe goja e të dy tubave.

Shkalla e pestë kombinon dendura fibrozë dhe dhëmbëza procesin e fenomeneve endometrial I ose II, III ose sindroma Ashermana shkallë IV dhe amenorrhea ose hypomenorrhea.

Simptomet e synechiae intrauterine

Varësisht nga ashpërsia e synechiae intrauterine mund të zhvillojnë sindromën hypomenstrual ose amenorrhea mesme. Në pjesët më të ulta zhdukje e endometriumit të mitrës në ruajtjen funksionale në pjesët e sipërme e saj, mund të vërehet formimin hematometry.

Të ngjitet Rënda intrauterine me një mungesë të funksionimit endometrial parandaluar implantimin e vezes; tuba zhdukje e bën të pamundur për procesin e fekondimit. Prandaj intrauterine synechia shpesh i shoqëruar me abort apo shterpësi. Përveç kësaj, prania e synechiae madje butë intrauterine shpesh shkakton joefikasitet në fertilizimi in vitro.

Diagnoza e synechiae intrauterine

Shumica e grave me sindrom Ashermana menstrual dhe funksionet riprodhuese para abortit, manipulimet endometrial curettage tjera intrauterine Shtyhet endometritis. Këto hetim gjinekologjik në synechia intrauterine nonspecific.

Legenit ultratinguj Ashermana maloynformatyvno sindromi; foto ehoskopicheskie mund të paraqitet lukuni parregullt endometrial, nëse hematometry - arsimin anehohennymi në mitër. Kryerja histerosalpinhoskopiy ultratinguj mund të zbulojë më saktë adhesions intrauterine.

Foto më të plotë shfaqet gjatë kryerjes hysterosalpingography dhe hysteroscopy.

Hysterosalpingography zbuluar defekte të vetme ose të shumëfishta mbushje kanë formë lakunoobraznuyu dhe madhësive të ndryshme. Në të dendur të shumëfishtë mitrës synechia intrauterine në radiografi është mnohokamernoe, me e vogla, kanale soedinyayuschimy veçanta kamera. Megjithatë, shpesh i shoqëruar nga rremë rezultateve pozitive hysterosalpingography shkak të mukusit në mitër, shtrembërime Shënime endometrium.

Endoskopike synechia hysteroscopy intrauterine përcaktuar si bessosudystoho bandat bardha të ndryshme densitetin dhe gjatësi, lidh murin e mitrës, e kthen zhdukje apo mitrës deformuar.

Për sindrom Ashermana karakterizuar nga testet negative hormonale - jo menstrualnopodobnoy gjakderdhje në përgjigje emërimin e estrogjenit dhe progesteronit.

Në disa raste, diagnoza e synechiae intrauterine ndihmon të kryer biopsi Paypel-studimore të mostrave të indeve, i cili eliminon rrezikun e traumave endometrial shtesë.

Niveli i Gonadotropin dhe seksi hormonet nuk është ndryshuar sepse amenorrhea sindromi Ashermana karakterizohet si normohonadotropnoyu.

Trajtimi i synechiae intrauterine

Qëllimi i masave terapeutike është sindromi Ashermana heqjen malotravmatychnoy i mbështjelljes intrauterine, restaurimin e funksionit normal menstrual dhe pjellshmërisë.

Kur intrauterine synechia parë shfaqje fazë e hysteroscopy operativ me qëllim të autopsi të mbështjelljes nën kontroll vizual. Ndarja e synechiae varësi strehimin e tyre densitet është bërë hysteroscope, gërshërë endoskopike, pincë, histerorezektoskopiyi, lazer. Për të përjashtuar vrimë e mitrës duke përdorur kontrollin duke përdorur ultratinguj apo laparoscopy.

Pas fazës operative të pacientit me terapi të sindromi Ashermana caktuar ciklike hormon me estrogjenit dhe progestin, synon të stimulojë rimëkëmbjen e endometrium dhe transformimin e saj ciklike. Administrimi i kontraceptivëve oral intrauterine synechia kur përjashtohet, pasi që ky grup i drogës kontribuon në ndryshimet atrophic e endometrium.

Kur biopsi Smears sindromi etiologji infektive Ashermana kryera bakteriologjike dhe materiale vakum kryer terapi me antibiotikë.

Parashikimi dhe parandalimi i synechiae intrauterine

Perspektivat e ardhshme pas transcervical autopsi intrauterine synechiae të varet nga shkalla dhe përhapjen e mbështjelljes, shkalla e zhdukje e mitrës. Prognozë më të keq për rimëkëmbjen e menstruacioneve dhe të pjellorisë duhet grave me synechia intrauterine origjinë me tuberkuloz.

Pas autopsi të synechiae në të ardhmen nuk e përjashton ri-edukimin e tyre. Pas shtatzënisë në pacientët është një probabilitet i lartë i abortit spontan, abort humbura, placenta PREVIA, lindjes së parakohshme, komplikime obstetrike. Nëse ju nuk mund të krijoj IVF natyror është i rekomanduar.

Kujdesi para lindjes për gratë me sindromën Ashermana kërkon një obstetër-gjinekolog llogari gjitha rreziqet e mundshme.

Kushtet parandalimi i synechiae intrauterine është parandalimi i abortit, me kujdes dhe i informuar për manipulimet intrauterine dhe operacionet, trajtimin e hershëm të infeksioneve gjenitale, vizitave të rregullta në gjinekologu.