Anomalitë kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme


 • Klasifikimi i anomalive kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme
 • Amputim kongjenitale e gjymtyrë e sipërme
 • Amelia
 • Fokomelyya (gjymtyrë tyuleneobraznaya)
 • Kongjenitale Kosorukov
 • Ektrodaktiliya
 • Brahidaktiliya (korotkopalost)
 • Polydactylism
 • Syndaktylyya
 • Gjigantizëm
 • Kampomeliya

Anomalitë kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme të shkaktuara nga shqetësimit të formimit normale gjymtyrë gjatë periudhës para lindjes.

Vlera më e lartë në rast të anomalive kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme ka faktorë teratogjenik efekt (infeksionet, konsumit të alkoolit dhe drogës të caktuara, të rrezatimit jonizues) në 3-7 javë të shtatzënisë. Shkaku më i zakonshëm i anomalive kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme është i panjohur.

Klasifikimi i anomalive kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme


Klasifikimi i anomalive kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme, të miratuara në traumatologji dhe ortopedi, mjaft relative. Vështirësi në krijimin e një klasifikimi të unifikuar për shkak të një larmi të madhe të defekteve. Anomali të lindura të shpeshta të gjymtyrëve të sipërme mund të klasifikohen si vijon:

 • amputim kongjenitale e gjymtyrë e sipërme;
 • Defekte (hypoplasia pjesshme) e segmenteve të caktuara të gjymtyrë e sipërme;
 • shkurtimin kongjenitale e gjymtyrë e sipërme;
 • rritja e tepruar e ekstremiteteve të sipërme ose segmenteve të tyre;
 • parulla amnyotycheskye;
 • joints lindura të rremë.

Tre grupet e para (hypoplasia i pjesshëm, këputje të lindura dhe shkurtimin kongjenitale) të kombinuara në një reduktim grup defekteve (defektet e shkaktuar nga formimi i një ndalesë ose të vonojë rritjen e disa pjesë të skeletit).

Amputim kongjenitale e gjymtyrë e sipërme

Grupi tërthor defekte reduktimin gjymtyrë, një tipar karakteristik i cili, ndryshe nga defekte gjatësore, është mungesa e plotë e dashurisë më të ulët gjymtyrë. Patologji të rënda. Kjo ndodh rrallë.

Amputim mundur kongjenitale në çdo nivel, shpatull, parakrah, dore, gishtat. Fundi i trungu përfundon. Nëse fundi i trungut nuk është në nivelin e përbashkët dhe kockave të formuar, si rritja e fëmijës është shpesh një deformim trungu i shkaktuar nga rritja e pabarabartë e eshtrave dhe indeve të buta.

Bone rritet trungu të shpejtë është e mprehtë, ekziston rreziku i dëmtimit të lëkurës theksoj në fund të kockave. Në raste të tilla tregon reamputatsii. Nëse fëmija vazhdon të rritet, formë trung i indeve të tepërta të butë për të parandaluar ri-zhvillimin e komplikimeve.

Trajtimi i kësaj sëmundjeje është gjymtyrë proteza. Në disa raste, kirurgji rindërtues kryhen për fuqizimin proteza të mëtejshme dhe të ofrojnë funksionalitetin protezë më të madhe.

Amelia

Mungesë të plotë të gjymtyrëve. Ndoshta mungesa e gjymtyrëve në të dy anët (Abraham) ose mungesës së njëanshme të gjymtyrëve (monobrahiya). Rrip shpatull në anën e gjymtyrë zhdukur deformuara dhe të pazhvilluar. Trajtimi konsiston në kryerjen e veprimeve korrigjuese dhe fabrikim të mëvonshëm.

Fokomelyya (gjymtyrë tyuleneobraznaya)

Anomali kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme, në të cilën të gjithë ose pjesërisht jo në afërsi të trungut (proksimal) departamentet gjymtyrë. Brush bashkangjitur trupit ose te shpatullës papjekur afert. Duke i dhënë fund në dukje i ngjan një Flippers vulë, kështu emrin e dytë të këtij cen.

Furçë me fokomelyya të formohet siç duhet ose rudimentare (jo i plotë, i pazhvilluar). Nëse organi në vend të furçë normal larg një gisht (i papjekur apo i formuar plotësisht), patologji quhet peromeliey.

Në mënyrë tipike, fëmijët mësojnë të përdorin një gjymtyrë të deformuar në një nivel të mjaftueshëm për vetë-shërbim. Prosthetics zhvilluar për të adresuar defekt kozmetike.

Kongjenitale Kosorukov

Anomali kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme, i takon një grupi të gjatësore defekte reduktimin, i cili karakterizohet me moszhvillimin e segmenteve të caktuara të skajin e sipërm përgjatë boshtit të saj gjatësor. Shkaku i talipomanus kongjenitale hypoplasia jetë një nga parakrah apo cen muskujt parakrah.

Rrezatimi Kosorukov (patologji të shkaktuar nga hypoplasia e rreze) është talipomanus më i zakonshëm bërryl. Defekt mund të jetë i njëanshëm ose i dyanshëm. Rrezja defekt i kombinuar me hypoplasia të gishtit të parë, muskujt parakrah dhe kockat e krah radial dore. Në këtë furçë patologjisë fëmijë tilted nga brenda. Reduktuara funksion të dorës, grabbing artikuj është e vështirë për shkak të hypoplasia të gishtit të parë.

Ulnar Kosorukov për shkak të hypoplasia ose mungesa e kockë e jashtme e parakrahut, siç dëshmohet gjatë radiografi. I shoqëruar nga hypoplasia muskujve të anën ulnar e parakrah. Ndoshta dore hipoplazise kockave dhe kockat metacarpal e palės ulnar, mungesa ose hypoplasia IV-V gishtat. Furçë fëmijën tilted jashtë, funksionin e zvogëluar të dorës.

Trajtimi i talipomanus kongjenitale të gjatë, me shumë faza, ortoped duhet të bëhet nga ditët e para të jetës. Fëmijët nën 2 vjet përshkruhen terapi stërvitje dhe masazh, imponojnë hedh speciale për të korrigjuar kontrakturave.

Operacioneve të kryera pas fëmijës është 2 vjet. Numri dhe natyra e operacioneve të varet nga ashpërsia e sëmundjes. Nëse ju nuk mund të sigurojë gjymtyrët të mjaftueshme dhe të rivendosur funksionin për të korrigjuar një protezë kozmetike defekt.

Ektrodaktiliya

Anomali kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme, të shoqëruara me ndarjen një dorë. Ka ektrodaktiliyu tipik në të cilin copëtim të thellë të shoqëruar furçë mungesën e një ose më shumë gishta, dhe nganjëherë - dhe një ose më shumë kockave metacarpal.

Lloji i dytë i anomalive të zhvillimit - ektrodaktiliya atipike në të cilin struktura anatomike e furçë pothuajse nuk ka ndryshuar, dhe e shprehur në mënyrë implicite gryke dhe ka formën e rritjes së hendekut interdigital.

Qasja terapeutik është zgjedhur në varësi nga shkalla e sëmundjes. Terapi konservative përfshin terapi stërvitje, masazh dhe hedh imponim. Duke ruajtur funksionet e gishtit të parë mbahet kirurgji rindërtues.

Brahidaktiliya (korotkopalost)

Anomalitë e lindura e gjymtyrë e sipërme, të karakterizuara nga mungesa ose hypoplasia shënuar shkurtimin e gishtave. Terapi konservative (ushtrim, masazh) ka për qëllim të zhvillojë muskujt dhe ligaments e dorës. Kur shprehu brahidaktiliya kryejnë kirurgji rindërtues.

Polydactylism

Rritja e numrit të gishtërinjve. Është e mundur për të përfunduar dhe zhvillimi jo i plotë i gishtat shtesë. Trajtimi i hershëm është për të hequr gishtin shtesë.

Syndaktylyya

Fusion nga disa gishtat së bashku. Më të ndërfutur gishtërinjtë dytë dhe të tretë. Ndoshta shkrirje e indeve të buta, kockave të fuzionit dhe formimin e lëkurës membrana gishtat. Në moshën 2-3 vjet gishtat fëmijë pjesës së fëmijëve kirurgjike.

Gjigantizëm

Anomali kongjenitale të gjymtyrëve të sipërme, në të cilën një rritje në disa segmente (zakonisht - gishtat) ose të gjithë gjymtyrë.

Kampomeliya

Lakim i eshtrave të gjymtyrëve të sipërme (humerus dhe / ose parakrah). Në disa raste, deformimi zhduket me vetëm moshën. Nëse shtrembërim nuk është një linjë, të kryer korrigjim kirurgjik.