Sifilizi dytësor


  • Klasifikimi i sifilisit sekondar
  • Simptomet e sifilisit sekondar
  • Diagnoza e sifilisit sekondar
  • Diagnoza diferenciale e sifilisit sekondar
  • Trajtimi i sifilisit sekondar

Periudha e sifilisit sekondar fillon 2-3 muaj pas depërtimi në trup dhe treponem zbehtë lidhur me hit të tyre në gjak dhe limfatike. Për të gjakut dhe limfatike anijeve patogjenëve përhapur e sifilisit në organet e brendshme, nyjet limfatike dhe sistemin nervor, duke shkaktuar dëme. Nën ndikimin e përgjigjes imune zbehtë Treponema mund të formojnë spore dhe cysts në të cilën është ruajtur në formën e avirulent, duke shkaktuar zhvillimin e periudhës latente e sifilisit sekondar. Duke zvogëluar aktivitetin e mekanizmave imune të patogjen përsëri në gjendje për të transformuar në një formë lëvizje patogjene, e cila shkakton një rikthim të sifilisit sekondar.

Klasifikimi i sifilisit sekondar

Sifilizi dytësor Fresh - zhvillon pasi sifilizi parësor dhe duket të bollshme dyssemynyrovannoy skuqje polimorfe të vogël, praninë e shankri në fazën e vendimmarrjes dhe poliadenitom. Kohëzgjatja 2-4 muaj.


Sifilizi dytësor privat - karakterizohet nga simptomat klinike dhe gjeti vetëm rezultatet pozitive të testeve serologjike. Zgjat deri në 3 muaj ose më shumë.

Sifilizi i përsëritur i mesëm - është detyrë e përsëritjes së periudhave të sifilizit, fshehur. Gjatë rikthim përsëri nxito afishohet. Megjithatë, ndryshe nga sifilizi freskëta të mesme, ajo është më pak e bollshme, dhe është një grup i madh, duke formuar harqeve, unaza, garlands dhe gjysmë-unaza.

Simptomet e sifilisit sekondar

Zhvillimi i sifilisit sekondar shpesh fillon me simptoma të përgjithshme të ngjashme me manifestimet e SARS ose gripit. Kjo gjendje e sëmurë, ethe, të dridhura, dhimbje koke. Një tipar dallues i sifilisit sekondar janë arthralgia dhe mialgjia, rënduara gjatë natës. Vetëm një javë pas fillimit të simptomave prodromal lindin manifestime lëkurore të sifilisit mesme.

Skuqje e sifilisit sekondar - syphiloderm mesme - ndryshojnë ndjeshëm polymorphism. Megjithatë, ata kanë një numër të karakteristikave të ngjashme: një kurs beninje pa rritjen periferike dhe shkatërrimin e indeve përreth, formë të rrumbullakosura dhe një ndarje të qartë nga lëkura përreth, mungesa e simptomave subjektive (rrallë qenë një kruarje të lehtë) dhe shenjat ostrovospalitelnyh të shërimit pa dhëmbëza. Syphiloderm i mesëm përmbajnë përqendrime të larta të treponem zbehtë dhe shkaktim të rrezikut të lartë të pacientëve infektive me sifilis mesme.

Forma më e zakonshme e skuqje të lëkurës me sifilisit sekondar është roseola frëngjyzak ose syphiloderm i ndotur që duket rrumbullakosura spote zbehtë rozë me një diametër prej 10 mm. Zakonisht ata janë të vendosura në lëkurë e gjymtyrëve dhe trungu, por mund të jetë në fytyrë, këmbët dhe duart. Roseola në sifilizi dytësor shfaqet gradualisht për 10-12 copë në ditë për një javë. Default Zhdukja roseola kur ju klikoni mbi të. Një formë shpërthim më i rrallë roseolous në sifilizi dytësor përfshijnë krisur dhe të dështojnë roseola. E para është një tërheqje e vogël në qendër dhe e mbuluar me një peshore pjatë, të dyta - në rritje mbi nivelin e përgjithshëm të lëkurës, duke e bërë atë të duket si një flluskë.

Prevalenca i dytë më i lartë është në të mesme syphiloderm sifilizi papular. Forma më e zakonshme Lentikulyarnyy atë që duket si papules plotnoelastichny 3-5 mm diametër bakër-rozë apo të kuqe. Me kalimin e kohës, qendra e papules e sifilisit sekondar fillon lëkurë, e cila shtrihet në periferi. Një tipik "jakë Byetta" - papules krisur në buzë ndërsa në qendër ajo ka përfunduar. Rezultatet leje në formimin e papules hyperpigmentation afat-ekzistuese. Një formë më e rrallë e syphiloderm papular përfshijnë seborrheic, monetovydnyy, psoriaziformnyy, syphiloderm qarë, shuplakat papular syphiloderm dhe thembra, dhe lythat gjerë.

Një formë e rrallë e lezioneve sifilizit, të mesme janë pustular syphiloderm. Dalja e tij është vërejtur zakonisht në pacientët debilitated (pacientëve TB, të varurit nga droga, alkoolistëve) dhe tregon një sifilis më të rëndë të mesëm. Syphiloderm pustular karakterizohet nga prania e lëngjeve purulent që dries për të formuar një ngjyrë kafe të verdhë. Manifestimet klinike përngjashëm pyoderma. Pustular syphiloderm sifilizi dytësore mund të marrë format e mëposhtme: impetiginoznye, fytyre, ektimatoznuyu, ospennovidnoho, rupoidnuyu.

Në sifilizi dytësor korrente mund të jetë një syphiloderm pigment (leukoderma frëngjyzak) që shfaqet në anën e prapme të qafës në formën e spoteve të rrumbullakosura bardha, të njohur si "gjerdan Venus".

Manifestimet lëkurore e sifilisit sekondar të shoqëruar nga përgjithësuar nyjet limfatike zgjeruar (lymphadenitis). Rritja e qafës së mitrës, axillary, femurit, nyjet limfatike inguinale janë pa dhimbje dhe jo ngjitur në indet përreth. Çrregullime të hahet rrënjët e flokëve me sifilis mesme shkakton humbjen e flokëve me zhvillimin e alopecia përhapur ose fokale. Karakterizuar shpesh nga lezionet e mukozës së zgavrën me gojë dhe fyt. Shkaku i fundit zëri karakteristik ngjirurit e zërit në pacientët me sifilis mesme.

Nga organet fizike vërejtura kryesisht ndryshime funksionale që janë të shpejt gjatë trajtimit dhe pa periudha të fshehur në sifilisit mesme. Mëlçia manifestuar dhimbje dhe zoom shkelje saj e mostrave të mëlçisë. Shpesh ka gastrit dhe diskinezia i traktit gastrointestinal. Veshkave dukuri e mundur të proteinuria dhe nephrosis lipidet. Humbja e sistemit nervor manifestohet me nervozizëm dhe gjumë çrregullime. Në disa pacientë me sifiliz mesme vërejtur meningjit frëngjyzak, të lehtë për terapi. Ndoshta humbja e sistemit skeletor dhe abscesit zhvillim osteoperyostyty, manifestohet dhimbje kryesisht nate në eshtra dhe gjymtyrë të ndodhë pa deformime të kockave. Në disa raste të sifilizit dytësor mund të ndodhë otit, pleurit thatë, e retines, neurosyphilis.

Diagnoza e sifilisit sekondar

Prezantim të ndryshme klinike e sifilisit sekondar kërkon hulumtime në sifilisit në çdo pacient me skuqje difuze, e kombinuar me poliadenopatiya. Në studimin e parë të lëkurës sekrecionet elemente në prani të Treponema zbehtë dhe vendosjen RPR-test. Identifikimi treponem zbehtë mund të jetë në materiale të marra në biopsi të një nyje limfatike. Research lëngu cerebrospinal merret duke birë mesit gjatë sifilisit mesme të freskëta apo rikthim, shpesh zbulon praninë e patogjen.

Në sifilizi dytësor në shumicën e pacientëve vërejtur teste pozitive serologjike (RIBT, Rif, TPHA). Përjashtimet janë vetëm 1-2% të reagimeve negative të rreme për shkak të antitrupave shumë të larta titrit, të cilat mund të jenë të reduktuara nga hollimit të serumit.

Manifestimet klinike të organeve të brendshme mund të kërkojë gastroenterologist shtesë konsultimit, urolog, okulist, neurolog, otolaringolog; Ultratingull i barkut, gastroscopy, farynhoskopyy, ultratinguj e veshkave, x-ray e mushkërive, etj

Diagnoza diferenciale e sifilisit sekondar

Polymorphism shprehur i ndotur elemente me sifilizi dytësor shkakton një listë të gjatë të sëmundjeve që duhet të mbajnë diagnozë diferenciale e saj. Kjo sëmundje infektive të shoqëruar nga nxituar (fruthi, fruthi, tifoja, ethet e tifos, li e dhenve, etj), sëmundjet dermatologjike (toksykodermiya, psoriasis, planus liken, lupus, puçrra fytyre), infeksionet fungale (versicolor pityriasis, pityriasis Rosea dërdëllitje , candidiasis), lezione infektive të lëkurës (ecthyma vulgare, impetigo streptokokut). Lythat gjera sifilizi mesme duhet të dallohet nga lythat gjenitale të shkaktuara nga HPV. Dallojnë lezione nga stomatiti aftoz, leukoplakia, glossitis, SLE, grykët, pezmatim i fytit, mëllenjë.

Trajtimi i sifilisit sekondar

Ne trajtimin e sifilisit sekondarë zbatojë njëjtat droga ne trajtimin e sifilisit primare. Me humbjen e somatike përdorë gjithashtu agjentët simptomatike. Trajtim më efektive është konsideruar sifilis mesme me penicilinë që shkrihet në ujë, gjatë së cilës kërkon mirëmbahet vazhdimisht përqendrimit të penicilinës në gjak. Megjithatë, kjo terapi mund të kryhet vetëm në një spital, siç kërkohet Injeksioni intramuskular të drogës çdo 3 orë.

Nuk ka respekt për trajtim regjim adekuat apo terapi të mjaftueshme Kohëzgjatjen e çon në zhvillimin e mëtejshëm të sëmundjes dhe tranzicionit të saj në fazën e ardhshme - sifilis terciar.